Vodafone 236: Levněji už to nejde (test)

Koupi mobilního telefonu si dnes může dovolit téměř každý. Nový přístroj vás může vyjít jen na 577 Kč. Přesně tolik stojí testovaný Vodafone 236.
Kapitoly článku

Cesta k tak nízké ceně je celkem snadná; stačí srazit nároky na funkce a vlastnosti na absolutní minimum a nabídnout jen to základní tím nejjednodušším způsobem. Taková je i základní myšlenka mobilního telefonu Vodafone 236, ale i zde se místo na nějaký ten drobný bonus našlo. Za vývojem tohoto telefonu stojí čínská společnost ZTE, která svou produkci soustředí právě na levná low-endová zařízení.

Vodafone 236 lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>
 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Nejlevnější z Vodafonů 

Vodafone 236
Vodafone 236Dvoupásmový telefon určený těm nejméně náročným zákazníků, který ale všechny základní funkce zvládne. Za nadstandardní lze ve výbavě považovat LED diodu, která se dá využít jako svítilna.rozměry a hmotnost: 115 × 46 × 11 mm, 80 g
displej: 1,5'', pasivní CSTN, 128 × 128, 65 tisíc barev
sítě a data: GSM (900/1 800 MHz)
paměť: 10 MB
baterie: 720 mAh
4%
hardware
N/A*
software
kataloginfo výrobce
cena: 577 Kč

Vzhled neurazí

Líbí se mi, že navzdory své nízké ceně není design telefonu nijak odbytý. Celý přístroj je sice plastový, ovšem kryty nevržou a sedí naprosto pevně. Možná až moc, pokud jde o zadní kryt, který má člověk napoprvé strach sundat, jak pevně na telefonu sedí. Matný černý plast zepředu oživuje lesklá plocha kolem malého displeje, v níž je zasazeno i sluchátko a hlasitý reproduktor v jednom. Dále plastová klávesnice, která je taktéž lesklá. Zajímavá je jakási světlá linka, která obíhá obvod kurzorové klávesnice a zvýrazňuje i horní a spodní část funkčních kláves. Podobné zvýraznění můžeme vidět i v prostředním sloupci alfanumerických kláves mezi tllačítky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
I u takto levného přístroje se našel prostor na hrátky designérů

Zadní strana je oživena pouze vystupujícím pruhem, pod nímž vidíme logo Vodafone a nápis POWER LED. A jelikož jde o telefon značky Vodafone, musí zde být i trocha červené barvy – tu můžeme vidět na všech čtyřech bočních stranách. Na těch toho dále už moc nenajdeme. Pravý bok nabízí jakousi miniaturu USB konektoru (mini ani microUSB to není) pro připojení nabíječky. Spodní strana ukrývá mikrofon, horní potom LED svítilnu a očko pro poutko. Celý telefon má rozměry 115 × 46 × 11 mm, především ona tloušťka je příjemná. Vodafone 236 je vyloženě kapesní telefon.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Červená linka je příjemné oživení od černé většiny a bazva pokračuje i pod zadním krytemm

Na ovládání nepotřebujete návod

Vodafone 236 využívá k ovládání klávesnici, která má naprosto standardní rozložení. Skládá se tedy z dvou funkčních kláves, tlačítek se zeleným a červeným sluchátkem, je zde čtyřsměrná kurzorová klávesa s potvrzovacím středem a 12 alfanumerických kláves. Levá funkční klávesa a střední potvrzovač mají vždy stejnou funkci popsanou v levém rohu displeje, k otevření menu a potvrzování voleb je však popisek skoro zbytečný. Stejně tak je tomu u pravé funkční klávesy, jež má funkci zcela opačnou, tedy neguje volby a maže znaky. V pohotovosti má napevno přiřazenou funkci Zprávy, tato položka je však i přímo v hlavním menu. Podobně i všechny čtyři směry navigační klávesy mají své funkce, které jsou navíc uživatelsky nastavitelné, na výběr ale máte jen z šesti možností (včetně zrušení zkratky) a všechny mají své místo i v hlavní nabídce. Vzhledem k tomu, jak málo toho telefon nabízí, jsou klávesové zkratky očividně trochu zbytečný luxus.

Ještě jsem nezmínil, jak vypadá uživatelské prostředí. Na to se díváme prostřednictvím pasivního displeje o rozlišení 128 × 128 pixelů, jenž údajně podporuje 65 tisíc barev, ty však nejsou telefonem nikterak využity. Grafika celého prostředí je velice jednoduchá, barviček se dočkáme pouze u ikonek hlavního menu, případně u jedné ze tří graficky jednoduchých tapet, které lze zvolit pro zobrazení v pohotovosti. Další úrovně menu jsou textové a vadí mi, jak malé a tenké písmo pro ně bylo zvoleno. Seniorům nebo lidem se slabším zrakem tak tento telefon nelze bohužel doporučit. Na displeji není po zhasnutí nic vidět, o zmeškaných událostech vás tedy neinformuje, Vodafone 236 však toto kompenzuje zvukovým upozorněním ve formě pípnutí. Zaujaly mě možnosti u volby jazyka menu: v nabídce jsou tři jazyky, vedle angličtiny tedy čeština a vietnamština. Že by reflexe poptávky na našem trhu?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Grafika je úplně jednoduchá a v uživatelském prostředí se jí opravdu neplýtvá

 

Témata článku: , Vodafone 236, Náročný zákazník, Zbytečný luxus, Test, Voda, Nejjednodušší způsob, Funkční klávesa, Standardní rozložení, Dostatečná hodnota, Lesklá plocha, ,