Vodafone 228: nejlevnější vysouvání

Nabídka telefonů se jménem Vodafone se rozrůstá o velmi levný model s výsuvnou konstrukcí od čínské společnosti ZTE. Test!
Kapitoly článku

Jedno jméno = jedno číslo

Hlavní nabídka je tvořena maticí devíti animovaných ikon, které jsme již viděli u ostatních telefonů od Vodafonu. Další úrovně menu jsou jen textové. Z pohotovostního displeje se do hlavní nabídky vstupuje stiskem středu navigační klávesy nebo levého kontextového tlačítka. Pravé kontextové tlačítko je vyhrazeno pro rychlý přístup do nabídky zpráv.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohotovostní displej zobrazuje i aktuální datum a čas • hlavní nabídku tvoří matice ikon • nižší úroveň nabídky
Další funkce jsou pak přiřazeny jednotlivým směrům navigační klávesy. Směr nahoru otevírá výpis hovorů, směrem dolů vstoupíte do telefonního seznamu, směr vpravo umožňuje rychlé nastavení budíku a po stisku směru vlevo si vyberete vyzváněcí profil. Toto nastavení je pevné a nelze ho změnit. Procházení nabídky telefonu urychlí použití klávesových zkratek.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vytáčení čísla • kontakty v telefonním seznamu lze jednoduše filtrovat podle skupin
Vodafone 228 si rozumí se sítěmi GSM na frekvencích 900 a 1800 MHz. Telefonní seznam pojme 300 kontaktů. Ke každému si ale můžete uložit jen jedno telefonní číslo. Kontakty lze třídit do skupin, mezi kterými přepínáte vodorovnými směry navigační klávesy. Rychle si tak například můžete zobrazit jen členy své rodiny. Filtrování hovorů podle skupin ale telefon nenabízí. Vyhledávání probíhá jen podle prvního znaku. V telefonním seznamu jsou současně zobrazeny kontakty uložené v paměti telefonu i na SIM kartě.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výpis hovorů • vyzváněcí profily jsou propracované • skupiny volajících
Novinka disponuje vcelku propracovanými vyzváněcími profily, které si lze personalizovat podle svých potřeb. Telefon zvládne zvonit i vibrovat současně. Vodafone 228 nabízí deset vyzváněcích melodií, z nichž některé jsou polyfonní. Vlastní melodii si bohužel přidat nelze. Zapomeňte také na soubory formátu MP3.
 

S MMS si nerozumí

V oblasti zpráv podporuje novinka pouze textovky. Multimediální zprávy vytvářet ani přijímat neumí. Textové zprávy se v editoru píší na osmi řádcích. Telefon se ale bohužel loudá a reaguje velmi pomalu. Při psaní může pomáhat slovník T9, který píše s českou diakritikou. Zpráva je tak ovšem zkrácena jen na 70 znaků. Textovku lze odeslat naráz všem kontaktům patřícím do jedné skupiny. Do paměti telefonu se vejde sto zpráv. Na přijetí zprávy vás upozorní jeden ze tří předpřipravených zvuků.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nabídka zpráv • píšeme SMS • do paměti telefonu se vejde celá stovka zpráv
Dále v telefonu najdete jednoduchý kalendář s měsíčním náhledem, do kterého ale nejdou vkládat poznámky ani události, převodník měn, aplikaci pro světový čas a jednoduchou kalkulačku. Praktický je budík, u kterého si nastavíte až dva časy buzení a dny v týdnu, kdy se má ozvat. Pro zabavení ve chvílích nudy slouží dvě hry. Jedná se o tlačení beden a klasický tetris. Jelikož telefon nepodporuje Javu, další hry do něj nenainstalujete.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nabídka organizačních funkcí • kalendář • kalkulačka • aplikace pro světový čas
Zde výčet funkcí končí. Marně tedy budete hledat wapový prohlížeč, podporu datových technologií nebo Bluetooth. Telefon nemá ani žádnou paměť, do které byste si uložili například nové tapety na plochu.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Budík nabízí několik možností nastavení • vestavěné hry jsou jednoduché

Dobře vypadá, ale málo toho umí

Vodafone 228 je levný vysouvací telefon, který je určen pro zcela nenáročné zákazníky. Nabízí jen ty nejzákladnější funkce. Je škoda ale, že jej výrobce nevybavil alespoň vícepoložkovým seznamem, podporou MMS či Javou. Za vážný nedostatek také považuji celkovou pomalost telefonu a slovník T9, který píše s diakritikou.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek IMG_6766.jpg IMG_6767.jpg 
Dva nejlevnější vysouváky současnosti: Vodafone 228 a Samsung C300 • kterému byste dali přednost?
Všechny tyto nedostatky ale novinka vyvažuje svým příjemným vzhledem a zejména svou cenou. Ta se u operátora Vodafone pohybuje od 77 Kč při pořízení telefonu k tarifu. Plná cena pak činí velmi dobrých 1 177 Kč. Z Vodafonu 228 se tak rázem stává nejlevnější vysouvák na současném trhu. Hlavním konkurentem v oblasti velmi levných telefonů s vysouvací konstrukcí mu bude Samsung C300. Stojí sice asi o pět set korun více, podporuje ale MMS, wap i Javu.
 

Plusy a mínusy

+ nízká cena
+ příjemný vzhled
+ jednoduchost
 
- pomalé reakce
- slovník T9 píše s diakritikou
- pouze jednopoložkový telefonní seznam 

Témata článku: , Samsung C300, Vodafone 228, Voda, Navigační tlačítko, Vysouvací mechanismus, Jednotlivý směr, , Vysouvání, První znak, Povedený vzhled,