Volání do Oskara je stále hodně drahé

Začátkem listopadu jsem psal o diskriminaci Oskara ostatními operátory – ceny za volání do Oskara jsou dražší než do ostatních sítí. Změnila se za tu dobu situace? Snížili operátoři ceny? Co se dá v brzké době očekávat?
Oskar měl hned od počátku vstupu na náš trh velmi nevýhodnou pozici. Měl (a má) sice velmi nízké ceny, zejména do Českého Telecomu je volání o dost levnější než u konkurenčních tarifů, nicméně je tu jiný problém – volání z Paegase a EuroTelu do Oskara je o dost dražší, než volání z Paegasu do EuroTelu a naopak. O této diskriminaci jsme již krátce psal dříve (u článku je také velmi rozsáhlá diskuse s velmi různorodými názory).

Oskar hodně vyrostl

Od té doby se hodně změnilo. Z Oskara vyrostl opravdu konkurence schopný operátor, takže původní argumenty ostatních operátorů, že má Oskar nekvalitní síť, už nevyznívají příliš dobře. Oskar má podle mých odhadů nyní už necelých 400 tisíc zákazníků; na konci roku plánuje 700–750 tisíc, nicméně to bude víc; přibývat budou nejen noví, ale zejména ti, kteří přejdou od konkurence, tedy EuroTelu a Paegasu. V Oskarovi tak roste starším operátorům větší konkurent, než původně očekávali.

EuroTel již částečně snížil

Jako první na růst Oskara zareagoval nedávno EuroTel a snížil některé ceny za volání do Oskara a zavedl tarif Fun Go pro svoji předplacenou kartu. Zde stojí minuta hovoru do jakékoliv sítě po celý 6,60 Kč. Nicméně ani to nestačí; u Go Original stojí minuta do Oskara stále 15,50 Kč a u některých tarifů i dvanáct korun. EuroTel však má nyní už velmi dobrý argument: kdo chce volat do Oskara, ať si pořídí Fun Go. Zapomíná však na jedno – komu by se chtělo volat do vlastní sítě za 6,60 Kč, když volání z Twistu do Eurotelu stojí jen 5,80 Kč a z Oskarty 6,30 Kč? Navíc obě jmenované předplacené karty volají do vlastní sítě vždy levněji než do sítí jiných. Každý, kdo často volá z Go (zejména přes den) do Paegasu a EuroTelu, zůstane raději u Original Go.

Poznámka: Každé přepnutí z jednoho tarifu Go na jiný stojí 95 Kč, zdarma je jen to první.

Trošku lepší je situace u Twistu – zde je pouze jeden tarif, kde stojí volání na Oskara 6,80 Kč, jak ve špičce, tak mimo ni. Nemusíte si tedy pro výhodnější volání na Oskara z žádných jiných tarifů přepínat. Do vlastní sítě voláte docela levně (5 Kč za minutu, 2,80 Kč o víkendech), do Telecomu to také není nejhorší (9,90 Kč ve špičce, 7,90 mimo ni a 5 korun o víkendech). I zde je ale je volání do EuroTelu o korunu levnější než do Oskara.

Z tarifů je volání do Oskara drahé

Neúnosně drahé je také volání z tarifních programů, zejména EuroTelu. Žádný z jeho tarifů nejde pod výrazně sedm korun (nejnižší sazba je 6,93), a to i u nejdražšího programu Bussines + Týden. Přitom volání na Paegas a Telecom je u tohoto tarifu za 4,20 Kč ve špičce. Na každé minutě zaplatíte téměř o tři koruny více.

U tarifů Paegasu je situace pro Oskar-volající snesitelnější, ovšem ani zde to není žádná sláva. Volání do Oskara je dražší než volání do Telecomu a EuroTelu, u nejdražších programů je to 5,25 Kč, u nižších 6,93 Kč. To je o poznání méně než u EuroTelu, takže Pageas zatím není nucen s těmito sazbami nic dělat; proto se také po celou dobu, co Oskar existuje, prakticky neměnily. I přesto je výhodnější s Paegasem ve většině případů volat na pevnou linku, případně se na nejpoužívanější Oskarovo číslo nastavit službu Paegas Nej, kdy voláte za 3,15 Kč.

Stejně půjdou…

Proč vlastně chtějí EuroTel a Paegas třetího Oskara tak znevýhodnit? Aby lidé nepřecházeli k Oskarovi – oba operátoři chtějí znevýhodnit zákazníky, kteří by chtěli do Oskara volat. Uživatelé Oskara tak riskují, že jim lidé s „EuroTelem“ či „Paegasem“ nebudou volat. Pokud přes dražší ceny zavolají, budou si stávající operátoři jen mnout ruce; získají totiž více peněz za dražší volání. I přesto k Oskarovi utíká kvůli dražšímu volání stále více zákazníků; tomu drahým voláním nezabraní, spíš naopak.

A jak to dopadne? Kvůli své agresivní cenové politice zákazníci Oskarovi porostou brzy rychleji než ostatním operátorům a jak poroste, budou nuceni operátoři snížit ceny za volání do Oskara snížit. Navíc se tímto případem zabývá už delší dobu Úřad pro hospodářskou soutěž, který by měl velmi brzy zveřejnit nějaký výsledek. Jaký? Nechme se překvapit.

Diskuze (24) Další článek: Buďte pohodlní: pošlete si nastavení WAPu vzduchem

Témata článku: , , Volání, Oskar, Hod,