Všemi deseti: recenze chatboardu pro Nokie

Pokud jste majitelé mobilů značky Nokia, určitě jste něky záviděli uživatelům Ericssonu jejich chatboard. Nyní už můžete psát textovky rychle také - je tu klávesnice pro Nokie.
Jste-li majiteli jednoho z nejrozšířenějších telefonů Nokia 5110 a píšete-li hodně textovek, je tato věcička určena právě vám. Tolik oblíbená – a majiteli ostatních telefonů záviděná – klávesnice pro psaní textovek může být připojena i k vaší Nokii 5110 a jmenuje se EasyBoard.

Krabička na šperky

Klávesnice se ukrývá ve stříbrném plastovém pouzdře. Po odklopení víka můžeme vidět samotnou klávesnici s přehledně uloženým propojovacím kabelem. EasyBoard bohužel nelze z pouzdra vyjmout a zapojit přímo do telefonu obdobně tak, jako je tomu u již zmiňovaných Ericssonů. Pro spojení tak musíte použít kabel. Ten je vybaven konektorem pro připojení ke spodní straně telefonu.

Zavřený chatboard   Otevřený chatboard  

Zmíněné řešení má hned dvě velké nevýhody: První poznáte v situaci, kdy chcete pomocí EasyBoardu napsat zprávu „na koleně“. Nejenže vám při tom vadí víko pouzdra, nemáte také kam umístit telefon – klávesnici musíte držet oběma rukama a telefon by musel volně viset na spojovacím kabelu. Druhou nevýhodu poznáte tehdy, kdy máte klávesnici i telefon položené na desce stolu. V této kombinaci lze sice pohodlně psát, ale na displej telefonu je špatně vidět, protože příliš krátký kabel nedovolí umístění Nokie vedle klávesnice. Mobil ta musí ležet nejméně 20 cm za klávesnicí. Víko pouzdra bude opět překážet.

Jak se píše

Ihned po připojení k telefonu je EasyBoard připraven k psaní. Klávesnice se zapíná velmi nepraktickým a špatně ovladatelným přepínačem v její horní části. Klávesnice telefonu funguje dále, nedojde tedy k jejímu odpojení. Do režimu psaní textovky nebo editace telefonního seznamu se dostanete stiskem příslušného tlačítka, které naleznete v levém horním rohu. Mezi těmito tlačítky je také tlačítko E-mail, po jehož stisknutí se sice dostanete do režimu psaní elektronické pošty (jinak formátovaná textovka), ale v sítích našich operátorů ji stejně neodešlete. Na stisky kláves reaguje telefon okamžitě, ale písmena se zobrazují stejně, jako při psaní bez EasyBordu (tedy rychle se přepínají; když napíšete „C“, na displeji rychle problikne „A“, „B“, i „C“).

Chatboard připojený k mobilu   Detail na klávesnici  

Tajemná klávesa E/N vám umožní vložit číslo do textové zprávy. Při psaní chybí klávesa pro mazání textu. Velmi zajímavé je také osazení kurzorových tlačítek, kde šipka vlevo představuje pohyb v menu doprava a naopak. Při velmi rychlém psaní občas dojde k „zamrznutí“ telefonu. V této situaci pomůže jedině vyjmutí a opětovné vložení baterie.

Je to řešení, ale není spásou všeho

EasyBord dokáže urychlit psaní textovek nebo editaci telefonního seznamu, způsob propojení s telefonem je však nepraktický. Pokud však píšete spoustu zpráv nebo chcete jen zaujmout okolí, budete spokojeni. Ostatním radím, ať raději zůstanou u klasického způsobu psaní, který může být leckdy i pohodlnější.

Diskuze (4) Další článek: Mobil Siemens S40 přijde z jara

Témata článku: Nokia, Děs, Chatboard, Pro +