Velká rarita. Zajděte se podívat na koncept Xiaomi Mi Mix Alpha [oživeno]

  • Xiaomi do Česka dovezlo futuristický koncept Mi Mix Alpha
  • Telefon se sice nikde prodávat nebude, to vám však nebrání se na něj zajít podívat
  • První štací Mi Mix Alpha je prodejna Mi Store v Opavě

Do Česka dorazil Xiaomi Mi Mix Alpha, futuristický koncept telefonu, který je doslova ovinutý displejem. Do prodeje se nedostane, ale v příštích dnech se na něj můžete zajít podívat i vy. V průběhu tohoto víkendu je vidění v opavském Mi Store v OC Breda, harmonogram tour po českých obchodech najdete níže.

Prototyp dostal titanové šasi, ze všech stran jej obklopuje OLED displej s rozlišením 2 088 × 2 250 pix. Narušuje jej pouze keramický pruh, v němž jsou usazeny tři fotoaparáty kryté safírovým sklem. Telefon je těžký, je zřejmé, že si konstruktéři dali záležet na pevné konstrukci. V dlani kupodivu neklouže, prst drží na zadní části lépe než třeba na lesklých plastech nebo některých sklech Gorilla Glass.

U Mi Mix Alpha se poprvé objevil 108MPx fotoaparát, který použijete i při focení selfíček. Hledáček se přesune na zadní část displeje, kde se jinak zobrazují miniaplikace či widgety – tedy až poté, co telefon cíleně otočíte.

Na levém displejovém boku se zobrazuje datum, čas, ikony notifikací a stav baterie, tedy informace, které jsou obvykle ve stahovací roletě Androidu. Tady je prázdná. Na pravém boku jsou virtuální tlačítka pro zamknutí a regulaci hlasitosti. V praxi toto ovládání nefunguje moc dobře, chybí hmatová zpětná vazba. Alespoň že zamykací tlačítko na horní straně je skutečné, najdete ho i poslepu a při jeho stisknutí cítíte zřetelné kliknutí.

Na klasický reproduktor/sluchátko místo nezbylo, takže zvuk vystupuje skrz displej pomocí vibrací. Čtečka otisků je také skrytá v displeji.

Nechtěné komplikace

Koncept vypadá atraktivně, ale při jeho používání rychle přijdete na problémy. Telefon používá kombinaci hardwaru a algoritmů, aby poznal, kterou částí ruky jej jenom držíte a kterou jej chcete ovládat. V praxi to nefunguje ideálně. Boční hrany displeje nejsou z jednolitého zakřiveného skla, spojují se tam dva panely, což je vidět i cítit.

Produktové video Xiaomi Mi Mix Alpha:

Telefon do prodeje nepůjde, takže na specifikacích tolik nezáleží. Uvnitř běží procesor Snapdragon 855+ (v  době premiéry to byl výkonnostní strop), který doplňuje 12GB RAM, 512GB paměť UFS 3.0. O přísun energie se stará 4 050 mAh baterie s rychlým 40W nabíjením, které má efektní 3D animaci. Při nabíjení jako by se displej proměnil v nádobu a energie jej plnila jako zelená kapalina.

V neposlední řadě vypadá koncept neotřele, takže jej budete často jen tak pozorovat se zapnutým displejem, aniž byste s ním něco chtěli dělat...

Mi Mix Alpha po českých městech

  • Mi Store OC Breda, Opava: 11. až 13. září
  • Mi Store Nová Karolína, Ostrava: 14. až 20. září
  • Mi Store OC Frýda, Frýdek-Místek: 21. až 27. září
  • Mi Store Galerie Šantovka, Olomouc: 28. září až 4. října
  • Mi Store Aupark, Hradec Králové: 5. až 11. října
  • Mi Store Central Kladno: 12. až 18. října
  • Mi Store Mladá Boleslav: 19. až 25. října (termín se může lišit v závislosti na otevření obchodu)
  • Mi Store Galerie Teplice: 26. až 30. října

Oživeno 14.9. 8:55: Mi Mix Alpha jsme si chtěli samozřejmě prohlédnout i my, abychom vám mohli zprostředkovat alespoň detailní fotografie telefonu, ovšem až na prodejně jsme se dozvěděli o úplném zákazu focení. I přesto, že jsme naši návštěvu na Mi Storu avizovali dopředu, explicitní povolení k zaměstnanci prodejny nedorazilo. Pokud se tedy do některé z prodejen zajdete podívat, je třeba dopředu počítat s tím, že si vystavený Mi Mix Alpha můžete pouze prohlédnout ve skleněné kostce, nikoliv vyfotit.

Diskuze (3) Další článek: Před 20 lety dominoval Palm, dnes Android. V téhle krásné animaci uvidíte, co se dělo mezi tím

Témata článku: Xiaomi, , , , , , , , , , , , , , , , , , Česká republika, Kladno, Olomouc, OC Breda, Já Mix Alpha, Telefon, Opava,