Vodafone 226: superlevný hubeňour (test)

To není ten z Tesca. Tento levný, elegantní a tenký telefon najdete přímo u Vodafonu. Co za 1177 Kč dostanete?
Kapitoly článku

Telefonní seznam pro 250 přátel

Vodafone 226 je určen zejména pro telefonování a psaní zpráv. Ostatní funkce jsou jen doplňkové. Telefonní seznam v paměti telefonu pojme až 250 kontaktů. Ke každému jménu lze ale bohužel přiřadit jen jedno číslo. Další paměťová místa jsou k dispozici na SIM kartě. Oba seznamy se pak zobrazují společně. Vyhledávání probíhá pouze zadáním prvního znaku. Jména s českou diakritikou se řadí na konec abecedy. Kontakty je možné dále roztřídit do skupin volajících. Každé skupině pak snadno nastavíte odlišnou vyzváněcí melodii.

Vodafone226_D_06.jpg Vodafone226_D_07.jpg Vodafone226_D_10.jpg
Nastavení vyzvánění a jiných zvuků • nabídka telefonního seznamu

Zvuk ve sluchátku je dostatečně hlasitý i přiměřeně kvalitní. Aktivovat lze i hlasité handsfree, se kterým má pak ale reproduktor při vysoké hlasitosti problémy. V telefonu bohužel chybějí vyzváněcí profily, které zastupuje tichý režim. Ten můžete aktivovat podržení klávesy s křížkem. Vyzváněcí melodie jsou šestnáctihlasé a v telefonu jich najdete patnáct. Další ale doinstalovat nepůjde. Na skladby ve formátu MP3 ihned zapomeňte. Vibrační vyzvánění je dnes samozřejmostí i u těch nejlevnějších telefonů.

Vodafone226_D_11.jpg Vodafone226_D_13.jpg Vodafone226_D_14.jpg 
V seznamu lze vyhledávat jen podle prvního písmena • náhled na kontakt • kontakty lze třídit do skupin

Zprávy: žádné zbytečnosti

Ze zpráv nabídne Vodafone 226 jen to nejzákladnější. Textovky se píší i čtou na pěti řádcích. Když rozepsanou zprávu opustíte stiskem klávesy s červeným sluchátkem, při opětovném otevření editoru zprávu zase najdete a v psaní můžete pokračovat. Při tvorbě SMS ale nepotěší zpomalování reakcí telefonu při vyšším počtu napsaných znaků ani nepříliš pohodlná klávesnice. Nadšeni nebudou ani ti, kteří si neoblíbili slovník T9. Nelze jej totiž trvale vypnout. Pochválit jej ale musím za odstraňování české diakritiky, která se před odesláním ořeže. O počtu zbývajících znaků neustále informuje odpočet.

Vodafone226_D_15.jpg Vodafone226_D_17.jpg Vodafone226_D_18.jpg
Nabídka zpráv • psaní textovky (diakritika bude odstraněna při odeslání) • možnosti při psaní

Do paměti telefonu se vejde sto textovek. Jako upozornění na přijetí zprávy si musíte vybrat jednu z patnácti vyzváněcích melodií. Jiný zvuk nastavit nelze. Některé melodie jsou naštěstí dostatečně krátké. Multimediální zprávy ani zprávy formátu EMS telefon nepodporuje.

Vodafone226_D_20.jpg Vodafone226_D_19.jpg 
Složka přijatých zpráv • čtení zprávy

Umí i něco málo navíc

Mnoho dalších funkcí od Vodafonu 226 nečekejte. V nabídce Doplňky najdete jednoduchou kalkulačku, převodník měn i jednotek, oblíbenou hru Sudoku a kalendář s měsíčním náhledem, do kterého ale nelze vkládat události. Slouží jen pro přehled o dnech a týdnech v měsíci.

Vodafone226_D_24.jpg Vodafone226_D_25.jpg Vodafone226_D_26.jpg
Nabídka doplňkových funkcí • kalkulačka • do kalendáře nelze vkládat upomínky

Vrcholem doplňkových funkcí tak zůstává trojice opakovaných budíků, které nabízejí možnost nastavení dnů v týdnu, kdy se mají ozvat, a vzbudí i při vypnutém telefonu. Telefon si poradí ještě se SIM Toolkitem. Nenajdete v něm ale ani Javu ani žádné technologie pro datové přenosy.

Vodafone226_D_27.jpg Vodafone226_D_28.jpg Vodafone226_D_29.jpg 
Sudoku • praktický převodník jednotek a měn • budíky jsou rovnou tři

Když chcete jen volat a psát

Nový Vodafone 226 je velmi levný telefon určený pro zcela nenáročné uživatele, kteří od telefonu požadují jen volání a občasnou komunikaci přes zprávy SMS. Jeho hlavní předností je kromě ceny také design, malá hmotnost i tloušťka. Bohužel ani on se ale nedokázal vyvarovat neduhům typickým pro levné telefony. Vzhledem k jeho ceně mu slabou funkční nabídku nelze vyčítat. Nepotěší ale nekvalitní klávesnice, špatná čitelnost displeje na přímém slunci, nemožnost trvale vypnout slovník T9 nebo pomalejší reakce při psaní SMS. Z tohoto důvodu se při výběru levného telefonu poohlédněte i po konkurenci a případně raději obětujte nějakou tu stokorunu navíc.

Vodafone226_04.jpg
"Za ty prachy..."

Vodafone 226 si můžete u stejnojmenného operátora pořídit již nyní. Při současné aktivaci nového tarifu za něj zaplatíte jen symbolických 77 Kč. S nejlevnějším tarifem Nabito 119 pak o pětistovku více. Plná cena telefonu činí 1 177 Kč. K ní ale musíte připočíst Vodafone divokou kartu za dvě stě korun. Celou její hodnotu ovšem můžete provolat díky přednabitému kreditu ve stejné výši.

Plusy a mínusy

+ design
+ malá hmotnost i tloušťka
+ nízká cena

- nepohodlná klávesnice
- pomalejší reakce při psaní SMS
- slovník T9 nelze trvale vypnout

Témata článku: , , Vodafone 225, Vodafone 226, Šup, Malá hmotnost, Sup, Test, Voda, Lehký telefon, Super, Plochá klávesnice, Hub, Opětovné otevření, Super +,