Vodafone Smart Ultra 7: když chcete hodně za málo peněz [recenze]

Loňské Vodafony se prodávaly jako housky na krámě, je proto logické, že se výrobce pokusí úspěch zopakovat. Podaří se to s modelem Smart ultra 7?
Kapitoly článku

1. Design

Po designové stránce Vodafone překopal model ultra od základů. Na rozdíl od loňské šedé myši tu totiž máme na své poměry hezký a sympatický telefon, který svým vzhledem rozhodně nezahanbí, navíc je lehčí, tenčí a kompaktnější. Změnil se i typ konstrukce, místo unibody těla má „sedmička“ odnímatelný zadní kryt, ačkoliv baterii stále nevyměníte. Na změnu vzhledu a konstrukce má však jistě kromě Vodafonu vliv i odlišný výrobce. Zatímco loňský ultra 6 vyrábělo ZTE, o letošní model se postaralo TCL (u nás známé jako Alcatel).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Model ultra od loňska dospěl a už zdaleka nepatří mezi tzv. šedé myši

Hned v úvodu musím potvrdit, že rámeček telefon není kovový, jak se může zdát z tiskových fotografií, nýbrž jde jen o pokovený plast. Přesto je telefon pevný a při běžném používání nikde nic nevrže. Čelní strana je poměrně nabitá, kromě displeje nabídne sluchátko, přední kamerku, podsvícená senzorová tlačítka (zpět a multitasking), proximity senzor, čidlo pro regulaci jasu, bílou notifikační diodu a hlavně přední blesk.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hrubá tlačítka jsou zárukou jistého ovládání i za tmy

Samozřejmě nechybí ani domovské tlačítko, které dostalo vlastní podsvícení pro lepší ovládání za tmy. Po obvodu ho však obíhá plastový rámeček, který je na dotek poměrně ostrý a do mezery mezi něj se zachytávají nečistoty. Pozastavit se musím i nad okraji telefonu. Displej se sice nechlubí klasickým zaoblením 2,5D, ovšem Vodafone mezi displej a plastový rámeček okolo vsadil další zaoblenou vrstvu, která pocitově zaoblené sklíčko úspěšně kompenzuje.

 Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Telefon nemá zaoblené kryci sklíčko, pouze mezi displej a bok nacpal další vrstvu, díky které jako zaoblené vypadá.

Další ovládací tlačítka hledejte na pravém boku. Jedná se o regulaci hlasitosti a zapínací tlačítko, přičemž obě jsou zdrsněné a snadno je tak nahmatáte i za tmy. Dole našel své místo primární mikrofon, repráček a micro-USB port. Vrchní strana pak patří pouze 3,5mm jack konektoru a sekundárnímu mikrofonu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Při položení na stůl se telefon sice opírá o vystouplou čočku foťáku, přesto se nemusíte bát, že by se nějak viklal

Záda tvoří odnímatelný matný kryt s krychličkovým vzorem, kvůli kterému telefon nijak nevyklouzává z ruky. Dále zde najdeme výrazné logo Vodafonu, vystouplou čočku fotoaparátu a dvoubarevný LED blesk. Celkově musím telefon pochválit kvůli příjemnému držení v rukou, a to zejména díky rozměrům 152 × 78 × 8,7 mm a váze 150 gramů.

2. Displej

Vodafone Smart ultra 7 sází na 5,5" IPS displej s rozlišením 1 920 × 1 080 pixelů. To zajišťuje více než dostatečnou jemnost 400 ppi, takže pokud nebudete displej vyloženě zblízka zkoumat, rastr určitě nespatříte. Pochválit musím i výborné pozorovací úhly, které vychází z technologie IPS. Výhrady nemám ani k barevnému podání. V nastavení si navíc můžete nastavit kontrast displeje nebo živost a teplotu barev.

Samozřejmě nechybí ani automatická regulace jasu. Jeho minimální a maximální hodnoty však nejsou nijak závratné a musím se přiznat, že jsem měl často velké problémy s čitelností na přímém slunci. Přestože si u telefonů nepotrpím na různá gesta displeje, jedno zásadní mi tu bohužel chybělo, a to konkrétně probuzení dvojitým poklepáním.

3. Hardware

Hnací silou telefonu je MediaTek Helio P10 (MT6755M) s osmi jádry taktovanými na 1,8 GHz a grafika Mali-T860. Papírově se tedy ve své cenové kategorii jedná o jasný nadprůměr, v reálu už však o takový zázrak nejde. Stejně jako po předchozích zkušenostech s tímto čipsetem musím i zde zopakovat, že i přes slušné výsledky v benchmarcích, není zrovna ideální volbou pro hráče. Ať už spustíte Asphalt 8, Modern Combat 5, Real Racing 3 či jiné podobně náročné hry, budete zklamání horší plynulostí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Bohužel zde nezůstalo jen u her. Jakmile se totiž telefon nepatrně zahřeje delším používáním, nebo ještě hůře připojením k nabíječce, přístroj kompletně zpomalí. Prodlouží se prodlevy při spouštění aplikací a celkové reakce telefonu. Občas dokonce tak, že ani psaní na klávesnici není úplně plynulé a písmenka se zobrazí až chvíli po zadání. Jelikož jde však spíše o problém s optimalizací, můžeme očekávat nápravu v podobě aktualizace.

Výsledky v benchmarku AnTuTu 6.1.4:

  • Celkové skóre: 45 261
  • 3D: 6 104
  • UX: 17 513
  • CPU: 16 582
  • RAM: 5 062

S hardwarové výbavy dále musím zmínit 2 GB operační paměti, případně 16GB vnitřní úložiště ze kterého při prvním spuštění zbývá volných cca 9,1 GB. Pokud byste si přeci jen nevystačili, můžete úložiště rozšířit až o 32 GB pomocí paměťové karty, kterou můžete zvolit i jako výchozí úložiště aplikací.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Jelikož jde o telefon od operátora, najdete pod zadním krytem pouze jeden micro-SIM slot. Nechybí ani slot na paměťovku a NFC.

Přestože se jedná o smartphone přímo od Vodafonu, není nijak blokovaný a můžete ho používat s microSIM kartou libovolného operátora. Samozřejmostí je i plná podpora LTE včetně frekvencí 800 a 900 MHz. Dále zvládá Wi-Fi a to jak v pásmu 2,4 tak i 5 GHz, bohužel ale jen se staršími standardy 802.11 b/g/n. Nechybí ale NFC, Bluetooth 4.1 nebo FM rádio. K navigaci si musíte vystačit pouze s GPS, případně e-kompasem. Z dalších senzorů vyzdvihnu například gyroskop nebo akcelerometr, takže s pomocí různých aplikací můžete měřit nachozené kroky.

AnTuTu Battery Test:

  • 6 196​
    (Test zohledňuje výdrž baterie při práci s hardwarem obsaženým v telefonu. U lépe vybavených smartphonů se standardní baterií do 3 000 mAh se hodnoty obvykle pohybují mezi 5 až 8 tisíci bodů, výdrž Vodafone Smartu ultra 7 je tedy průměrná.)

O výdrž přístroje se stará vestavěný akumulátor s kapacitou 2 960 mAh, který nelze uživatelsky vyměnit. S potěšením však mohu Vodafone Smart ultra 7 označit jako dvoudenní smartphone, a to při běžném používání, které obnášelo několik telefonních hovorů, sms, surfování na webu, komunikaci skrze sociální sítě a přehrávání streamované hudby skrze Apple Music. To vše při neustále zapnutých mobilních datech, Wi-Fi, polohových služeb a při poslechu hudby skrze bezdrátová sluchátka i Bluetooth.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Přestože se k baterii dostanete, nemáte možnost ji nijak vyměnit.

Ovšem i když dáte telefonu o dost více zabrat, stejně většinou vydrží alespoň celý den. Pokud ho však nebude tak aktivně využívat, lze s trochou snahy dosáhnout i tří dnů.

Repráček na spodní straně je dostatečně hlasitý ovšem kvalitou vás rozhodně nepotěší. Zvuk působí plastově a šumí už při poloviční hlasitosti. Pro poslech hudby tak raději sáhněte po sluchátkách. Méně nároční posluchači si bohatě vystačí i s těmi přibalenými, konkrétně se špunty s integrovaným mikrofonem a tlačítkem pro přepínání skladeb.

4. Software

Stejně jako u minulých smartphonů si i zde Vodafone zaslouží velkou pochvalu za použítí aktuálního operačního systému, konkrétně Androidu 6.0 Marshmallow v téměř čisté podobě. Jediné co nám operátor „přibalil“ je pár vlastních služeb a aplikací, které naopak uživateli usnadní používání telefonu. Jedná se konkrétně o aplikaci Můj Vodafone, kde můžete průběžně sledovat počet provolaných minut, prosurfovaných dat apod., nebo aktivovat různé služby od operátora. Pak aplikaci Tipy s užitečnými radami, jak používat smartphone. Do té mimochodem přejdete přesunutím na nultou obrazovku.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí telefonu, nabídka aplikací a lišta s přepínači

Dále jsou zde komunikátory Call+ a Message+, které fungují jako dnešní klasické messengery - můžete přes ně skrz internet zdarma volat či posílat zprávy, fotky, zkrátka cokoliv. Pokud druhá strana tuto aplikaci nemá, zpráva se odešle formou SMS. Služba má navíc i webové rozhraní, přes které se vygenerováním kódu spojíte s mobilem. Poté můžete odesílat zprávy pohodlně přímo z počítače. Dále zde najdete bezpečností aplikaci Protect, kterou Vodafone vytvořil ve spolupráci s firmou McAffee. Ta slouží nejen jako antivirus, ale rovněž čistí paměť a optimalizuje výdrž baterie.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nabídka nastavení

Upozornit však musím, že výše zmíněné aplikace fungují pouze pokud používáte SIM kartu od Vodafonu. V opačném případě je vůbec nespustíte a bohužel ani neodinstalujete. Poslední předinstalované programy jsou Microsoft Outlook a Dropbox, které samozřejmě odinstalovat jdou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Předinstalované aplikace od Vodafonu

Přestože se až na pár aplikací jeví systém jako čistý Android, na rychlosti zařízení se to nijak pozitivně nepromítlo. Naopak, jakmile se po delším používání mírně zahřeje, jde to s plynulostí prostředí rapidně dolů. Načítání aplikací trvá déle a záseky zpozorujete napříč celým systémem. Při používání na nabíječce, kdy je zahřátí ještě vyšší, je už telefon opravdu hodně pomalý. Je však možné, že tyto problémy vyřeší některá z aktualizací, které Vodafone vydává poměrně často.

5. Fotoaparát

Když se důkladně podíváte na vystupující čočku fotoaparátu, vyčtete z ní, že foťák nabídne rozlišení 13 MPx a světelnost f/2.0. A jak fotí telefon v praxi? Vzhledem k pořizovací ceně rozhodně skvěle! Osobně si troufnu říci, že strčí do kapsy i o několik tisíc dražší konkurenty. Optika se sice nevyhne přepalům jasných objektů a v noci je u fotek vidět dost šumu, ale s tím se holt musí v dané  cenové kategorii počítat.

Denní fotky:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Fotky jsou však pěkně ostré, mají prokreslené detaily a hlavně mají pěkné živé barvy. Zmínit musím, že foťák samozřejmě nabídne autofokus, ostření je přitom poměrně rychlé. Jediné výrazné problémy nastávají až u scény s vysokým dynamickým rozsahem se kterou si foťák nedokáže moc dobře poradit (viz fotka s východem slunce níže). Na závěr je třeba zmínit i video, které lze pořizovat ve Full HD při 30 FPS.

Detail:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Východ slunce:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na těchto fotkách je skvěle vidět jak si snímač poradí s vysokým dynamickým rozsahem. Hodně záleží na tom, kam foťák zaostří. Buď jsou pěkně vybarvené mraky a zbytek scény je černý nebo vidíme scénu, ale oblaka jsou přepálená.

Noc:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Noční fotografie

S přední kamerkou už to tak růžové není. Její rozlišení 5 MPx je sice dostačující ovšem fotky nikdy nejsou příliš ostré a v částech fotky lze zpozorovat silné rozmazání detailů, o silných přepalech ani nemluvě. Velkým benefitem je však přítomnost předního LED blesku. Kamerka tedy sice moc nepotěší milovníky selfie, ale pro běžné, občasné použití rozhodně postačí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekUkázková selfie

Prostředí fotoaparátu je velmi jednoduché. Nabízí základní tři režimy: Auto, Panorama a Manual. V posledním jmenovaném lze upravit parametry jako je ISO (100, 200 až 1 600), rychlost závěrky (1/1000, 1/500, až 1/2). Nechybí ani kompenzace expozice nebo změna hloubky ostrosti. Mnozí ocení i přehlednou nabídku nastavení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu

Ukázkové video (Full HD, 30 FPS): 

Redakční hodnocení

Vodafone Smart ultra 7 mě během testování velmi překvapil. Za 4 977 Kč totiž dostanete zařízení, které byste u jiných výrobců hledali jen těžko. U telefonu oceníte hlavně dvoudenní výdrž, nadprůměrný fotoaparát a čisté prostředí. Papírová výbava si rozhodně také získá svou pozornost.

Jedinou a poměrně výraznou vadou na kráse je zmíněná horší odladěnost systému. Přeci jen u střední třídy už nechcete, aby se telefon při delším používání zadýchával. Osobně doufám, že tuto chybu operátor brzo napraví opravnou aktualizací. V opačném případě je však potřeba s touto vlastností před pořízením počítat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

A jak je na tom konkurence? Prodejním soupeřem Vodafonu může být například Honor 5X, který kromě podobné výbavy nabídne kovové tělo a čtečku otisků prstů, ceny přitom startují jen o 500 Kč výše. To samé platí i pro Elephone P9000 Lite, který má sice jen kovový rámeček, ale kompenzuje to 4 GB operační paměti. 

Celkové hodnocení Vodafone Smart ultra 7: 76%

(Celkové hodnocení vzniká z aritmetického průměru všech pěti dosavadních udělených známek. Všechny kategorie mají stejnou váhu.)

Verdikt: V cenové kategorii do 5 000 Kč má Smart ultra 7 slušně našlápnuto na úspěch. Dostatečný výkon, zdařilý foťák, čistý Android 6 a dvoudenní výdrž je přesně to, na co lidé uslyší. Vodafone však ještě musí zapracovat na optimalizaci.

Plusy:

  • Skvělý poměr cena/výbava
  • Přední blesk
  • Čistý Android 6.0 Marshmallow

Minusy:

  • Při zahřátí se začne zasekávat
  • Horší čitelnost na slunci

Témata článku: Alcatel, , , , , , , Elephone P9000, Honor 5X, Vodafone Smart, Vodafone Smart Ultra 7, Přední led, Úvodní obrazovka, Oblaka, Skvělý poměr, Mini a Max, Zpět a Multitasking, Málo peněz, Poloviční hlasitost, Prodejní hit, Vrchní strana, Integrovaný mikrofon, Denní fotografie, Vestavěný akumulátor, Velký úspěch,