Viry v mobilech: fáma nebo důvod k obavám?

E-mailem se šíří poplašné zprávy o virech, které likvidují mobilní telefony. Máme se opravdu čeho bát?
Asi každému majiteli mobilu Nokia přišla blikající textovka, že mobil byl napaden virem. Další poplašné zprávy o virech v mobilech se lavinovitě šíří e-maily. Máme se opravdu čeho bát?

Už delší dobu krouží po českých e-mailových schránkách tento e-mail:

„POZOR VŠICHNI S MOBILNÍMI TELEFONY!!!

Tato zpráva bohužel není žert, ale včasné varování. Pokud se Vám na displeji Vašeho mobilního telefonu zobrazí nápis:

!?UNAVAILABLE (NEDOSTUPNÉ)!?

(Většina digitálních telefonů zobrazuje příchozí číslo), NEODPOVÍDEJTE!!!! Stiskněte tlačítko NEPŘIJMOUT, nebo lépe vypněte svůj mobilní telefon. Pokud odpovíte, bude Váš telefon infikován virem. Tento virus vymaže všechny informace IMIE a IMSI jak z Vašeho telefonu, tak z karty SIM. Váš telefon se nebude moci napojit na tlf. síť a stane se zcela nepoužitelným.

Tuto informaci potvrdily i firmy MOTOROLA a NOKIA. Do současnosti bylo tímto virem infikováno více jak 3 miliony mobilních telefonů v USA a západní Evropě.“

Častokrát jsou pod nimi podepsaní vysoce postavení a vzdělaní lidé. To mě jen utvrzuje v tom, že okolo virů pro mobilní telefony panují stále jen dohady a uživatelé se bojí každého zamrznutí mobilu v domnění, že by mohlo jít o virus.

Pravda je velmi prozaická – viry pro běžné mobilní telefony GSM ani NMT prostě neexistují. Tyto e-maily nebo textové zprávy slouží pouze pro pobavení autora. Je to stejné, jako když nedávno koloval e-mail, že Anna Swelund z Ericssonu rozdává mobily Ericsson R320 zdarma. Tyto zprávy zvané hoax kolují už od dob, co existuje e-mail a vždy se najde někdo, kdo je v dobré víře pošle dál.

Co z toho vyplývá? Ještě než někomu přepošlete jakoukoliv zprávu, že se objevil nějaký nový virus pro mobily, raději si to dvakrát rozmyslete. Zbytečně zahlcujete ostatním lidem poštovní schránku a strašíte je.

Diskuze (9) Další článek: Alcatel One Touch 501 – zkušenosti se špičkou

Témata článku: , , Důvod, F +, MOBI, Vir, Obava, Fáma, Mobil