Vlakový jízdní řád v Javě musíte mít (oživeno)

Německé dráhy na své wapové stránce nabízejí službu, která sestaví javový program s jízdním řádem. Protože jsou v nabídce také všechny české železniční stanice, je služba výborně využitelná i u nás.

Wapovou stránku německých drah wap.bahn.de bylo možné pro nalezení vlakového spojení využívat i dříve a mnohdy to bylo výhodnější než přístup na oficiální české stránky wap.vlak.cz. Na rozdíl od nich se totiž daly využívat různé internetové brány pro levnější přístup k wapu; české stránky jsou vůči nim totiž zablokovány.

Ale zpět do Německa. Na zmíněné adrese se nově objevila služba, jejíž výstupem je javová aplikace. Zadáte odkud chcete cestovat a kam, stáhnete připravený javový program do telefonu a od té doby u sebe budete mít celodenní jízdní řád mezi zvolenými místy. Tato možnost se vyplatí, pokud často pendlujete určitou trasou, pro jednorázové výlety se příliš nehodí.

Návod k použití

Stránky wap.bahn.de jsou kompletně v němčině, proto jsme připravili návod, jak s nimi zacházet.

Zadejte do svého mobilu adresu wap.bahn.de a po zobrazení stránky Reiseauskunft listujte níže, kde objevíte odkaz Java-Fahrplan.

  

Na stránce se objeví dvě políčka a do nich vepište počáteční a cílovou stanici. Abych dokázal, že německé dráhy znají i opravdu malé železniční stanice v Česku, zvolil jsem jihomoravské Vizovice (konečná, dál to už nejede) a severočeský Svor (ani jsem nevěděl, že tam je zastávka). Po zadání nalistujte kousek níž tlačítko Erstellen.

  

Dočkáte se poděkování za zadání dotazu a informace, že javová aplikace se právě generuje. Systém říká, že je dobré počkat asi tři minuty, program byl však pokaždé hotov doslova za pár sekund. Až si budete myslet, že je čas, vyberte odkaz "hier". Je-li vše v pořádku, objeví se dotaz, jestli máte zájem stáhnout javový program.

V některých případech, kdy není počáteční stanice přesně zadána, program požádá o upřesnění. Ve větších městech si například vyberete konkrétní nádraží, kde chcete nastoupit.

  

Program se začne stahovat, v případě telefonů Nokia se objevují následující obrazovky. Na posledním displeji je přehled nainstalovaných aplikací, mezi nimi tři jízdní řády.

  

Používáme javový jízdní řád

Javová aplikace je na rozdíl od wapových stránek v angličtině. Po spuštění se objeví přehled denních spojů mezi zvolenými místy a k dispozici jsou dva pohledy. První ukazuje čas odjezdu, typ vlaku, jeho označení a počet přestupů (první displej), na druhém je místo informací o vlaku čas příjezdu (druhý displej).

 

U vybraného spoje si můžete nechat zobrazit detaily: čas a místo přestupu, typ a označení vlaků.

   

Vybrané položky lze zvětšit na celý displej, to mi ale připadá poměrně zbytečné.

 

Mezi další funkce patří rychlé nalezení nejbližšího spoje podle času nastaveného v telefonu, můžete ale také zadat konkrétní termín a hodinu, kdy byste chtěli odjet. V nabídce programu je také volba Realtime-Info, která se pokouší spojit se vzdáleným serverem, to se jí však nedaří a nemohu tedy poskytnout informace, co je účelem této funkce.

 

Bude něco podobného i u nás?

Německý javový jízdní řád považuji za jednu z nejužitečnějších aplikací pro mobilní telefon, které jsem potkal. Pokud cestujete vlakem a máte mobilní telefon, který podporuje Javu, službu německých drah rozhodně doporučuji.

Při testech jsem používal Nokii řady Series 40, kde jsem se nesetkal s žádnými problémy. Zkusil jsem i Samsung, kde se javová aplikace bez problémů nainstalovala do telefonu, po spuštění se ale okamžitě zavřela. V diskusi se případně můžete podělit se svými zkušenosti s provozem jízdního řádu na jiných mobilních telefonech.


Zrovna včera jsme na MobilManii zveřejnili bleskovku o aktualizaci českého elektronického jízdního řádu IDOS. Nebyla by to pro jeho tvůrce dobrá inspirace?


Oživeno ve čtvrtek 12.45: v diskusi se objevilo upozornění na internetové stránky německých drah (anglicky, německy), které vygenerují javové soubory a do telefonu je nainstalujete z počítače. Výhodou jsou podrobnější možnosti nastavení: můžete zvolit stanice, kterými chcete projet, nastavit termíny od kdy do kdy, nastavit nejvyšší počet přestupů a vybrat typy vlaků. Pokud nemáte možnost nahrát vzniklou javovou aplikaci z počítače, můžete do telefonu přepsat zobrazenou wapovou adresu. Mezi možnostmi výstupu je také jízdní řád ve formátu PDF pro Adobe Acrobat Reader a jako soubor PDF pro prohlížeč kapesního počítače Palm.

Diskuze (28) Další článek: Přísně tajné: Nokia představí véčko a mobily s Bluetooth!

Témata článku: , , Jízdní řád, Řád, Nejbližší spoj, Vlak, Mít, Železniční stanice, Poslední displej