Většina firem bude ochotných připlatit za internet věcí přes 5G

Internet věcí je na vzestupu a zhruba za tři až pět let už bude konektivitu strojů a připojených věcí zastřešovat technologie 5G. Ta je zatím definovaná jen v základních obrysech, přesné specifikace standardů se stále ještě dojednávají. Už nyní to ale vypadá, že firmy a instituce budou mít o technologii zájem. Podle průzkumu společnosti Gartner bude dokonce většina z nich ochotna za 5G připlatit.

Klepněte pro větší obrázek

Graf ukazuje, že zhruba pouze čtvrtina koncových subjektů nebude chtít za 5G platit nic navíc oproti stávající 4G konektivitě. Zbylé tři čtvrtiny považují 5G za upgrade, za nějž je potřeba připlatit, nejčastěji ovšem okolo 10-20 %. To je poměrně optimistická zpráva pro operátory, kteří se chystají v nejbližším období 5G sítě budovat. Firemní zákazníci si od internetu věcí na 5G slibují úsporu nákladů díky automatizaci některých procesů. Pro některé je ovšem 5G pouze nevyhnutelnou evolucí v oblasti síťových technologií.

Aukce o frekvence 3,7 GHz přinesla dva nové operátory:

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Váš názor Další článek: Google zaplatí Samsungu 3,5 mld. dolarů za udržení pozice hlavního vyhledávače

Témata článku: , , , , , , , , , , Instituce, Nejbližší období, Operátor, Většina firem, Pře, Firemní zákazník, Základní obrys, Nový operátor, Většina, Přesná specifikace, Síťová technologie, Věc, F +