Vodafone bojuje za své LTE. Na ČTÚ čeká těžká volba

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 80

Názory k článku

14. 08. 2015 10:01

Rozhodně bych jim nedával výjimku natrvalo, podmínky byly dané a hotovo. Kromě toho spousta dnes prodávaných mobilů LTE frekvenci 900 neumí, takže ve finále je omezený zákazník Vodafonu v tom, že si musí vybírat z velmi omezené nabídky telefonů, které 900 podporují.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
30. 07. 2015 12:33

Osobně bych jim to uznal pro 3G ale nikoliv pro LTE. U nás se vždy vytvoří nějaké specifikum, a pak se divíme, že jsou u nás telefony drahé a slabý výběr, nebo se sem dostanou pozdě. Argument, že kvalitní telefony to podporují neberu, protože telefony od VDF jsou normální Čínské telefony jen upravené pro jejich lidovou tvořivost.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
27. 07. 2015 11:14

Věc je přece jasná, Vodafone musí dodržet co podepsal. Že to bude stát peníze nikoho nemůže zajímat, konečně ty miliardy nemusí odvádět všechny matce do Británie. Že nás tu roky jen ždímali a téměř neinvestovali, ví každý. Takže žádné stěžování a konečně začněte pro lidi stavět kvalitu, nejen ťápání v reklamách.. To by vám šlo, cpát prachy do herců a nám tady zacpat pusu béčkovým připojením. Vůbec bych s něma nejednal, není o čem..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 07. 2015 18:06

No jistě, chudinka Vodafone (jediný operátor u kterého občas uslyšíte ozvěnu v hovoru). Já bych jim vyšel vstříc a pro jistotu jim povolil ještě 315, 746, 1211, 1519 a 2222 MHz, z toho půlku FDD a půlku TDD. Určitě si pak zase někde nechají vyrobit jeden telefon, který všechny tyhle exotické frekvence podporuje. Ale většina civilizovaných států na svém území používá pouze 2-3 frekvence a ty jsou ve shodě s okolními státy daného regionu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
26. 07. 2015 16:48

Já jsem sice za Vodafonní 900ku moc rád, ale jako jejich zákazník bych měl být "s*ině" a jednoznačně stát za tím, že 900ka není 800ka (čili požadovat dodržení). Je to jen pro dobro zákazníků.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 07. 2015 15:28

Pokud je to ve prospěch zákazníků, ti platí jak mourovatí, tak by byla blbost, kdyby to bylo teď zatrhnuto.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 07. 2015 13:00

Osobně jsem proti přidělování nějaké výjimky Vodafonu. Vůbec bych neřešil nějaké srovnávání kvality, pokrytí nebo rychlosti LTE 800/900 MHz. Prostě pravidla aukce byla jasná, když získáš pásmo 800 MHz, tak do nějaké doby musíš v tomto pásmu pokrýt x-procent obyvatel/území a pokud to nezvládneš, tak prostě smůla. Nikdo přeci Vodafone nenutil, aby si pásmo 800 MHz za daných podmínek kupoval, klidně si mohl provozovat své LTE na 900 MHz a měl by od plnění nějakých podmínek pokoj. A to pásmo 800 MHz si mohl koupit někdo jiný, kdy by jej skutečně využil. Je hezké, že Vodafone pokryl devítistovkovým LTE už velkou část území, ale s podmínkami aukce to nemá nic společného.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 07. 2015 12:19

Tohle bude logicky složité,ale osobně bych se přimluvil za to, aby zvítězil zdravý rozum, ač vím že většina současných "businessmanů" s podporou právníků se mi vysměje.Vůbec nechci nadržovat Vodafonu, ale je zcela zbytečné, aby na něj bylo tlačeno, pokud má dobře pokryto v 900 Mhz.Vzal bych v potaz i to , že ostatní se spojily a mají neoprávněnou výhodu v tom, kolik je bude pokrytí LTE stát.Podmínky nejsou rovné a i to bych zohlednil.Je samozřejmně pravda, že s konkurencí to zas tak nesouvisí a jde hlavně o to, jak bude zákazník spokojen a vzhledem k tomu, že TMO a O2 budou mít pokryto v LTE 800, tak pokud zákazník nebide s LTE 900 spokojen uteče.Takže jinými slovy, ČTU to má velice snadné, může to nechat být, protože trh si to v tomto připadě vyřeší sám.
Vodafonu bych LTE 900 povolil ale s tím, že pokud zákazník bude nespokojen, může beztrestně odejít. smlouvy nesmlouvy.Pak záleží na VF, jak se k tomu postaví.... no nebude to jednoduché, spravně rozhodnout, vždy se to bude tlouci.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (4)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
26. 07. 2015 10:20

Uznat se stejnymi podminkami jako uznavaji 3G, tj. pouze docasne a pokud splni podminku 2 Mbit/s dosahovane rychlosti? No, mozna i jo.
Uznat s podminkami, ktere plati pro LTE 800? Rozhodne ne (jina sirka pasma, nizsi vykony u 900).A pokud by CTU 900 uznal, tak jedine s podminkou, ze VF necha devitistovku bezet po dobu zkusebniho provozu osmistovky (tam, kde bude sit prestavovat z 900 na 800) a az pak ji vypne. Jinak se bude lidem pokryti docasne "ztracet". Dnes VF pri prestavbe devitistovku vypne a osmistovku v testu muze naridit vypnout CTU kvuli ruseni TV.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
26. 07. 2015 09:22

kde sou ty heriocke casy kdy VDF hrde tvrdil ze sit na LTE800 vybuduje zcela sam bez pomoci a rychle... no popravde jim osmikilo jde budovat jak decku srani. Vetsina sil stale vrzena do PHY/Brna a dalsich mest, pritom venkov nepokryt, tedy ano LTE900. Ale melo by byt 800. A ja bych to VDF neuznal... at predvede svou plnou silu budovani kazdy tyden jezdim lokalitama, kde VDF skomira a upí s 2G a ani po pripadnem nasazeni 4G spoustu lokalit bez novych sajtu nepokryje.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
26. 07. 2015 08:50

A už se zase čachruje a couvá. Jednou si něco vydražili, tak ať to zprovozní. Věděli do čeho jdou a najednou couvají. A zase se zaměňuje plošný signál na populaci. To zas budou operátoři tvrdit, jak je území vykryté a přitom to nyní zase zaměňují za populaci... Né ovšem každý telefon má v sobě zabudovaná pásma na příjem. To umí a má pouze Motorola od začátku všechny síťová pásma. Samsung atd pouze některá a s každým novým pásmem se musí koupit nový mobil.... Jinak to jejich slavné LTE je pouze pseudo pásmo Ona ta sranda je značně nákladná a vysílače musí mít jinou techniku, takže se signál pouze mění na 3G a vlk se nažral a koza zůstala celá, pouze se frekvence přenosu více zrychlila. Opravdové LTE je pouze v Mladé Boleslavi díky Škodě resp koncernu VW....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (17)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
26. 07. 2015 08:28

Jaká těžká volba ?
Prostě kdo zaplatí víc, má pravdu. Jako u všeho v této krásné zemi. A u ČTÚ zvláště.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
26. 07. 2015 08:15

Můj názor je ten, že Vodafone má LTE všude, ostatní jen někde, to je rozhodující. Například O2 nemá LTE ani v centru takového města jako je Přerov a podobně. Vodafone má LTE i v hlubokém hvozdu. Jasně, není to žádnej rychlík v tom hvozdu, ale na sledování Youtube v HD to v pohodě stačí a přiznejme si, víc netřeba. Ostatní dva v tom hvozdu mají většinou nic. Mé zkušenosti platí pro Moravu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
26. 07. 2015 07:18

Vzhledem k tomu, že s Vodafonem volá řada ministerstev (mj. spravedlnosti, vnitra, obchodu, sportu) a dalších státních institucí nemám strach že úředníčci sami sobě LTE omezí....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (4)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
26. 07. 2015 07:02

PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE ze dne 18. dubna 2011,
kterým se mění rozhodnutí 2009/766/ES o harmonizaci kmitočtových pásem 900 MHz a 1 800 MHz pro zemské systémy schopné poskytovat celoevropské služby elektronických komunikací ve SpolečenstvíReakce CEPT na pověření je uvedena ve zprávách CEPT č. 40 a 41. CEPT dospěla v těchto zprávách k závěru, že technologie LTE (Long Term Evolution) a WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access) mohou být do pásem 900 MHz a 1 800 MHz zavedeny, jsou-li použity dostatečné odstupy hran příslušných kanálů nosných kmitočtů.http://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/PDF/... Na druhou stranu tu jsou podmínky výběrového řízení ,pro pásmo 800MHz jsou následující:https://www.ctu.cz/cs/download/vyberova_rize... ... 5.3.1 Rozvojová kritéria pro využívání rádiových kmitočtů v pásmu 800 MHz
Pro využití kmitočtů z pásma 800 MHz jsou stanoveny podmínky v souladu s „Návrhem rozvojových kritérií pro příděly rádiových kmitočtů v pásmu 790–862 MHz“, připraveným Ministerstvem průmyslu a obchodu ve spolupráci s Úřadem26.
Sídelní oblasti na úrovni okresů budou rozděleny podle kritéria hustoty osídlení do dvou skupin:
a) skupinu A reprezentují okresy, kde převažují řídce osídlené oblasti,
b) skupinu B ostatní okresy.
Seznam okresů a jejich rozdělení do skupin je definován v Příloze č. 7.
Okres jako základní územní jednotka poskytuje Držitelům přídělu větší volnost v plánování pokrytí území než územní jednotky klasifikované jako NUTS 5.
S možností získat příděl v kmitočtovém pásmu 800 MHz bude spojeno povinné přijetí závazku pokrytí v následujícím rozsahu:
a) za každý pokrytý okres ze skupiny A může Držitel přídělu pokrýt okres ze skupiny B,
26 http://www.mpo.cz...
Vyhlášení výběrového řízení Stránka 29

b) pokrytím se rozumí provozování veřejné sítě elektronických komunikací s využitím vlastních kmitočtových přídělů získaných ve výběrovém řízení v pásmu 800 MHz, 1800 MHz nebo 2600 MHz, která je schopna poskytovat službu vysokorychlostního přístupu k internetu rychlostí nejméně 2 Mbit/s (download) při dostupnosti této služby alespoň pro 95% populace příslušného okresu při 75% pravděpodobnosti vnitřního příjmu (indoor pokrytí)27 bez využití externí antény a při 85% pravděpodobnosti vnitřního příjmu s využitím externí antény,
c) do 30 měsíců ode dne nabytí právní moci rozhodnutí o udělení přídělu rádiových kmitočtů musí Držitel přídělu pokrýt alespoň 95% okresů ze skupiny A,
d) do 5 let ode dne právní moci rozhodnutí o udělení přídělu rádiových kmitočtů musí Držitel přídělu pokrýt 100% okresů ze skupin A a B, železniční tranzitní koridory I. až IV., dálnice a rychlostní komunikace.
Držitel přídělu v pásmu 800 MHz si může v období před uplynutím lhůty uvedené vpísmenu d) započítávat do plnění povinností pokrytí specifikovaných v písmenu b) i služby poskytované na veřejné komunikační síti s využitím rádiových kmitočtů v pásmu 2100 MHz (3G služby), pokud tyto služby umožňují zákazníkům vysokorychlostní připojení v kvalitě uvedené v písmenu b). Tento zápočet je možný pouze za podmínky, že Držitel přídělu vpásmu 800 MHz, který je současně provozovatelem veřejné sítě provozované s využitím rádiových kmitočtů v pásmu 2100 MHz před tímto započtením uzavře smlouvu o národním roamingu pokrývající i tuto síť s Oprávněným zájemcem národní roaming. Pro splnění povinnosti pokrytí dle bodu d) nelze tento zápočet uplatnit, tzn. v termínu uvedeném v bodě d) je nutno závazek splnit výhradně za podmínek uvedených v písmenu b).
V případě, že Držitelem přídělu v pásmu 800 MHz se stane subjekt, který není držitelem přídělu v pásmu 900 MHz, posouvají se lhůty uvedené v písmenech c) a d) o 12 měsíců.
Vzhledem k vlastnostem šíření rádiového signálu nelze zabránit přesahům záření signálu z okresů skupiny A do okresů skupiny B v hraničních případech. Povolené přesahy jsou definovány v Příloze 3 Vyhlášení.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 07. 2015 06:28

Pro me jako zakaznika, je podstatne pokryti a ostatni jde mimo me. Ja na devitistovce jsem prakticky cele dny,tak ja jsem osobne za ni rad. Bez ni jsem byl na edge a to je teprve katastrofa.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 07. 2015 05:41

Uznat by to určitě měli, pokud ne, je to další zbytečné brzdění vývoje. V LTE měl náskok skoro rok a já si to užíval. Občas se i v pravidlech najdou chyby a zdravím selským rozumem by se měli napravit, ne je využívat k brzdění vývoje resp. k penězům. Vodafone by za to měl být pochválen a né strhán o peníze... A kdo píše, že udělal chybu, brzdí vývoj. Nikdy jsem s rychlostí LTE na 900 neměl problém a rozhodně to byl velký skok dopředu, když najednou byl použitelný internet i na vesnicích. ČTU má těžké rozhodnutí jen kvůli hnidopichům a byrokracii. Je jasné, že zastánci T-M a O2 budou proti. Každý chce pro sebe to nejlepší, ale z pohledu nezávislého to byl velký pokrok dopředu a neměl by za to VF platit kvůli špatně nastaveným podmínkám.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
26. 07. 2015 00:48

Hrát se má podle pravidel..Vodafone by měl mít nárok jen na to, o vysoutěžil.
Pokud jsem to dobře pochopil, VF si chtěl vybudovat náskok tím, že nečekal na aukci a začal budovat vlastní "nestandartní" LTE mimo soutěž.
A teď chce vlastně legalizovat svou nestandartní výhodu...Z pohledu ČTÚ by to tedy neměla být těžká volba.. Je problém VF, že si začal na frekvencích, které pro to neměly být v ČR určeny a ať si tedy na své náklady klidně přebuduje svou dosud vybudovanou síť.Je to stejný podraz jako dodatečné legalizování černých staveb na území, na kterém se ze zákona stavět nesmí, a kde by nesmělo být vydáno stavební povolení..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (13)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
26. 07. 2015 00:17

Osobně jsem spíše proti výjimce. Za prvé je to LTE 900 rychlostně celkem odrbané, protože nebylo dostatečně široké pásmo a co je možná podstatnější, řada mobilů s LTE frekvenci 900Mhz neumí (narozdíl od pásma 800) a přináší to jen problémy...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (16)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor