Vodafone Smart Prime 7: základ, který neurazí [recenze]

Loni Vodafone uspěl se svou řadou Smart 6, která nabízela dobré parametry za přiznivé ceny. Podaří se telefonu Smart Prime 7 na tyto úspěchy navázat?
Kapitoly článku

1. Design: krok správným směrem

Vzhled a zpracování telefonu bylo největší bolístkou řady Smart 6, kterou Vodafone představil minulý rok. Byli jsme proto zvědavi, zda se v tomto ohledu dokázal letošní model zlepšit, protože na oficiálních produktových snímcích vypadal parádně.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
​Podsvícení senzorových kláves pod displejem lze v nastavení upravit dle preferencí.

K nám do redakce dorazila ta nudnější, černá varianta, přesto byly první dojmy pozitivní. Displej na čelní straně je totiž zaoblený (2,5D efekt), což působí opravdu efektně. Přebije to i skutečnost, že prostor pod i nad obrazovkou mohl být užší. Svou šířku si částečně obhájí pouze spodní část, která, ač se to na první pohled nezdá, ukrývá senzorová tlačítka pro ovládání systému.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
​Zadní kryt je vyroben z materiálu, který zajišťuje, že vám telefon z ruky jen tak nevyklouzne.

Rámeček, který obepíná displej, je z plastu, ačkoliv zejména u bílo-zlatého provedení se mu daří vytvářet kovový dojem. Na pravém boku jsou v něm usazeny tlačítka pro ovládání hlasitosti a pod nimi nechybí ani zapínací/zamykací klávesa. MicroUSB konektor spolu s hlasitým reproduktorem a mikrofonem najdete na spodní bradě telefonu, zatímco druhý z mikrofonů a 3,5mm jack pro připojení sluchátek našel své místo na opačné hraně.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
​Slot pro druhou SIM kartu u tohoto modelu opravdu čekat nemůžeme.

Výlisek pro nehet v dolní části pravého boku naznačuje, že Prime 7 má odnímatelný kryt. Pod ní se nachází (uživatelsky nevyjímatelná) 2 540mAh baterie a slot pro microSIM kartu a paměťovou microSD kartu. Dvojice pinů naznačuje, že tento model podporuje i bezdrátové NFC. Na zadní straně našel své místo 8 Mpx hlavní fotoaparát, který mírně vystupuje do prostoru, s přisvětlovací LED diodou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Dílenské zpracování je na solidní úrovni, avšak zamrzí ostřejší hrany zadního krytu, které mírně řežou do ruky. Není to sice tak hrozné jako u čtyřkového a pětkového iPhonu, avšak příjemné to také není. Celkově však Vodafone Prime Smart 7 zanechal po stránce designu a zpracování poměrně kladný dojem.

Známka za design: 5 z 10


2. Displej: vyvážený průměr

Prime 7 využívá ke zobrazování obsahu 5palcový IPS displej s HD rozlišením (1 280 × 720 pixelů), což mu zajišťuje dostatečně ostrý obraz (293 ppi). Samotná kvalita displeje je na dobré úrovni, když barvy jsou vyvážené a žádná z nich nepřevládá. Také pozorovací úhly jsou v tomto případě dostatečně. Mírnou výhradu mám pouze k jasu displeje, který na přímém slunci není úplně dostatečný.

Naměřené parametry displeje:

  • průměrná barevná odchylka: 5,90
    (Ideální hodnota je 0, údaj určuje odchylku od normy stanovené pro BluRay. Smartphony s odchylkou do hodnoty okolo 6 mají stále věrné displeje. Vodafone Smart Prime 7 je na tom s věrností barev dobře.)
  • maximální barevná odchylka: 9,77
    (Hodnota u nejvíce odchýlené barvy. U Vodafone Smart Prime 7 je to tyrkysová.)
  • gamma: 2,20
    (Ideální hodnota je 2,20, údaj vypovídá o podání černé a odstínů šedé barvy. Vodafone Smart Prime 7 vykazuje ideální podání odstínů šedé.)
  • maximální jas: 467 cd/m2
    (Čím vyšší hodnota, tím lepší jas; nejzářivější IPS displeje na mobilech mají maximální jas okolo 700 cd/m2. Vodafone Smart Prime 7 má průměrnou čitelnost na slunci.)
  • minimální jas: 14 cd/m2
    (Čím nižší hodnota bližší nule, tím méně může displej méně zářit.)
Klepněte pro větší obrázek Gamut barevného spektra – bílý trojúhelník mírně vybočuje z plochy normovaného spektra (černý trojúhelník). Displej nezobrazí všechny odstíny zelené a modré barvy, proto může působit lehce mdlejším dojmem.

Známka za displej: 6 z 10


​3. Hardware: nečekejte zázraky

V cenové relaci, ve kterém se Vodafone Smart Prime 7 prodává, nelze po stránce hardwaru čekat zázraky. Výkon zajišťuje čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 212 s taktem 1,3 GHz na každém jádře, přičemž mu sekunduje grafický akcelerátor Adreno 304 a svou troškou do mlýna přispívá i 1 GB RAM paměť. S pohledu plynulosti by právě RAM paměti mohlo být o trochu víc, protože telefon se občas pořádně zadýchá a chvilku trvá, než splní to, co po něm požadujete.

Výsledky benchmarku AnTuTu 6.0:

  • celkové skóre: 23 220
  • 3D: 1 553
  • UX: 8 937
  • CPU: 8927
  • RAM: 3 803

Pro vaše data, fotografie či videa je připravena 8GB vnitřní paměť, což na první pohled není moc. Přidejte k tomu ale možnost rozšířit paměť prostřednictvím microSD karty (max. 128 GB) s možností naformátování tak, aby plnila funkci vnitřní paměti, a vyjde vám, že místa má telefon dostatek. Jen si musíte dát pozor na to, že v případě, že paměťovou kartu naformátujete jako vnitřní úložiště, nelze jí tak jednoduše vyjmout, aniž byste reálně neohrozili data, která na ní máte uložená.

AnTuTu Battery Test:

  • 6 197

Prime 7 pak nabízí vše, co člověk v současnosti od chytrého telefonu očekává. K internetu se připojíte skrze vysokorychlostí LTE (podporované frekvence 800, 900, 1800, 2100 a 2600 MHz) nebo pomocí adaptéru Wi-Fi (802.11 b/g/n), který může posloužit i jako Wi-Fi hotspot. Příslušenství spárujete díky NFC a Bluetooth 4.0. Samozřejmostí pak je lokační GPS čip.

Šťávu telefonu dodává 2 540mAh baterie, která dokáže telefon udržet při životě po celé dva pracovní dny. Jestliže telefon používat méně, zvládne bez potřeby dobití dokonce i 4 dny. Mírným zklamáním je rychlost nabíjení. Z nabití z 0 na 100 totiž Prime 7 potřebuje zhruba 3,5 hodiny, což dnes patří spíše k podprůměru.

Známka za hardware: ​ 5 z 10


4. Software: čistý Android ve službách Vodafonu

Jednu z největších výhod skrývá Prime 7 takříkajíc pod kapotou. Nabízí totiž Android v jeho zatím poslední verzi 6.0 Marshmallow. Přitom právě nižší verze operačního systému jsou častým nedostatkem telefonů v obdobné cenové hladině. Vodafone se ani příliš nepáral s úpravami samotného systému, když přidal pouze několik svých aplikací a zbytek ponechal tak, jak to vymyslel Google.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Více snímků z prostředí telefonu naleznete ve fotogalerii.

Na rozdíl od jiných čínských konkurentů nabízí Prime 7 kromě pohotovostních ploch i klasickou nabídku aplikací. Na jednu pohotovostní plochu se vejde až 16 různých zástupců aplikací (mřížka 4 × 4), přičemž dolní pátá řada aplikací je ukotvená pro všechny plochy. Aplikace v nabídce se řadí pouze dle abecedního pořadí, jiné možnosti tento seznam nenabízí.

Vodafone přidal do systému několik vlastních aplikací. Mezi nimi samozřejmě nemůže chybět Můj Vodafone, kde si můžete upravit všechny potřebné údaje a nastavení u vašeho tarifu vč. možnosti zaplatit vyúčtování atd. Kromě klasických klientů pro volání a zasílání textových zpráv Vodafone nabízí své klienty Call+ a Message+. U Call+ můžete například přiřadit důležitost svému hovoru nebo můžete sdílet polohu, obrázek nebo vizitku, aniž byste hovor přerušili. Message+ zase nabízí možnost skupinových konverzací.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace Call+ a Message+ využijete pouze se SIM kartou od Vodafonu.

Aplikace Start funguje jako správce všech aplikací od Vodafonu, přičemž je odtud můžete i instalovat. Pro větší zabezpečení telefonu využijete aplikace Protect, která vám umožní bezpečně procházet a nakupovat na internetu nebo v ní vytvoříte profily pro případ, že telefon někomu půjčíte. Konečně aplikace Tips poradí těm, kteří mají první chytrý telefon, jak naplno využít jeho chytrých funkcí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí aplikace Tips.

Více úprav již Vodafone v systému neudělal, a tak se zájemci o tento telefon mohou těšit na zážitek z téměř čistého Androidu.

Známka za software: 7 z 10


​5. Fotoaparát: pouze do počtu

Vodafone Smart Prime 7 přichází s 8Mpx hlavním fotoaparátem vylepšeným o senzor Omnivision, který by měl umožnit fotit lepší snímky v horších světelných podmínkách. Na čelní straně nesmí chybět sekundární kamerka, která má v tomto případě 5Mpx rozlišení.

Prostředí fotoaparátu nabízí hned několik režimů, ve kterých lze pořizovat snímky. Kromě automatického lze fotit také v ručním režimu, kde si nastavíte vyvážení bílé, hodnotu ISO či expozici. K dispozici je i možnost tvorby panoramatických fotek či HDR snímků. Přímo v nativní aplikaci pak vytvoříte i koláže z více fotografií.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Více fotografií naleznete ve fotogalerii.

Výkon samotného fotoaparátu však zůstává za očekáváním. Ani v ideálních světelných podmínkách se totiž příliš kvalitních fotek nedočkáte. Zoufale jim totiž chybí více detailů. Neschopnost prokreslit jednotlivé scény poznáte zejména na větší jednobarevných plochách, kde fotoaparát slévá barvy dohromady. Při fotografování v noci si pak nelze nevšimnout digitálního šumu, který je na fotkách ve velkém množství. Dostatek světla do snímku nedostane ani proklamovaný Omnivision senzor.

Ukázkové video (1 080p, 30 fps):

Známka za fotoaparát: 4 z 10


​Závěr: Ideální pro začátečníky

Vodafone Smart Prime 7 nemá ambice porážet ostatní ve výkonnostních testech nebo uchvacovat ostatní svými fotografickými schopnosti. Jeho cílem je umožnit lidech mnohdy první zkušenost s chytrým telefonem a to se mu beze zbytku daří. Na rozdíl od kupříkladu nedávno testovaného modelu Coolpad Porto S, pak dokáže i se slabším hardwarem nabídnout uživateli funkční a v rámci možnosti i plynulé prostředí.

Oproti svým předchůdcům se dokázal zlepšit i v oblasti designu a za cenu těsně převyšující 3 tisíce Kč to tak může být zajímá volba pro nováčky mezi chytrými telefony.

Celková známka Vodafone Smart Prime 7:​ 5,4 z 10

(Celková známka vzniká z aritmetického průměru všech pěti dosavadních udělených známek. Všechny kategorie mají stejnou váhu.)

Verdikt: Vodafone Smart Prime 7 je určen zejména uživatelům, pro které to bude první zkušenost s chytrým telefonem. Nabídne jim telefon s funkčním systémem a nejnovější verzí Androidu zabalený do líbivého těla, který navíc vydrží i několik dnů bez nabíječky.

Plusy:

  • podpora všech důležitých LTE pásem
  • nadprůměrná výdrž baterie
  • téměř čistý Android 6.0 Marshmallow
  • minimum předinstalovaných aplikací
  • přiznivá cena

Minusy:

  • slabší fotoaparát
  • nižší výkon

Témata článku: ZTE, , , , Coolpad Porto, Coolpad Porto S, Vodafone Smart, Vodafone Smart Prime 7, Pata, SMA, Důležité LTE, Kter, Správný směr, Ideální svět, Kvalita displeje, Zak, Digitální šum, Odnímatelný kryt, Kabátek, Kovový dojem, Prime, Zamykací klávesa, Ruční režim, OmniVision, Zlaté provedení,