Velké srovnání: ICQ a další programy pro mobily (1/2)

Komunikaci přes internet pomocí programů ICQ, MSN, AOL, Jabber nebo Yahoo asi všichni dobře znáte. Nyní se tyto programy pro rychlé zasílání zpráv postupně dostávají i do mobilních telefonů. Podívejme se na nejznámější javové klienty.

První díl tohoto článku bude věnován programům pro rychlé zasílání zpráv, které byly vytvořeny v jazyce Java, ve druhém díle se pokusím shrnout všechny možnosti v operačních systémech Symbian. Pro takové programy budeme používat zkratku IM podle anglického termínu Instant Messaging.

Jak vše funguje

Chatovací programy jsou již několik let nedílnou součástí našich počítačů či notebooků. Prostě si stáhnete program a nainstalujete do svého počítače. Při instalaci vás požádá o nastavení nového účtu, který zůstane uložen na serveru autorů programu, stejně tak i vaše kontakty, které si postupně během užívání přidáváte do seznamu kontaktů. Při příští návštěvě zadáte jen své identifikační číslo a heslo a vaše kontakty se zpět načtou do okénka programu, případně se přihlásíte automaticky po spuštění. Samotná komunikace je jednoduchá, kliknete na uživatele ze seznamu kontaktů a pošlete mu zprávu, soubor nebo mu můžete i zavolat. Poznáte také, kdy je dotyčný připojen a kdy ne. 

Podobně vše funguje i na mobilu, pouze kvalita aplikací je pro různé telefony rozdílná. Musíte mít navíc i trochu trpělivosti při nastavení účtu, a když k tomu přidáte občasné výpadky serveru, poznáte, že v oblasti instant messengerů na mobilním telefonech je ještě stále co zlepšovat.

Jaké způsoby zvolit

Důležité je vědět, co váš telefon umí, lépe řečeno jakou technologii podporuje. Prakticky nepostradatelná je pro mobilní chatování podpora přenosů dat GPRS. Existuje sice možnost připojit se např. přes wap vytáčeným spojení (CSD), kde platíte za dobu připojení, ale to není moc výhodné. U GPRS platíte jen za přenesená data, která v krátkých textech posílaných mezi uživateli zabírají jen pár kilobajtů.

První možností připojit se k některému z IM byl wap. S podporou mobilního internetu se dalo přes wapovou stránku připojit na server, který vše zprostředkoval. Ale tahle možnost brzy vzala za své, cena spojení přes GPRS na wap je stále příliš vysoká. Dodávám, že připojení přes wap vás přijde přibližně na 0,3 až 0,6 Kč za 1 kB, v případě „APN internet“ se dostaneme na desetinu ceny za wap.

Tím se dostáváme k další možnosti, která už je lépe využitelná. S rozmachem mobilní Javy začaly vznikat nejen hry, ale i šikovné aplikace různého druhu. Jedna cesta vývojářů směřovala i k programům IM, a tak vzniklo mnoho aplkací, které po nahrání do telefonu z wapu nebo počítače fungovaly ve zjednodušené verzi jako na počítači. Výhodou toho je podpora přenosu GPRS s „APN internet“ u většiny telefonů na trhu, což v praxi znamená cenu 0,03 až 0,06 Kč za 1 kb. Čtvrthodina vás pak vyjde zhruba na 1–5 Kč; vždy záleží na tom, jak rychle jste schopni komunikovat.

Naopak nevýhodou je, že aplikace nejsou kompatibilní s různými typy telefonů, a tak vzniká několik verzí. S některými telefony aplikace bohužel nechodí vůbec. Zde jasně vedou telefony Siemens, které dostaly do vínku kvalitní Javu s podporou socketů, a tak většina aplikací, o kterých se zmíním, je s nimi funkční. Další drobným nedostatkem je, že telefony neumí mít v pozadí spuštěnou aplikaci a zároveň třeba telefonovat. Je vždy nutné se odpojit a po hovoru opět připojit, což je finančně dosti nevýhodné, neboť je nutné stáhnout znovu všechny informace o uživatelích ze serveru. Musíme si tedy počkat na novější telefony, které by mohly podporovat tzn. multitasking, kdy můžou aplikace běžet v pozadí při běžném chodu telefonu.

Větší možnosti mají chytré telefony s operačním systémem. Tady si podobně jako u Javy stáhneme aplikaci a budeme ji používat přes GPRS. Výhodou je kvalitní velký displej, aplikace jsou přehledné a dokážou být spuštěny i při chodu telefonu.

Operátoři však stále o podpoře programů pro rychlé zasílání zpráv mlčí. Je to logické, ceny za textové zprávy jsou pro ně výhodnější. Výrobci ale nezahálí, například Sony Ericsson vytvořil na svých telefonech funkci My Friends. Program je trvale nahrán v telefonu, dokáže běžet i při ostatních činnostech přístroje a není nutná podpora operátora. Více o aplikaci My Friends si můžete přečíst zde. Podobně se chová i finská Nokia, více zde.

   
Aplikace My Friends na telefonu Sony Ericsson T610

Ačkoli se zdají být všechny možnosti použití messengerů v mobilech vyčerpány, existuje ještě jedna možnost. S rozmachem kapesních počítačů a notebooků lze ve spojení s mobilním telefonem používat klasické ICQ, nebo jeho odlehčenou verzi pro kapesní počítače. Přes Bluetooth, infraport nebo kabel se prostě spojíme s telefonem a chatujeme. V době mobilního paušálního internetu, kterým nás potěšili operátoři, to platí dvojnásob.


Článek pokračuje v další kapitole.

Témata článku: , , Motorola T720, Nokia 3510i, Nokia 6610, Nokia 6800, Nokia 7650, Samsung C100, Sharp GX13, Siemens C55, Siemens S55, Siemens SL55, Sony Ericsson P800, Sony Ericsson T610, Celkový souhrn, Cleverlance, ICQ, Program, MOBI, Podobný postup, Česká aplikace, Mobil, Pro +, Plný název, Nejvýhodnější varianta