Velký test: pět bluetoothových sluchátek Jabra

Otestovali jsme všechna bluetoothová osobní handsfree amerického výrobce Jabra, která si můžete na českém trhu koupit. Nechybí dokonce ani poslední novinky: model SP 100 pro kancelářské použití a špičkové sluchátko BT 800 s dvouřádkovým displejem.

Jabra BT 800 – vrchol sezóny

Nejnovější model Jabra BT 800 je unikátní technický skvost. Nabízí neotřelý design v doslova kosmickém stylu a hlavně hromadu funkcí. Klasická koncepce sluchátka má za následek snadné a rychlé nasazování. Vzhledu vévodí mohutné stříbrné kolo se systémovou diodou, která modře paprskovitě bliká. Samotné sluchátko je poměrně mohutné, masivní jsou i ovládací prvky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Konstrukce ukrývá jedno neotřelé řešení – regulaci hlasitosti pomocí natáčení kruhu na jednu či druhou stranu. Prostor s diodou lze mírně stisknout, čímž vyvoláte funkci Mute. Zbývající ovládací prvky najdete na hřbetu sluchátka a nelze je přehlédnout. Jsou velké a opatřené hmatovým zvýrazněním pro snazší manipulaci. Slouží pro zapnutí sluchátka, pro ukončení hovoru a také pro pohyb v menu.

Nyní přicházíme k opravdové lahůdce: sluchátko je totiž na vnitřní straně vybaveno poměrně velikým, modře podsvíceným displejem, který zobrazí dva řádky informací. Tlačítka pod ním v podstatě suplují kontextové klávesy, jak je známe z mobilních telefonů. Rolování nabídkou zajišťuje otočný ovladač pro regulaci hlasitosti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Otočný ovladač hlasitosti se svítícím středem

V nabídce sluchátka můžete nastavit jazyk (čeština bohužel chybí) a typ vyzvánění. K dispozici je jich hned několik a každé je vybráno tak, aby bylo i při nasazeném sluchátku příjemné pro ucho. Lze také nastavit, zda má sluchátko při příchozím hovoru vibrovat, což jistě oceníte, pokud ho nosíte jako já po kapsách. Praktický je rovněž registr hovorů, kde můžete bez pomoci telefonu snadno zjistit, kdo se vám nedovolal, nebo s kým jste naposledy hovořili. Funkcí je zde ještě víc, třeba vypnutí systémové diody a podobně. Práce se sluchátkem je velmi přehledně prezentována na stránkách výrobce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Spárování s telefonem je rovněž netradiční, nepotřebujete žádnou speciální kombinaci stisků kláves. Abyste sluchátko připravili do spárovacího procesu, můžete využít buď dodávaný stylus, nebo se prokousat nabídkou a odstartovat párování ručně. Ve stejné nabídce vidíte i všechna spárovaná zařízení, kterých může být až osm. Po zadání známého klíče 0000 se na sluchátku krátce objeví jméno operátora a posléze stav baterie. Podporovány jsou oba profily, Handsfree i Headset.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Nástroj pro aktivaci párování

Stejně jako u podobně vybaveného sluchátka Sony Ericsson HBH-660 se v případě příchozího hovoru objeví na displeji telefonní číslo, nebo rovnou jméno, pokud máte číslo uloženo v seznamu. Výhodou většího displeje Jabry je, že jméno i číslo vidíte většinou celé i bez rolování.

Příchozí hovor můžete odmítnout pomocí kontextových kláves. Později jej můžete dohledat v seznamu sluchátka a opět vyvolat, přičemž telefon k tomu vůbec nepotřebujete. Věřte, že si na tento způsob práce velmi rychle zvyknete. Během hovoru dokáže sluchátko automaticky nastavit hlasitost vůči okolí, což ve spojení s kvalitním reproduktorem zajistí dobrý poslech téměř kdekoli. Kvalita zvuku je nadprůměrná a v subjektivním srovnání s ostatními sluchátky Jabra bych řekl, že nejlepší. Ještě lepších výsledků v kvalitě zvuku dosáhnete u hovořící protistrany, která vás možná bude podezírat z nového telefonu. Zvuk je totiž maximálně čistý. Sluchátko má dobrý mikrofon, který filtruje okolní ruch, což se také odrazilo ve stoprocentní úspěšnosti při hlasovém vytáčení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Jen náhodou jsem narazil na jednu chybu sluchátka. Pokud zavoláte na neexistující či nesmyslné číslo a ozve se hlas operátora, hovor pomocí sluchátka neukončíte, musíte použít telefon.

S modelem Jabra BT 800 si nemusíte příliš hlídat vzdálenost, na jakou se od telefonu vydáte. Teoretická desetimetrová hranice je realitou, citlivost na natočení hlavy je minimální. Výrobcem uváděná šestihodinová hovorová doba je slušný výsledek. Sluchátko můžete nabíjet nejen pomocí nabíječky, ale také pomocí dodávaného USB kabelu třeba z přenosného počítače.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Konektor • USB kabel • nabíječka  

Kabel využijete ještě k jedné praktické funkci: ze stránek výrobce si můžete stáhnout aktualizace a sluchátku tak v budoucnu přidat třeba další funkce. Model BT 800 netrpí žádnou viditelnou slabinou a v současné době nemá podle mého názoru ve své kategorii konkurenci.

Ve zkratce

  • rozměry: 68 × 33 × 26 mm
  • hmotnost: 25 g
  • displej: 21 × 64 bodů
  • baterie: Li-Pol
  • profily: Headset, Handsfree
  • pohotovostní doba: 152 h
  • doba hovoru: 6 h
  • cena: 3 720 Kč
  • příslušenství: nabíječka, USB kabel, stylus


V další kapitole se podíváme na velmi zajímavé a netradiční handsfree určené do automobilu nebo na stůl

Témata článku: , , Neotřelé řešení, Sluch, Tradiční konstrukce, Klidné prostředí, Blue, Bluetoot, Jabry, Zbývající model, Velký reproduktor, Dobrý poslech, Velký, Test, Horní tlačítko, Speciální konstrukce, Velký test, BLU