Vodafone 540: hliník, cena a design (test)

Na poměry neznačkových telefonů očekávaný kousek. Výhrál cenu za design a jeho cena je proklatě nízká. Prodejní hit, nebo je někde háček?
Kapitoly článku

Klávesnice – standard nejstandardnější

Už jsem se zmínil, že klávesnice je díky svému provedení tužší, pořád se však pohybujeme na únosné mezi pohodlnosti. Rozhodně to s ní není zdaleka tak zlé jako s neblaze proslulou Nokií 1662, kde šlo skutečně o extrémní ukázku tuhosti a nepoddajnosti. Kromě alfanumerických tlačítek a pětisměrné kurzorové klávesy tu máme už jen standardní ovládací prvky v podobě dvojice funkčních kláves a páru „sluchátek“. Jednu malou výhradu bych možná měl ještě k velikosti prostředního potvrzovače; jeho plocha je opravdu rozlehlá, ovšem optimálního stisku dosáhnete pouze v jeho středu. Podsvícení tlačítek je sytě modré (ne náhodou mi tak Sagem připomíná někdejší SLVRy od Motoroly), a jak už jsem zmínil, je možné jej vypnout.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prstům na klávesnici chybí hmatová orientace
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Intenzita podsvícení je dostatečná

V pohotovostním režimu vstupuje levá kurzorová klávesa i potvrzovací střed do hlavní nabídky – tyto dvě klávesy se dublují i ve většině případů v menu, někdy však levé tlačítko místo potvrzení vyvolává kontextovou nabídku. Pokud je někdo zvyklý na ovládání Nokií nebo Sony Ericssonů, nebude mu tento systém činit potíže. Pravá klávesa má také zcela standardní funkci vracečky a rušiče voleb, v pohotovosti je jeho funkce napevno nastavena vodafonnímu portálu live!. Klávesy se sluchátky mají rovněž své naprosto typické funkce: zelené přijímá hovor, volí vybrané číslo a v pohotovosti vyvolává výpis volání, zatímco červené hovory odmítá, odevšad z menu vyhazuje přímo do pohotovosti a jeho dlouhý stisk zapíná a vypíná aparát (píši o zelené a červené, nicméně na telefonu nejsou tyto klávesy barevně rozlišeny).

Kurzorovým klávesám není problém v pohotovostním režimu přiřadit některou z funkcí telefonu. Nastavil jsem je tak, jak jsem zvyklý u své Nokie, vše proběhlo bez problému. Klávesnici jde nastavit několik typů zvuku nebo jemné vibrace jako odezvu, vše se však ozývá se zpožděním, proto doporučuji raději používat ticho.

Uvařit kafe? Vyrazit na dovolenou?

Podívejme se teď do menu telefonu. Cenovka na Vodafonu 540 nám dává jasně najevo, že nepůjde o žádný sofistikovaný systém, což se tu zcela potvrzuje. Po pravdě – celý software mobilu předvádí až příliš explicitním způsobem, že se pohybujeme v laciném kraji. Asi nejhorší pocit mám z celkové pomalosti zařízení; telefon si dává s opravdu každou reakcí na stisk klávesy načas, rychlému přeskakování mezi položkami v nabídce spolehlivě utečete a při vstupu o úroveň níž nebo výš čekáte dobrou sekundu, ne-li víc. Práci s telefonem tato vlastnost nepříjemně ztěžuje, a jak jsem se přesvědčil sám u sebe, umí vám telefon i do jisté míry zprotivit.

Hlavní nabídka má podobu dnes už naprosto obligátní matice devíti ikon; ty jsou stejné jako u ostatních zařízení s logem Vodafone, jsou tedy různobarevné, poměrně jednoduché, avšak zcela přesně vypovídající, co se pod kterou položkou skrývá. Další úrovně menu jsou buď řešené formou textových seznamů doplněných o malé ikonky, a nebo rovnou spouští funkci, která se pod položkou skrývá. Celý systém menu, byť ve zjednodušené grafické podobě, připomíná telefony Sony Ericsson, především pak jejich low-endovou, kterou pro švédsko-japonskou joint venture vyrábí právě Sagem, nejde tudíž o podobu čistě náhodnou. V celém menu lze používat i číselné zkratky pro rychlou volbu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výchozí obrazovku si ozdobíte obrázkem, hlavní menu je typicky vodafonské a grafické ikonky najdeme i v nižších úrovních menu

S orientací v nabídce nebude dle mého názoru problém, vše je tam, kde byste hledali. Některé způsoby nastavení je však třeba si nejprve vyzkoušet. Mám teď na mysli např. nastavení zvuku, jež je řešené atypicky: Nenechte se zmást, že v telefonu úplně chybí možnost nastavení hlasitosti, nejprve totiž musíte zvolit vyzváněcí tón (nebo jen potvrdit stávající), potom se ke stupínkům hlasitosti dostanete. Prostředí telefonu nelze nijak měnit např. pomocí grafických motivů, jak jsme si zvykli u mobilů jiných značek.

Témata článku: , , , , , Vodafone 540, Děs, Sofistikovaný systém, Slabý procesor, Automatický zámek, Vybrané číslo, DESI, Hlasová poznámka, Diakritika, Dobrý průměr, Cena, Miniatura, Dostatečná hodnota, Lotus, Voda, Přední maska, Zimní měsíc, Test, Kafe, Vysoká pravděpodobnost,