Volání mobilem z letadel RyanAir už brzy

Nízkonákladová letecká společnost RyanAir vybaví v brzké době 14 ze svých 166 letadel zařízením, které umožní pasažérům za letu telefonovat, přijímat a odesílat SMS zprávy, nebo si třeba vyřizovat e-maily. V oblasti letectví se v tomto jedná o malou revoluci. Již dříve tu byla možnost si z letadla zavolat, šlo to ale jen pomocí palubního telefonu.

Služba není zaměřená na nějaké dlouhé vyvolávání a její zavedení není nejlevnější, proto nepřekvapí cena cca 70 Kč za minutu hovoru. SMS si pošlete za necelých 15 korun. Technicky se o službu zatím stará operátor O2, uvidíme, zda se k němu v budoucnu připojí další. Limitujícím faktorem je také skutečnost, že současně může probíhat nejvýše šest telefonních hovorů z jednoho letadla. Pokud se někdo další pokusí uskutečnit sedmý hovor, nepodaří se mu to a bude nucen počkat.

Klepněte pro větší obrázek

Přiznávám se, že by mě hodně zajímalo, jak je vyřešeno případné vzájemné rušení signálů GSM a samotných komunikačních systémů letadla. Přeci jen se v místech jako je letiště doporučuje telefon vypínat, přímo v letadle to je (respektive až doteď byla) nutnost.

Zdroj: TimesOnline

Diskuze (6) Další článek: Nokia 3600 Slide: po vzoru Samsungu (test)

Témata článku: , Volání, MOBI, Mobil, Ryanair, Brzy, Limitující faktor, Komunikační systém, Letecká společnost, Let