Volání do zahraničí zlevňuje. Ale pozor, mimo EU číhají děsivé minutové sazby

  • Ceny klesají o 50 i více procent, ale pozor, jen v zemích (zóně) EU
  • Operátoři budou účtovat zhruba 5,90 Kč/min. a 1,80 Kč za SMS
  • Volání do zemí mimo EU zůstává drahé, počítejte s cenou 30 Kč/min.

Od středy 15. května začínají platit nová pravidla pro volání do zahraničí. Minuta hovoru nebude spotřebitele stát více než 6 Kč (19 eurocentů), SMS zpráva nejvýše 1,50 Kč (6 eurocentů), to vše bez daně. Operátoři se budou stropů více méně držet.

 

Ceny platí jen pro volání v zóně EU

 

Cenové stropy stanoví evropská regulace podobně jako v případě roamingu (volání ze zahraničí). Mějte proto na paměti, že ceny za volání a SMS mimo země EU, respektive mimo zónu EU, se nemění! Na řazení zemí do zóny EU si dávejte pozor, jejich seznam se může u jednotlivých operátorů lišit.

  • Nové nižší ceny oznámil jako první Vodafone, který je bude účtovat už od 7. května. Konkrétně to bude 5,80 Kč/min. a 1,80 Kč za SMS zprávu (ceny včetně DPH).
  • O2 bude od 15. května účtovat 5,89 Kč/min., cena odeslané SMS bude 1,86 Kč (ceny opět včetně DPH).
  • T-Mobile odmítl změny ve své nabídce komentovat, lze však očekávat, že ceny budou podobné jako u Vodafonu a O2, respektive se budou přibližovat stropům.

Výrazný pokles

Za volání do zahraničí si tuzemští operátoři v minulosti účtovali velmi vysoké ceny, řádově desítky korun za minutu. V čase sice poklesly, ale stále jsou vysoké.

Krom Slovenska účtuje O2 aktuálně jednotnou cenu 24,90 Kč za minutu. Vodafone účtuje za unijní i některé mimoevropské země 11,50 Kč za minutu a T-Mobile podle sousedství – sousední země (Německo, Polsko, Slovensko, Rakousko) vyjdou na 6,99 Kč za minutu, zbytek Evropy na 12 Kč za minutu. Jde tak nesporně o výrazný cenový pokles.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aktuální ceníky za volání do zahraničí

Ceny do ostatních zemí zůstávají, orientačně počítejte s cenou 30 Kč za minutu (záleží kam voláte a s kým).

Diskuze (27) Další článek: V Xiaomi se někdo zbláznil. Vezmou Mi 9, vylepší ji, přejmenují a zlevní

Témata článku: , , , , , , , , , Sousední země, Pozor, Cena, , Slovensko, Rakousko, Minutová sazba, Eurocent, Kč/min, SMS * * Volání, Německo, Evropa, Zóna, DESI, Operátor, Zahraničí,