Vodafone přijde s rychlým internetem

Vodafone nabídne rychlé internetové připojení prostřednictvím technologie ADSL. Spolupracovat bude s Radiokomunikacemi.

Rychlé internetové připojení se stává nepostradatelnou službou pro každou firmu a uplatní se i v domácnostech. Zájem o rychlý internet je proto stále intenzivní. Toho chce využít Vodafone, který jako jediný z našich tří mobilních operátorů vysokorychlostní internet nenabízí.

U Vodafonu je internet pomalý

Nejlépe má služby rychlého internetového připojení pokryta Telefónica O2, která nabízí internetové služby prostřednictvím ADSL a k tomu ještě dva druhy rychlého mobilního internetu. Se speciálními modemy lze využívat připojení v síti CDMA, v Brně a Praze lze využívat připojení prostřednictvím sítě UMTS, tedy i s běžnými mobilními telefony. O2 navíc nabízí v UMTS sítích nástavbu HSDPA, která umožňuje stahování rychlostí až 1,8 Mb/s. Na většině území je pak dostupný internet prostřednictvím GPRS, případně EDGE, který však nelze považovat za vysokorychlostní. Zapomenout nesmíme ani na Wi-Fi hot spoty.

T-Mobile nabízí také připojení prostřednictvím Wi-Fi hot spotů, stěžejní službou vysokorychlostního internetu je ale služba Internet 4G. Ta nabízí mobilní internetové připojení prostřednictvím speciálních modemů a karet rychlostí až 1 Mb/s. Technologií je optimalizovaná síť UMTS TDD. GPRS a EDGE v nabídce operátora rovněž nechybí.

Vodafone má nabídku nejchudší. Vysokorychlostní internet nenabízí vůbec, využívat můžete pouze mobilní připojení prostřednictvím technologií GPRS a EDGE. To by se ale letos mělo změnit.

Chystá se ADSL, možná i hlasové služby

Poté co Vodafone odložil plánované spuštění sítě třetí generace UMTS, zaměřil své aktivity jiným směrem. Videohovory a rychlý internet v mobilu zatím příliš netáhne, ale o rychlý internet do kanceláří a domácností je velký zájem. Proto hledal cestu, jak tyto služby svým zákazníkům nabídnout. Namísto budování nové sítě pro datové přenosy, podobně jako to dělá například U:fon, se rozhodl pro poskytování služeb prostřednictvím pevných linek. V lednu letošního roku proto Vodafone oficiálně rozšířil svůj předmět podnikání v elektronických komunikacích o oblasti:

  • Veřejná pevná síť elektronických komunikací, územní rozsah: Česká republika
  • Veřejná pevná telefonní síť, územní rozsah: Česká republika

Velmi zajímavý je druhý uvedený obor podnikání. Chystá se Vodafone nabídnout i hlasové služby pro pevné linky? Ano, je to možné a docela pravděpodobné. Tuto informaci však operátor zatím nepotvrdil. Pokud by se tak stalo, vyrostl by vedle Telefónici O2 druhý „konvergentní“ operátor.

Do pevných linek se Vodafone pustí ve spolupráci se společností Radiokomunikace, a.s., se kterou v květnu podepsal rámcovou smlouvu v oblasti poskytování velkoobchodních služeb elektronických komunikací.

Tiskový mluvčí Vodafonu, Jakub Hrabovský, nám k tomu řekl: „Smlouva s Radiokomunikacemi představuje další ze strategických kroků společnosti a je jednou z dohod, která umožní Vodafonu oslovit nové skupiny zákazníků s komplexní nabídkou telekomunikačních služeb. Firemním zákazníkům bychom rádi podobné služby nabídli ještě letos.“

Tip: prohlédněte si současnou nabídku ADSL připojení Českých radiokomunikací

Jak už je naznačeno v citaci, Vodafone se chce s nabídkou vysokorychlostního internetu prostřednictvím ADSL zaměřit především na firemní zákazníky.

T-Mobile se možná přidá

Možnosti rychlého internetového připojení se pěkně zvyšují. Kromě mnoha poskytovatelů ADSL připojení vzniká i nová síť pro mobilní připojení od U:fona, ve městech se rozrůstají metropolitní sítě a hojně se rozšiřují lokální poskytovatelé Wi-Fi připojení. Už tato situace přeje zdravému konkurenčnímu boji, ze kterého mohou těžit koncoví zákazníci. A když se do toho ještě vloží ještě Vodafone, nebude to na škodu. Ten se stane velmi silnou konkurencí pro giganta O2.

ADSL tedy budou mít v nabídce již dva ze tří našich mobilních operátorů. Co na to ten třetí? Chystá se T-Mobile také nabídnout vysokorychlostní internetové připojení prostřednictvím ADSL? Zeptali jsme se tiskové mluvčí T-Mobilu, Martin Kemrové. „Ano, zkoumáme možnosti případného poskytování ADSL služeb, nicméně v tuto chvíli jsou jednání v běhu a my nemůžeme poskytnout žádné konkrétní informace. Důležitým faktorem pro volbu partnera bude samozřejmě konkrétní poptávka našeho zákazníka,“ říká Martina Kemrová.

Diskuze (30) Další článek: Bitva stativů pro fotomobily

Témata článku: , , , Telefonní síť, Plánované spuštění, Rychlý internet, Rychlý, Dostupný internet, Pevná síť, Voda, Nová síť,