Vše o nových Windows Mobile 6.0 Crossbow

Microsoft chystá nový operační systém pro mobily a komunikátory. Vyzkoušeli jsme testovací verzi a přinášíme popis nového systému.
Kapitoly článku

Práce s kontakty, telefonování, synchronizace

Správce kontaktů prošel drobnou inovací, vylepšena byla především spolupráce se SIM Managerem (správce SIM karty), díky čemuž můžete kontakty jednoduše přesouvat mezi SIM kartou a pamětí telefonu. Nezapomnělo se ani na třídění do skupin nebo snadné vyhledávání.

Novinkou je možnost editovat kontakty přímo z telefonního seznamu. Ke každé osobě si můžete přiřadit vlastní vyzvánění, obrázek a nebo vyplnit některou z celkem 40 připravených položek (telefony, e-maily, adresy...). Za krok správným směrem považuji přístup do historie volání u vybraného kontaktu, ve kterém přesně vidíte, kdy a v kolik hodin jste hovor uskutečnili. Co se ale nezměnilo, je celková historie hovorů, která opět působí trochu nepřehledně.

13.gif 14.gif
Nový kabátek aplikace Phone • možnosti kontaktů

Nový, tmavě laděný vzhled dostala aplikace Phone (program pro vytáčení a obsluhu GSM modulu) a do verze 2.0 nám dospěl i SmartDial. Ten zajišťuje rychlé vyhledávání kontaktů (obdoba T9). Na obrazovce s číselníkem tak kromě vlastní numerické klávesnice vidíte i okénko, ve kterém se zobrazují kontakty nebo položky z rychlé volby. Klávesnici můžete samozřejmě skrýt, díky čemuž docílíte rozbalení kontaktů přes 3/4 displeje.

Synchronizace je jednou z hlavním priorit operačního systému Windows Mobile. Se stolním počítačem je stejně jako u starších verzí možné synchronizovat Kontakty, položky z Kalendáře, E-maily, Úkoly, Poznámky a Oblíbené odkazy. K synchronizaci s Windows Mobile 6.0 je potřeba mít nainstalovaný minimálně ActiveSync verze 4.5 (aktuálně je dostupný v betaverzi), se staršími verzemi si systém nerozumí.

15.gif¨
ActiveSync ve verzi 4.5 beta

Zprávy, e-maily a ogranizace času

Poměrně rozsáhlých změn se dočkala aplikace Messaging (správce SMS, MMS, e-mailů). Při spuštění vás překvapí nová nabídka s výběrem účtu, který chcete použít. Podle mého názoru se tato nabídka hodí pouze při prvních spuštěních manažéra zpráv, jelikož si díky ní můžete rychle nadefinovat nové účty. Po dlouhodobějším používání vás ale patrně začne otravovat, naštěstí je ji možné v nastavení vypnout. E-mailový klient se také naučil zobrazovat HTML zprávy, což považuji za velké plus. Pokud jste limitování přenesenými daty, je samozřejmě možné nastavit, aby se e-maily zobrazovaly jako prostý text. U HTML e-mailů si navíc můžete změnit velikost písma a přepnout kódování.

Další inovací je použití SmartFilteru v aplikaci Messaging. Díky této utilitě může podobně jako v telefonním seznamu rychle vyhledávat e-maily nebo zprávy napsáním několika prvních znaků. Majitelé zařízení s hardwarovou klávesnicí pak ocení možnost ovládat manažéra přes klávesové zkratky. Vaše e-maily můžete samozřejmě snadno synchronizovat se stolním PC prostřednictvím aplikace ActiveSync, stejně tak je k dispozici synchronizace s Microsoft Exchange Serverem 2007. Nechybí ani podpora technologie Microsoft Direct Push.

16.gif 17.gif 18.gif´
Výběr účtu • rychlé zkratky • čtení HTML e-mailu

Vytvoření vlastního e-mailového účtu je velice jednoduché, a stejně jako ve Windows Mobile 5.0, je i zde pro tyto účely připraven jednoduchý a přehledný průvodce, který vás konfigurací schránky provede krok za krokem. Aplikace Kalendář byla opět trochu vylepšena, přesto má oproti konkurenčním programům stále co dohánět. V denním náhledu přibyla horizontální lišta, ve které jsou barevně zabarveny hodiny, na které máte naplánované nějaké schůzky.

Pro vkládání úkolů je připravena aplikace Tasks, která ale rovněž nepřináší žádné výraznější změny. Ke každému úkolu si můžete nastavit dobu trvání, prioritu a nebo jej přiřadit do vlastní skupiny. Ani program Notes nepřináší nic nového, pro vkládání hlasových záznamů a psaných poznámek však bohatě postačí. Celkově tedy Crossbow ohledně organizace času mnoho nového nepřináší, Microsoft se v tomto případě soustředil spíše na opravení předešlých chyb a začlenění podpory nových technologií.

19.gif 20.gif
Měsíční náhled kalendáře • psaní poznámek

Balík Office Mobile

Majitele PocketPC pravděpodobně sada aplikací pro práci s dokumenty MS Office téměř ničím nepřekvapí, oslavovat tak budou především majitele smartphonů, jelikož balík Office Mobile se napevno stane součástí mobilních Windows pro chytré telefony. Pro práci s dokumenty tak majitelé smartphonů nebudou muset pracně shánět další aplikace, ale konečně si vystačí s tím, co najdou v základu systému. Aplikace Word Mobile ani Excel Mobile si bohužel neporadí s novými formáty dokumentů, které přišly s Microsoft Office 2007. Stejně tak dělá editorům problém otevřít soubory obsahující náročnější tabulky, objekty a větší obrázky; tyto prvky se jednoduše nezobrazí.

21.gif 22.gif
Aplikace Word Mobile a Excel Mobile

Drobnou změnou prošlo otevírání samotných souborů, nejen že je o něco rychlejší, ale při načítání větších souborů vidíte v dolní části obrazovky malou lištu, ve které můžete sledovat aktuální průběh otevírání souboru. V mobilním Wordu a Excelu si můžete nastavit lupu (přiblížení), nechybí ani změna typu, barvy a velikosti písma. Tyto prvky ale nejsou pro uživatele Windows Mobile ničím novým, a setkali jsme se s nimi už ve starších verzích Office Mobile.

Ani PowerPoint Mobile se nedočkal žádných převratných změn, prezentace dokáže stále jen přehrávat, nikoliv editovat. Opět ale nelze přehlédnout podstatně menší čas potřebný k otevření prezentace.

Témata článku: , , , Athena, Nové jádro, Nový kabátek, Windows!, Osobní nastavení, Nový kabát, Windows Mobile, Windows Update, Čas potřebný, Přehledný průvodce, Nový formát, Merlin, Cross, Nový Windows, Rozšířené nastavení, Obrazovka počítače, Mobil, Nov, MOBI, Vzájemná kompatibilita, Wind, Revoluční systém