Vodafone 228: nejlevnější vysouvání

Nabídka telefonů se jménem Vodafone se rozrůstá o velmi levný model s výsuvnou konstrukcí od čínské společnosti ZTE. Test!

Klíčové vlastnosti

  • rozměry: 98 × 48 × 14 mm, 85 g
  • povedený vzhled
  • kvalitní konstrukce
  • paměť na 300 čísel a 100 SMS zpráv
  • jednoduchost
  • velmi nízká cena

Hlavní nedostatky

  • pomalé reakce
  • slovník T9 zkracuje zprávy
  • pouze jednopoložkový telefonní seznam
  • nepodporuje MMS
  • nelze přidat vlastní melodie ani tapety
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vodafone 228
Vodafone 228
228 Vodafone 228 je telefon s vysouvací konstrukcí, který pro operátora vyrábí čínská firma ZTE. Jde o velmi levný telefon se základní výbavou.rozměry a hmotnost: 98 × 48 × 14 mm, 85 g
displej: 1,7'', pasivní CSTN, 128 × 160, 65 tisíc barev
sítě: GSM (900/1 800 MHz)
konekt.: microUSB
baterie: Li-Ion 670 mAh
13 %
(736. místo z 843)
katalogpreview
cena: ještě se neprodává
Mobilní telefony s označením Vodafone nejsou u našeho červeného operátora žádnou novinkou. Již jsme setkali s modely nesoucí označení 225 a 226, které disponovaly klasickou konstrukcí. Na trh se pod číslem 227 chystá také véčko. Chyběl tedy jen telefon s vysouvací konstrukcí. Tuto mezeru nyní zaplní Vodafone 228, který pro operátora vyrábí čínská společnost ZTE.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vodafone 228 na oficiálních snímcích

Akorát do dlaně

Novinka působí sympaticky již od prvního pohledu. Příjemné rozměry 98 × 48 × 14 mm potrhuje nízká hmotnost činící jen 85 g. Design telefonu je spíše střídmý, vyhýbá se zbytečné extravaganci a sází na jednoduchost. Oceňuji, že v záplavě stříbrných telefonů vsadil výrobce na atraktivní hnědou metalízu. Stříbrné tak zůstaly jen úzké pásky na bocích telefonu a numerická část klávesnice.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon jsme si mohli prohlédnout již na 3GSM Congressu v Barceloně 

Ačkoli novinka patří mezi nejlevnější telefony na trhu, kvalitu její konstrukce to nijak záporně neovlivnilo. Vysouvací mechanismus je přesný a nedisponuje žádnou vůlí. Při vysouvání i zasouvání samozřejmě pomáhá pružinka, která po překonání počátečního odporu sama dotlačí horní část telefonu do konečné pozice. Dobrý pocit z vysouvání navíc umocňuje malý výstupek nad funkční částí klávesnice, o který je možné zapřít palec. Spodní strana telefonu je zaoblena směrem nahoru a tvoří tak bradu. V místě, kde se plasty stýkají, ale telefon při zatlačení nepříjemně vrže.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Novinka se v ruce příjemně drží • svými rozměry si ostudu rozhodně neudělá
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon je příjemně tenký, ale přesto dostatečně pevný
Na bocích telefonu nenajdeme žádná ovládací tlačítka. Pravá strana pouze hostí konektor pro připojení nabíječky, který je formátu microUSB. Dva malé otvory na straně horní signalizují, že tudy půjde protáhnout šňůrku pro zavěšení. Přibližně polovinu zadní strany levného vysouváku tvoří kryt baterie s logem a jménem operátora. Od něj se zavrzání nedočkáte. Drobné problémy ale můžete mít s jeho sejmutím. Na svém místě sedí opravdu pěvně.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na bocích telefonu nenajdete žádná tlačítka
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Konektor microUSB slouží pro připojení nabíječky • horní část telefonu je při vysouvání vedena v plastových drážkách
Pod krytem objevíte Li-Ion baterii o kapacitě 670 mAh. Podle údajů výrobce by s ní měl telefon na jedno nabití vydržet až 200 hodin v pohotovostním režimu nebo 300 minut hovoru. Při běžném používání budete nabíjet přibližně jednou za tři až čtyři dny. SIM karta se zasouvá do slotu umístěného ihned vedle baterie. Manipulace s ní je pohodlná. Slot na paměťovou kartu ale nečekejte.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kryt baterie tvoří asi polovinu zadní strany • SIM karta se zasouvá do těla telefonu

Upozorní pípáním

Klávesnice telefonu je rozdělena na funkční a numerickou část přesně tak, jak jsme na to u vysouváků zvyklí. Funkční části klávesnice vévodí čtyřsměrné navigační tlačítko s potvrzovacím středem, které zaujme svou stříbrnou barvou i kruhovým tvarem. Manipulace s ním je pohodlná. Výtku nemám ani k rozměrným kontextovým klávesám a tlačítkům pro zahájení a ukončení hovoru, která navigační klávesu obklopují.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice se výrobci vcelku povedla • píše se na ní pohodlně
Numerická část klávesnice je vyvedena ve stříbrné barvě a její tlačítka jsou přesně uspořádána do bloku bez mezer. Mají velmi nízký zdvih a při stisku poměrně hlasitě cvakají. I když jejich hmatová rozlišitelnost není nejlepší, na klávesnici se píše vcelku pohodlně. Vadit vám možná bude brada umístěná blízko spodní řady kláves. Ve tmě je klávesnice podsvícena nevýrazným bílým světlem. Po zasunutí telefonu se klávesnice automaticky uzamkne.
Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítka ale mohla mít lepší hmatové odlišení • nad displejem se nachází jednoduchá mřížka reproduktoru
Displej svou kvalitou nepřekvapí, ale ani nezklame. Od levného telefonu víc očekávat nelze. Na ploše 27 × 35 mm disponuje rozlišením 128 × 160 bodů. Pasivní technologie CSTN umí zobrazit až 65 tisíc barev. Nečekejte ale zázraky, barvy jsou nevýrazné a na slunci je čitelnost displeje podprůměrná. Nepomůže ani možnost uživatelsky změnit kontrast nebo intenzitu podsvícení.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podsvícení klávesnice mohlo být výraznější
Na pozadí displeje si můžete umístit jednu ze dvou předpřipravených tapet. Po chvíli nečinnosti se ale displej vypne. Pro kontrolu zmeškaných událostí je tak nutné telefon oživit nebo pozorně poslouchat. V nabídce totiž můžete zvolit, zda vás má telefon na zmeškané události upozorňovat pípáním v pravidelných minutových intervalech.

Témata článku: , Samsung C300, Vodafone 228, Jednotlivý směr, Navigační tlačítko, , První znak, Vysouvací mechanismus, Povedený vzhled, Voda, Vysouvání,