Vybíráme GPRS mobil: čím levněji, tím lépe

Připojujete se s mobilem na internet přes GPRS? Co takhle přístroj pouze na datování, který bude sloužit jako modem? Které mobily jsou ty nejlevnější? Jejich přehled vám předkládáme v rozsáhlém článku.
Kapitoly článku

Úvod

Před nedávnem jsme zveřejnili kompletní přehled mobilů s GPRS. Pokud však využíváte neomezený GPRS paušál od Eurotelu, budete pravděpodobně uvažovat nad tím, zda není praktické mít jeden mobil na volání a druhý čistě na datování (obdoba modemu u PC). Proto jsme pro vás připravili přehled nejdostupnějších mobilů na českém trhu, které mohou tuto podmínku splnit. U každého telefonu je odkaz na recenzi a nabídku u jednotlivých operátorů. Nechybí ani odkaz na internetový obchod Cybex.

Možná se budete divit, že jsme do přehledu zařadili rovněž dražší kousky jako Alcatel OT 715, Nokii 6310i či Sony Ericsson T68i. Důvod je prostý. Pokud využijete jedné z nabídek našich operátorů, můžete se dostat na cenu srovnatelnou s těmi nejlevnějšími mobily. Podrobnější informace získáte v následujících článcích, kde můžete rovněž porovnávat jednotlivé ceny. Některé telefony naleznete jak mezi dotovanými přístroji, tak v předplacených sadách. Můžete také využít z nabídek internetových shopů, tam se ale ceny liší "krám od krámu".

Speciální nabídky a aktuální ceny mobilů

Tip: Pokud vás zajímají podrobnější informace o datových přenosech GPRS a telefonech, jež podporují tuto technologii, podívejte se na tento článek.

Metodika

Teď už přichází slibovaný přehled těch nejdostupnějších mobilů s GPRS včetně jejich krátkého popisu. Ten se zabývá otázkou vzhledu, rozměrů a hmotnosti, výdrže, doby nabíjení, možnosti propojení s PC a rychlosti GPRS - tedy těmi nejdůležitějšími ukazateli, které nás v souvislosti s připojením k internetu přes GPRS zajímají. Pokud vám v přehledu nějaký mobil chybí, věřte, že jsme se článek snažili přizpůsobit aktuální nabídce českých operátorů. Vaše tipy v podobě dalších výhodných nabídek můžete uvádět v diskusi. Tam se také můžete svěřovat se zkušenostmi s GPRS připojením u vašeho mobilu.

Alcatel OT 715

Jeden z posledních modelů francouzského výrobce je zároveň jeho nejvyšší řadou. Můžeme jej tedy bez problémů nazvat vlajkovou lodí Alcatelu. Designově vyznává moderní hranaté křivky a je oděn do designu ve stylu retro. Rozměrný černobílý displej a rozložení klávesnice působí dojmem dálkového ovladače k TV. Velikost mobilu je 116 x 43 x 20 mm, hmotnost příjemných 88 gramů. Maximální pohotovost výrobce udává hodnotou 250 hodin, při hovoru pak 390 minut. Doba nabíjení je 3 hodiny. Telefon lze k počítači připojit prostřednictvím kabelu nebo infračerveného portu. GPRS se nabízí v konfiguraci nadstandardních 4 + 2 (class 10).
Odkazy: Recenze na MobilManii --- Cybex.cz

Ericsson T65

Na světlo světa přišel tento zajímavý přístroj na podzim roku 2001. Funkčně vychází z populárního T39m, nedisponuje však bezdrátovým infraportem ani podporou technologie Bluetooth. Pokud tedy budete připojovat T65 k počítači, což pravděpodobně budete, jste odkázáni pouze na možnosti kabelu. Vzhledově se tento Ericsson velmi povedl. Malé tělo přístroje (105 x 49 x 21 mm) a nízká hmotnost (94 gramů) - to se nám velice zamlouvá. Spolu s integrovanou anténou patří T65 mezi nejhezčí mobily na trhu. Pohotovostní výdrž se chlubí hodnotou 300 hodin, maximální doba hovoru atakuje 660 minut. Jak bylo zmíněno už na začátku, tohoto prcka propojíte pouze kabelem. Tím můžou data proudit až rychlostí 4 + 1 (class 8).
Odkazy: Recenze na MobilManii --- T-Mobile

Nokia 6310i

Typický manažerský mobil, jenž patří mezi nejoblíbenější ve své kategorii. Svým designem a kompabilitou příslušenství (nové Nokie používají jiný typ konektoru) sice už trošku pokulhává, stále patří mezi nejvybavenější mobily na trhu. Při prvním pohledu je zřejmá návaznost na předchůdce v podobě 6210, tento model však působí elegantněji a honosněji. Nepotěší ale rozměry, ty jsou 129 x 47 x 21 mm, váha je 111 gramů. Nadprůměrná je ovšem výdrž baterie - 408 hodin pohotovosti a 360 minut hovoru. Nabíjí se 2,5 hodiny. Telefon k vašemu PC můžete připojit třemi způsoby. Kabelem, infraportem či bezdrátovou technologií Bluetooth. Rychlost GPRS je 3 + 2 (class 6).
Odkazy: Recenze na MobilManii --- Eurotel --- T-Mobile --- Oskar --- Cybex.cz

Panasonic GD67

Tento mobilní telefon je zástupcem nižší třídy, nabízí však funkce mobilů tříd vyšších. Mladší uživatele jistě upoutá barevný displej, který zvládne zobrazit 256 barev. Tělo mobilu působí mírně baculatě, stříbrné provedení přidává kapku elegance. Rozměry jsou veskrze tradiční - 109 x 45 x 20 mm, hmotnost příznivých 81 gramů. V pohotovosti by měl tento mobilní telefon vydržet 190 hodin, při hovoru zhruba 390 minut. Plnou kapacitu baterie získá opět po hodině a půl nabíjení. Co se týče propojení mobilu s počítačem, zde je možné použít pouze kabelu. Žádná jiná možnost (rozuměj bezdrátová) není k dispozici. Teď to nejdůležitější. Rychlá data GPRS pracují v konfiguraci 4 + 1 (class 8).
Odkazy: Recenze na MobilManii --- Eurotel --- Oskar --- Cybex.cz

Sagem My X-3d

Právě máte tu čest s jedním z nejnovějších modelů od francouzského Sagemu. O čerstvosti tohoto telefonu dokládá fakt, že teprve v těchto dnech přichází na český trh. Jeho recenzi vám přineseme v jednom z příštích vydání. Vzhled mobilu je docela originální, nepodobá se totiž žádnému předešlému Sagemu. Pro vylepšení designu poslouží výměnné kryty. Velikost mobilu je 106 x 46 x 20 mm, hmotnost 92 gramů. Výdrž se chlubí hodnotou 240 hodin v pohotovnostním řežimu a 240 minut při hovoru. Doba nabíjení je 2,5 hodiny. Ve výbavě nalezneme rovněž infračervený port, pro datování můžete použít i kabel. Rychlost GPRS je 4 + 1 (class 8). Cenou by se měl vlézt do pěti tisíc korun.
Odkazy: Recenze na MobilManii

Témata článku: Ericsson R600, Ericsson T39m, Ericsson T65, Motorola C330, Motorola T192, Motorola T192emo (L), Motorola T720, Motorola T720i, Motorola Timeport 260, Motorola Timeport 280, Nokia 5100, Nokia 6100, Nokia 6310, Nokia 6310i, Nokia 6510, Nokia 6610, Nokia 6800, Nokia 7250, Nokia 7650, Nokia 8310, Nokia 8910, Nokia 8910i, Panasonic GD67, Panasonic GD87, Philips Fisio 620