Volám stále, zemřu brzy!

Před pár dny se objevily první zmínky o zatím poslední studii v oblasti vlivu mobilních telefonů na lidský organismus. Za touto studií stojí profesor Lennart Hardell ze švédské univerzity v Örebru.

Mobilní telefony škodí!

Profesor Hardell je jedním z předních švédských odborníků na rakovinu. Jeho výzkum se zabýval souvislostí mezi používáním mobilního telefonu a vznikem rakoviny mozku. Jeho kompletní studie by měla být zveřejněna již koncem letošního roku. Její předběžné výsledky poukazují na to, že ti uživatelé mobilních telefonů, kteří ze svého přístroje volali dvě a více hodin denně mají daleko větší náchylnost k rakovině mozku než ti, kteří telefon nepoužívají a nebo jej alespoň používají méně.

Konkrétní čísla vyplývající z dlouhodobějšího výzkumu a studie nejrůznějších statistických údajů ukázaly, že vášniví uživatelé mobilních telefonů, kteří volají v průměru kolem výše zmiňovaných dvou hodin denně po dobu pěti let mají 26% pravděpodobnost, že onemocní rakovinou mozku. Pokud svůj telefon používají deset let, pak je tato pravděpodobnost 77%(!) O tom, že mobilní telefony rakovinu skutečně způsobují by mohlo svědčit také to, že drtivá většina nádorů mozku byla u sledovaných pacientů nalezena na té straně, u které obvykle drží svůj mobilní telefon.

Výzkum také poukázal na jednu důležitou věc – nezáleží na frekvenčním pásmu, které přístroj používá. Ať se jedná o telefony NMT na frekvenci 450 MHz, telefony GSM na frekvenci 900 MHz či 1800 MHz, tak výsledek je vždy stejný. Rakovinu mozku by tedy podle této studie měl způsobovat samotný fakt přítomnosti krátkovlnného vysílače u vaší hlavy.

Jak se bránit rakovině?

Ačkoliv je tento výzkum pouze jedním z dalších výzkumů založených pouze na určitých domněnkách a statistických údajích, tak je možné jeho výsledek považovat za více než seriozní. Jako jeden z prvních výzkumů totiž hovoří o možnosti vzniku rakoviny mozku při opravdu hojném používání mobilního telefonu, čímž se poměrně liší od výzkumů, které říkaly, že i když budete volat jednou týdně, tak máte zaděláno na rakovinu.

To jestli mobilní telefony rakovinu způsobují nebo ne ukáže asi jen čas. Každopádně se ale můžete tomuto onemocnění pokusit předejít tím, že budete používat hands-free sadu. Otázka ale zní, zda třeba taková Bluetooth hands-free sada není také škodlivá, když její princip je v podstatě stejný jako princip komunikace mobilního telefonu se základnovou stanicí (tedy vysokofrekvenční elektromagnetické vlnění, jehož zdroj máte přímo u hlavy).

Diskuze (34) Další článek: Potopí softwarový gigant Microsoft finskou Nokii?

Témata článku: Brzy