Vodafone 527: výkon/cena, o to tu běží

Hudební přehrávač, paměťové karty, povedený design a hlavně skvělá cena. Tohle se Vodafonu povedlo.

V nabídce operátora Vodafone je model s označením Vodafone 527 s velmi nízkou cenou 1 377 Kč. I když telefon spadá do nejnižší kategorie, velmi příjemně překvapil svou výbavou a celkovým provedením.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klíčové vlastnosti

  • Sympatický vzhled
  • Podporuje paměťové karty microSD
  • Jednoduché, intuitivní ovládání
  • Hudební přehrávač umí hrát na pozadí
  • Podpora bluetooth

Hlavní nedostatky

  • Občas pomalejší reakce
  • Baterie mohla mít vyšší kapacitu
  • Fotoaparát s minimem nastavení

Vodafone 527
527 Jeden z nejlevnějších telefonů s MP3 přehrávačem a slotem pro paměťové karty microSD. Zbytek výbavy je v této třídě průměrný - jde o jednoduchý telefon s VGA fotoaparátem podporou GPRS a displejem s rastrem 128 × 160. Má baterii s nízkou kapacitou 670 mAh.rozměry a hmotnost: 107 × 47 × 12 mm, 80 g
displej: ?'', aktivní TFT, 128 × 160, 65 tisíc barev
sítě: GSM (900/1 800 MHz)
data: GPRS tř. 8
konekt.: USB, Bluetooth
paměť: 10 MB, paměťové karty microSD
baterie: Li-Ion 670 mAh
hudba: přehrávač hudby, rádio
fotoaparát: VGA (640 × 480), video
40 %
(515. místo z 998)
kataloginfo výrobce
cena: 1 377 Kč (Vodafone)

Hezká placička

Hned při rozbalení na mě vykoukl povedený design přístroje. Jednoduchý tvar o rozměrech 107 × 47 × 12 mm a hmotnosti 80 gramů padl ideálně do ruky. Telefon je vybarven do černa a zkrášluje jej chromový pruh lemující celý bok přístroje. Systémový konektor se schoval na levou stranu přístroje pod krytku. Velice se mi líbí povedený zadní kryt. Hladkou plochu narušují rovnoměrné důlky po celé ploše, mimo proužek, který má na jednom konci logo operátora a na druhém malou čočku fotoaparátu se zrcátkem pro autoportréty.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Důlkovaná záda se obzvláště povedla

Na klávesnici a další tlačítka výrobce použil lesklý plast, který jak už všichni víme, je velmi náchylný na otisky prstů. Jednotlivá tlačítka klávesnice tvoří v řadách společný celek a ani ty nejsou výrazně odděleny, což při psaní snižuje tolik potřebnou orientaci hmatem. Jinak žádná další výtka. Nad klávesnicí se nachází standardní tlačítka pro příjem a ukončení hovoru, dvě funkční tlačítka a čtyřsměrný kruhový ovladač s potvrzovacím středem. Pevně přidělené rychlé vstupy mají pouze funkční tlačítka. Baterie Li-ion 670 mAh vydržela dodávat energii při normálním používání tři dny. Pokud si pohrajete s podsvětlením, které nabízí několik variant nastavení, nějaký čas získáte navrch.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice má rezervy a baterie by mohla vydržet klidně dvakrát déle 

Displej nezklame, ale ani neohromí. Zobrazí 65 tisíc barev na rozlišení 128 × 160 obrazových bodů. Hlavní menu tvoří matice 3×3 ikony a další podnabídky jsou textové s malým statickým obrázkem. Ovládání není nijak složité. Občas se projeví pomalejší reakce telefonu na vaše pokyny. Oceňuji velké digitální hodiny, které naskočí při zamknutí klávesnice. Ale informaci o zmeškaném hovoru se nijak nedozvíte.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výchozí obrazovka a hlavní menu: klasika bez překvapení

A co výbava?

Kapacitu telefonního adresáře omezuje pouze velikost uživatelské paměti. Vyhledávání probíhá pouze podle prvních tří znaků. Adresář zvládne zobrazit současně kontakty na SIM i v paměti. Jednotlivé položky pojmou spoustu dalších informací a lze jej roztřídit do jednotlivých skupin. Při najetí do seznamu kontaktů se zobrazí na prvních třech pozicích nejčastěji volané a přijaté kontakty. Telefon podporuje profily, ale změnit jde pouze profil normální.

Editor na MMS zprávy nenajdete. MMS zprávu vytvoříte standardně při psaní SMS, do které se vloží obrázek. Paměť telefonu pojme 100 zpráv SMS. Na displej se vleze sedm řádku textu, ale písmo je docela malé. To lze vyřešit pomocí funkce lupa, která písmo o trochu zvětší na úkor jednoho řádku. Při psaní pomáhá slovník T9, který píše s diakritikou, která se před odesláním ořeže. Slovník T9 lze deaktivovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Chválím opakovatelný budík s možností nastavit aktivní dny v týdnu. Kalendář mě nepotěšil. Sice nabízí měsíční, týdenní a denní zobrazení, ale při měsíčním náhledu nemůžete najet na den, který potřebujete, protože přeskakujete pouze přes řádky = týdny. Opomenout nesmím dále jednoduchou kalkulačka, časovač a úkolovník.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Ukázka aplikací: všechny jsou funkční, i když maximálně jednoduché

V datové výbavě vyčnívá nad svou třídu bezdrátová technologie bluetooth. Internet obsluhuje pouze GPRS, ale i to musíme za takovou cenu pochválit. Vnitřní paměť o velikosti 10 MB možno rozšířit o paměťové karty microSD. To se v této cenové kategorii příliš často nevidí. Karty jsou navíc umístěny celkem šikovně, při jejich výměně se nemusí vyndávat baterie. Stačí pouze sundat zadní kryt.

Volnou chvíli zpříjemní jednoduchý hudební přehrávač a rádio. Výrobce přibalil sluchátka, která se připojují přes systémový konektor. Redukce na klasický 3,5 jack v balení není. Při procházení MP3 knihovny na paměťové kartě telefon reagoval velmi zpožděně, tady byly línější reakce přístroje nejzřetelnější. Aspoň, že dokázal hrát přehrávač a rádio na pozadí. Operátor do telefonu nahrál pět her v demo verzích. Fotoaparát fotí s max. rozlišením 640 × 480. Nezvládá natáčet videa a ani kvalita fotek není nijak oslnující. Fotka je neostrá a barvy jsou vybledlé.

Dobrý pomocník

Vodafone 527 své konkurenty v nejnižší třídě hravě porazí. Za cenu 1 377 Kč získáte jednoduchý mobil s propracovanými telefoními a textovými funkcemi. Pokud si navíc telefon pořídíte s jakýmkoliv Nabitým tarifem, dostane se jeho cena pod tisíc korun. K tomu navrch přidává funkce na zkrácení dlouhé chvíle a technologii bluetooth ocení spousta uživatelů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Diskuze (44) Další článek: Telefony za korunu také pro tarif T-Mobile Combi

Témata článku: , Vodafone 527, Normální používání, Bezdrátová technologie, Profil normální, Kruhový ovladač, Demo verzí, Výkon, , Cena, Voda, Celý bok, Dobrý pomocník,