Velké srovnání: je lepší Siemens SX1 nebo Nokia 6600?

Siemens SX1 a Nokia 6600 patří mezi nejlepší mobilní telefony. Který z nich si ale vybrat, který nabízí víc funkcí, který se lépe ovládá a který je lepší třeba pro práci se zprávami? Nabízíme jeden z největších srovnávacích testů, jaké se kdy na MobilManii objevily.

Multimédia: sólo pro jednoho hráče

Softwarové přehrávače MP3 lze koupit a nainstalovat i do Nokie 6600, takže zde má Siemens výhodu jen v tom, že přehrávač je standardní součástí systému. U rádia ale Nokia nemá šanci, do telefonu ho nijak nedostanete. K Siemensu také rovnou získáte stereofonní sluchátka.

Klepněte pro větší obrázek Sluchátka-handsfree jsou u Siemensu rovnou v krabici 


Vítěz: jednoznačně Siemens

Organizace času: na jedno brdo

Funkce pro organizaci času jsou u Siemensu SX1 sdruženy ve složce Organiser, Nokia má jednotlivé aplikace poházeny v základní nabídce.

 
U Nokie si pro organizační funkce také můžete udělat
speciální složku, Siemens ji ale má už standardně

Začněme kalendářem. První rozdíl je vidět v nastavení: Nokia dovolí uživatelsky nastavit zvuk upozornění na událost, u Siemensu je standardní. Měsíční a týdenní pohled na události je úplně stejný:

   
Měsíční a týdenní pohled na kalendář se u Nokie a Siemensu nijak neliší

U denního pohledu Siemens ukáže kalendář s jednotlivými hodinami dne, kde jsou v příslušném termínu uvedeny události. Nokia nezobrazuje řádky s hodinami, ale jednotlivé události pod sebou s uvedením termínu. Přístup Nokie je praktičtější, u Siemensu lze událost skrytou za hranicí displeje snadno přehlédnout.

 
Denní pohled je lepší u Nokie, malou šipku na displeji Siemensu
(vedle času 13.00) nadno přehlédnete

Kromě tohoto rozdílu jsou kalendáře obou telefonů stejné. Žádné odlišnosti nenajdeme ani u úkolovníku nebo poznámek.

 
Úkolovník (Nokia, Siemens)

Standardní budík obou telefonů je velmi jednoduchý, neopakovaný, Nokia mu navíc dokáže přiřadit vyzváněcí tón. V nabídce Siemensu je však aplikace světový čas, v níž lze nastavit několik opakovaných upozornění.

¨
Hodiny a budík: jednodušší to už být nemůže (Nokia, Siemens)

Nokia na rozdíl od Siemensu nenabízí aplikaci Today, která přehledně shrnuje události aktuálního dne. Ovšem vzhledem k tomu, že se Today musí spouštět ručně, její využitelnost není tak vysoká, jako kdyby se události zobrazovaly automaticky. 

 Funkce Today by byla výborná, kdyby se nemusela spouštět ručně

Délka nahrávky v záznamníku zvuku je u Nokie omezena na jednu minutu, Siemens dokáže nahrávat dvakrát déle. Často to ale nestačí, proto je nutné sáhnout ke komerčním aplikacím, doporučuji třeba eRecorder od PsiLoc. Ani u jednoho telefonu nelze jednoduše nahrát část hovoru – záznamník zvuku není při telefonování dostupný v kontextové nabídce a prodírat se hlavním menu trvá dlouho. 

 
Záznamník zvuku: proč má tak malou kapacitu? (Nokia, Siemens)

Kalkulačka je u obou telefonů shodná, stejně tak i převodník jednotek. Nokia ale přidává aplikaci peněženka pro ukládání tajných kódů.


Vítěz: nerozhodně, Nokia má ale v kalendáři lepší denní pohled na události

Datové přenosy a spolupráce s počítačem: vítězí ten rychlý

Oba mobily podporují GPRS, ale zatímco Siemens nabízí současnou nejrychlejší třídu 10 (4/2), Nokia zůstala na třídě 6 (3/2). Navíc ale na rozdíl od Siemensu podporuje vytáčené datové přenosy HSCSD.

Wapový prohlížeč nenabízí žádné neobvyklé funkce. Nokii 6600 však kvůli nutné podpoře wapu verze 2.0 v síti operátora nelze používat u Oskara a u ostatních operátorů je nutné speciální nastavení.

  
Wapový prohlížeč: Nokia

  
Wapový prohlížeč: Siemens

Nokii i Siemens lze s počítačem propojit prostřednictvím infraportu nebo Bluetooth. SX1 navíc nabízí i kabel, ten je však určen jen pro práci se soubory s dodávaným programem Siemens Data Suite, nikoli pro mobilní datové přenosy. Připojit se z počítače přes Bluetooth k internetu je s Nokií extrémně jednoduché, stačí v nabídce telefonu zadat APN příslušného operátora a z počítače vytočit datové spojení. U Siemensu jsem musel trochu bojovat, než se notebook přes SX1 připojil k internetu – návod najdete v samostatném článku.

 
Nastavení Bluetooth v telefonu (Nokia, Siemens)

Nokia i Siemens ke svým telefonům dodávají software pro počítač s Windows: Nokia PC Suite a Siemens Data Suite. V případě Nokie s ním lze zálohovat a obnovovat obsah paměti, importovat data ze staršího telefonu do 6600, přenášet obrázky a jiné soubory, synchronizovat databáze telefonu s Microsoft Outlookem a dalšími organizačními programy. Praktická funkce je možnost nastavovat telefon (elektronickou poštu, datové účty, SMS, MMS) z počítače.

Siemens Data Suite také nabízí zálohování a obnovování dat, přetahování souborů mezi telefonem a počítačem a synchronizaci. Neumí vzdáleně nastavit telefon, nenabízí import dat ze staršího mobilu, má však editor obrázků pro tvorbu tapet a multimediálních zpráv, obsahuje aplikaci pro nahrávání hudebních souborů MP3 a program pro posílání zpráv z počítače. Některé aplikace z tohoto balíku mi ale připadají trochu odbyté – ještě k nim připravím samostatný článek.


Vítěz: Siemens SX1 má rychlejší GPRS, jeho wap funguje u všech operátorů a s počítačem jej lze propojit kabelem

Obsah standardního balení

Nokia 6600

  • mobilní telefon
  • baterie 850 mAh
  • CD se softwarem 
  • cestovní nabíječka
  • paměťová karta 32 MB 
  • manuály a dokumentace

Siemens SX1

  • mobilní telefon
  • baterie 1 000 mAh
  • CD se softwarem
  • stereofonní sluchátka-handsfree
  • manuály a dokumentace
  • USB kabel (je možné, že je standardně dodáván jen v prvních sériích)

Který telefon je lepší – Nokia 6600 nebo Siemens SX1? Dozvíte se to v následující části článku, kde telefony zároveň porovnám s levnější i dražší konkurencí.

Témata článku: Nokia, Siemens, , Nokia 3650, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Nokia 7650, Nokia N-Gage, Siemens SX1, Sony Ericsson P900, Lep, Dodávaný program, Pocta, Ano Ano Ano, Výsledné hodnocení, Následující část, První rozdíl, Petr Broža, Tajný kód, Drahé zařízení, Americká síť, Brdo