Vodafone Instant Network Mini: mobilní síť v batohu

Běžná BTS většinou visí na stožáru, nebo trůní na střeše vysokého domu. Pro krizové případy se však vejde i do úhledného batohu. Co umí Vodafone INM?

Nadace Vodafone ve spolupráci s Huawei představila zajímavé řešení pro nouzové pokrytí oblastí postižených různými druhy katastrof. Termín „mobilní BTS batoh“ není sice daleko od pravdy, dané zařízení je však daleko komplexnější a jeho využitelnost je opravdu široká.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Instant Network Mini dokáže pomoci v krizových situacích.

Konektivita a schopnost komunikace je v určitých okamžicích to, co může zachránit život. Tato mobilní síťová buňka je provozuschopná za několik málo minut, má dosah zhruba 100 m, umožňuje současné odeslání několika tisíc SMS a až pět souběžných hovorů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ke zprovoznění není dle slov Vodafone nutný zásah technika, vše s přehledem zvládne vyškolený humanitární pracovník

Humanitární pracovníci jsou díky této technologii schopni v oblastech postižených katastrofami doslova během několika hodin opět přivést „k životu“ mobilní telefonní síť, přičemž technologie je využitelná i pro místa, kde tato infrastruktura nikdy neexistovala. Systém není závislý na klasické formě šíření GSM signálu, poskytuje totiž konektivitu klasickým mobilním telefonům prostřednictvím satelitní technologie.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ani cestování není Instant Network Mini batohu zapovězeno, díky kompaktním rozměrům lze zařízení převážet jako běžné zavazadlo

Technologický batoh Instant Network Mini navazuje na již několikrát úspěšně nasazenou přenosnou mobilní telefonní síť, která pomohla navázat spojení lidem postiženým tajfunem Haiyan na Filipínách v listopadu 2013. Tato technologie je oproti INM batohu poněkud robustnější, váží 100 kg, vejde se do čtyř kufrů a má i vlastní generátor. Dosah sítě je až 5 kilometrů. Na Filipínách umožnila rozeslat 1,4 milionu textových zpráv a uskutečnit 443 288 hovorů během 29 dnů fungování. Za více než rok už tento program poskytl podporu v jižním Súdánu, Demokratické republice Kongo a na Filipínách během tajfunu Bopha.

Diskuze (18) Další článek: LG odtajnilo specifikace k nové rodině tabletů G Pad

Témata článku: , , , , Voda, Jižní Súdán, Mobilní síť, Net, Zavazadlo, Síť, Zajímavé řešení, Mobil, Buňka, Telefonní síť, Nadace Vodafone, MOBI, INS, Sít, Klasický mobil, Backpack, Mini, Nutný zásah, Mini +, Batoh, Súdán,