Vodafone odhalil klíčovou sochu, zatím zůstane v Praze

Socha z 85 tisíc klíčů byla slavnostně odhalena ve starém centru Prahy. Později se z hlavního města vydá na putování po celé republice.

Vodafone se v listopadu minulého roku pokoušel vytvořit největší sbírku klíčů na světě. A to se mu s pomocí zákazníků, kteří klíče ochotně odevzdávali na prodejnách po celé republice, podařilo - nasbíral jich dohromady 85 741. A tak, jak bylo slíbeno, zákazníci Vodafonu mohli celý den 17. listopadu SMSkovat zdarma.

Klíče jsou symbolem sametové revoluce. Vodafone je nechtěl nechat jen tak ležet a tak oslovil umělce Jiřího Davida, známého například Srdcem nad Pražským hradem, který z nich vytvořil sochu. A ta dnes byla v 11 hodin dopoledne slavnostně odhalena.

Stojí v historickém centru města nedaleko Staroměstského náměstí na náměstí Franze Kafky. Má betonový podstavec o hmotnosti 8 tun, příčemž samotná socha je vysoká sedm metrů a váží jednu tunu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Socha je umístěna v srdci Prahy nedaleko Staroměstského náměstí

Klíčová socha stojí místo modré dodávky na StreetView

Klíčová socha ztvárňuje slovo Revoluce, kde je každé písmeno napsané jiným fontem se vztahem k dobám před rokem 1989:

  • R - z novin Rudé právo
  • E - z toaletního papíru
  • V - z vaty
  • O - z obalu žvýkačky Pedro
  • L - z reklamy na pana Vajíčka
  • U - z tuzexového bonu
  • C - z loga cestovní kanceláře
  • E - z komunistické legitimace

Nechybí ani popisná tabulka s českým a anglickým popisem nejen pro udivené kolemjdoucí turisty.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Socha byla hojně navštěvována i fotografována

Nejde ani o oslavný pomník, ani o kritické dílo,“ říká k tomu autor Jiří David. „Myslím, že je navíc socha otevřena mnoha různým výkladům dle toho, kdo se na ni dívá a kdo ji hodnotí. Vyprázdněním zkorumpovaná slova mohou v cyklech nabývat původní autentický význam, v situacích ´ztroskotání´,“ dodává.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klíčů je na soše opravdu mnoho a různých velikostí, druhů i barev

Na náměstí Franze Kafky bude socha umístěna několik měsíců. Nejspíše se ale podívá i do několika dalších velkých českých a moravských měst, která vyhrála hlasování na webu klíčovásocha.cz a ve skupině na Facebooku. Přesný konec umístění Klíčové sochy na pražském náměstí Franze Kafky závisí na přípravě tohoto „miniturné“. Je ale jisté, že Klíčová socha bude stát v Praze po dobu několika měsíců, než se vydá na případné putování.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jak vypadala výroba klíčové sochy

Myšlenka na Klíčovou sochu vznikla v průběhu října 2009,“ říká Muriel Anton, generální ředitelka Vodafone, a pokračuje: „Cílem bylo naplnit smysl našeho hesla ´Power to you´ v kontextu výročí 17. listopadu 1989 a zapojit do toho naše zákazníky. ´Power to you´ vyjadřuje jejich možnost spolupodílet se na tom, co Vodafone jako firma dělá – v oblasti produktů, služeb i charity. Rozhodli jsme se uspořádat veřejnou sbírku klíčů s cílem použít sesbírané klíče na vytvoření uměleckého díla ve veřejném prostoru. A v duchu našeho hesla jsme dali absolutní tvůrčí svobodu i Jiřímu Davidovi, který se zadáním souhlasil.“ 

Diskuze (4) Další článek: Liga předplacenek: kdo je nejlevnější a kdo vás zruinuje?

Témata článku: , , , Cestovní kancelář, SOC, Voda, Generální ředitelka, Podstavec, Socha, Staroměstské náměstí, Pražský hrad, Klíč,