Velocity: ostrý hráč vtrhne mezi komunikátory

Nové hvězdy na scéně. Mají všechny populární zkratky od VGA po GPS. Zúročí jejich tvůrci své bohaté zkušenosti?

Komunikátory s operačním systémem Windows Mobile se v poslední době dočkaly obrovského rozšíření. Přední výrobci jako HTC nebo E-Ten pro nás na tento rok chystají několik nových modelů, a pozadu nezůstávají ani další společnosti: HP, Asus, Samsung...Před nedávnem světem prolétla informace o dalším novém výrobci, společnosti Velocity Mobile, která ihned představila dvojici nových telefonů, a podle hardwarových parametrů se máme na co těšit.

Zkušeností mají na rozdávání

Velocity Mobile sídlí ve Velké Británii a její tým tvoří zkušení profesionálové v čele s Davidem Hayesem, který se již dříve podílel na vývoji kapesních počítačů značky i-mate. Společnost vznikla díky spolupráci s Inventecem, předním výrobcem notebooku a komunikátorů na asijském trhu. Velocity Mobile si svá zařízení vyvíjí ve vlastních laboratořích a rozhodně se nejedná o nějakou brandovací společnost, která by jen prodávala OEM komunikátory pod svými křídly. Své zkušenosti z předchozích průmyslových odvětví chce výrobce zužitkovat hned ve dvou chystaných modelech, Velocity 103 a Velocity 111.

Klepněte pro větší obrázek 

Oba kapesní počítače s dotykovým displejem byly oficiálně představeny na veletrhu CTIA v Las Vegas, a ihned se kolem nich rozpoutala vlna rozsáhlých diskuzí. A není se čemu divit, jedná se totiž o opravdu dobře vybavené telefony, které disponují operačním systémem Windows Mobile 6.1 Professional, podporou sítí třetí generace včetně HSDPA, Wi-Fi modulem, GPS navigací a kvalitním fotoaparátem; pojďme si je tedy blíže představit.

Velocity Mobile 103

Svým designem trochu připomíná smartphone T-Mobile Shadow, hardwarově se ale značně odlišuje. Už na první pohled zaujme velice jemným VGA displejem s rozlišením 480×640 obrázkových bodů s úhlopříčkou 2.8 palce. Vzhledem k volnému místu v okolí displeje by ale výrobce klidně mohl použít i úhlopříčku větší, která by u takového rozlišení měla mnohem větší smysl. Díky rozměrům 113 × 58 × 15 mm a hmotnosti 97,5 gramů včetně baterie vám VM103 díru v kapse určitě neudělá. Vnitřní paměť nabízí kapacitu 256 MB, je ale nutné počítat s tím, že poměrnou část si z ní ukrojí samotný operační systém. Pochvalu si zaslouží i 128 MB operační paměti RAM, která bohatě postačí pro běh náročných aplikací a dostatečnou rychlost systému. Výkon by měl podpořit i procesor od Qualcommu taktovaný na frekvenci 400MHz. V případě potřeby bude samozřejmě možné uživatelskou paměť rozšířit kartami micro SD/SDHC.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

S Velocity Mobile 103 se snadno dovoláte jak v klasických GSM sítích, tak i v UMTS, a nechybí ani podpora standardu HSUPA (až 7.2Mbit/sec). Pro datové přenosy bude dále možné využít technologií GPRS a EDGE, obojí třídy 10. Bezdrátová konektivita je zajištěna integrovanými moduly Wi-Fi 802.11b/g a Bluetooth verze 2.0. Pro videohovory bude připravena VGA kamerka na přední straně fotoaparátu, fotografové pak ocení 2MPx fotoaparát s možností videozáznamu, o doplňkových funkcích, jako je Autofocus nebo makro zatím oficiální specifikace mlčí, je ale velice pravděpodobné, že chybět nebudou.

Telefon by měl na jedno nabití vydržet až 4 hodiny hovoru a osm dní v pohotovostním režimu, z doplňkových funkcí rozhodně stojí za zmínku TV/VGA out a GPS modul pro navigaci. Zajímavě by měl být vyřešení ovládací joystick, který bude zároveň fungovat jako trackball. Sečteno a podtrženo, VM103 bude výborně vybavený komunikátor, který by měl uspokojit i ty náročnější uživatele. Uvedení na trh je plánováno na konec druhého čtvrtletí tohoto roku, cena zatím stanovena nebyla.

Hardwarové parametry

  • operační systém: Windows Mobile 6.1 Professional
  • procesor: Qualcomm, 400MHz
  • paměť: 256 MB ROM/ 128 MB RAM, micro SD/SDHC
  • displej: VGA, 480×640px, 262k barev
  • telefon: čtyřpásmový GSM modul (850/900/1800/1900MHz), UMTS/HSUPA (2100MHz), GPRS/EDGE třídy 10
  • konektivita: Wi-Fi 802.11b/g, Bluetooth 2.0 včetně A2DP
  • GPS: ano, NMEA 20 kanálů
  • fotoaparát: 2MPx, pravděpodobně s podporou Autofocusu a makra, přední CIF kamerka pro videohovory
  • další: TV/VGA Out, trackball

Velocity Mobile 111

Druhá novinka nabízí o něco slabší hardwarové parametry, které se však snaží kompenzovat integrovanou QWERTY klávesnicí pod displejem. Aby došlo k zachování přijatelných rozměrů (116×62×15mm), musel výrobce zmenšit úhlopříčku displeje na 2.45 palce. Ten je navíc situován do landscape režimu (na šířku) a disponuje QVGA rozlišením (320×240 px). Ani u tohoto modelu nechybí podpora sítí třetí generace včetně HSUPA a snadno se s ním připojíte i v bezdrátových Wi-Fi sítích. Pro komunikaci s okolními telefony je připraveno Bluetooth rozhraní, opět ve verzi 2.0.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Vnitřní paměť opět nabídne kapacitu 256 MB, nicméně o hodnotě operační paměti zatím výrobce mlčí, pokud bude ale použit stejný chipset, jako u VM103, pak můžeme očekávat 128 MB paměťový modul a chybět nebude ani modul pro paměťové karty micro SD. Procesor by měl opět pracovat na frekvenci 400MHz. Příznivce GPS navigace potěším informací o integrovaném modulu nebo 2MPx fotoaparátu. VM111 by se měl na trhu objevit o několik týdnů později, než předchozí novinka, a my jen doufáme, že stihne výrobcem avizované třetí čtvrtletí.

Hardwarové parametry

  • operační systém: Windows Mobile 6.1 Professional
  • procesor: Qualcomm, 400MHz
  • paměť: 256 MB ROM, micro SD/SDHC
  • displej: QVGA, orientovaný do Landscape, 320×240px, 262k barev
  • telefon: čtyřpásmový GSM modul (850/900/1800/1900MHz), UMTS/HSUPA (2100MHz), GPRS/EDGE třídy 10
  • konektivita: Wi-Fi 802.11b/g, Bluetooth 2.0 včetně A2DP
  • GPS: ano, NMEA 20 kanálů
  • fotoaparát: 2MPx, přední CIF kamerka pro videohovory

Bude zajímavé sledovat, jak na uvedení těchto novinek budou reagovat ostatní výrobci, jelikož Velocity Mobile nasadil hned v úvodu poměrně silné zbraně. Pokud nebude jejich cena nikterak přemrštěná, mají šanci na rychlé rozšíření.

Zdroje: MobileBurn.com, Infosyncworld.com

Diskuze (10) Další článek: Ušetřete za mobil celé tisíce

Témata článku: , Komunikátor, Přijatelný rozměr, Hráč, NMEA, Mez