Vybíráme nejlepší tarif pro mladé (ale ušetřit mohou i starší)

  • Tarify jsou určeny pro mladé do 27 let, ale potvrzení nikdo nežádá
  • Pokud se nechcete vázat, můžete sáhnout i po předplacené kartě
  • „Bodne“ i Kaktus nebo nabídka Vodafonu a Českých drah

Studenti, vybíráte nejvhodnější tarif? Rodiče, hledáte to nejlepší pro svého školáka?

Operátoři na mladé myslí, pokud jste mladší 27 let, můžete si studentský tarif vyřídit aniž byste studovali. Dorost ocení dostatečný datový limit, v této disciplíně však operátoři příliš nevynikají, a tak se podíváme i na ceny za data nad rámec tarifu. Se studentským šetřením mohou pomoct i některé „nestudentské“ tarify.

Vodafone: „giga“ k dobru na eShopu

Vodafone nabízí tarif, který obsahuje 1,2 GB dat a 600 volných minut měsíčně (do ČR a vybraných zahraničních zemí). Kdo by je vyčerpal, zaplatí za každou další minutu 5 Kč s účtováním po sekundách. Cena: 494 Kč měsíčně bez závazku. V případě, že vám data dojdou, máte dvě možnosti – buď platit 49 Kč za každých započatých 250 MB, nebo surfovat dále zdarma, ale jen rychlostí 20 kbit/s. Pokud by vám bylo 1,2 GB málo, pak si lze připlatit 99 Kč měsíčně za další 1 GB.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
U Vodafonu máte na výběr, pokud se nechcete vázat, je předplacená karta ideální

Gigabajt k dobru lze u Vodafonu získat zdarma, když si tarif objednáte na eShopu. Celkem tak budete mít celé dva roky 2,2 GB bez navýšení ceny, podmínkou je současná koupě LTE telefonu. Jinak řečeno: úspora 99 Kč měsíčně.

Krom paušálu nabízí Vodafone ještě předplacenou Kartu 26. Můžete na ní využívat až dva balíčky - datový a volací. Oba platí 30 dní a lze je aktivovat dle potřeby nebo nechat obnovit automaticky:

  • 500 MB a SMS v síti za 100 Kč
  • Neomezené volání v síti + 100 minut do ostatních sítí za 149 Kč

Na předplacené kartě lze aktivovat ještě Program čtyřka, tedy volání za 1,90 Kč do všech sítí v ČR. Pokud kartu chcete, můžete si o ni říct, nebo jen o samotný tarif, pokud už předplacenku Vodafonu využíváte. Opět platí jedna podmínka, musíte být mladší 27 let.

O2: datová tajenka s jednou proměnou

O2 nabízí jeden tarif, u kterého si můžete vybrat základní datový objem. K mání je 200 MB, 1 GB a 2 GB. Tarif se jmenuje [:kůl:] a krom dat nabízí 120 minut na volání bez ohledu na síť. Operátor minuty účtuje způsobem 60+60, minuta nad rámec volných jednotek stojí 3,50 Kč. Tady se proto nenechte zmást, jelikož všechny ostatní tarify Free nabízejí neomezené volání do vlastní sítě v rámci paušálu.

Nejnižší verze tarifu s 200 MB stojí 299 Kč, prostřední s 1 GB 399 Kč a nejvyšší s 2 GB je ještě o stovku dražší. Ten na webu operátora vidět není, ale potvrdil ho O2 Guru.

Klepněte pro větší obrázek
[:kůl:] s 2 GB je běžně k mání. Operátor do škatulky pro mladé přidal i tarif Free CZ, ten je ale pro všechny (obr.: o2.cz)

Pokud vám nebudou data stačit, pak obnovení základního limitu stojí 49 Kč u nejnižšího tarifu, 99 Kč u prostředního a 149 Kč u toho nejvyššího. Jinak řečeno 200 MB za 49 Kč, 1 GB za 99 Kč a 2 GB za 149 Kč.

A pozor, od 15. července zatnul operátor tipec surfování hlemýždí rychlostí, takže pokud si nepřiplatíte, zůstanete na suchu. Jako mírnou náplast oznámil operátor, že od 25. října začne převádět nevyužitá data z dodatečného balíčku do dalšího měsíce.

T-Mobile: zítra vstanu a opařím se FUPem

Tarif S námi v základu obsahuje 700 MB a stojí 399 Kč měsíčně. Další megabajty je třeba připlatit buď jako balíček, který navýší základní limit pravidelně každý měsíc (1), nebo skrz jednorázové navýšení (2). Kolik ten který balíček stojí, najdete na webu operátora:

Například navýšení základních 700 MB o 1,5 GB vyjde na 349 Kč, jednorázový dokup 1,2 GB vyjde na 229 Kč. Po dosažení základního limitu lze surfovat hlemýždí rychlostí (64/32 kb/s) a tudíž přežít i bez dokupu. V rámci paušálu lze volat zdarma do vlastní sítě a 120 minut do ostatních sítí, poté se platí 3,50 Kč/min. Jen opět dávejte pozor na účtování hovorů po celých minutách (60+60).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Tarif T-Mobilu má v základu jen 700 MB dat

U T-Mobilu si můžete základní objem navýšit o 400 MB (+249 Kč), 1,5 GB (+349 Kč), 3 GB (+449 Kč) a 10 GB (+649 Kč). Jednorázový dokup po vyčerpání základního objemu: 60 MB (+29 Kč), 220 MB (100 Kč), 1 GB (+200 Kč), 1,2 GB (+229 Kč).

V následující tabulce najdete srovnání tarifů s ohledem na data, ale můžete si přikoupit i větší objem:

Tarif 700 MB 1 GB 1,1 GB 1,2 GB 2 GB 2,2 GB
Vodafone Tarif 26 x x x 494 Kč x 593 Kč
O2 [:kůl:] x 399 Kč x x 499 Kč x
T-Mobile S námi pro mladé 399 Kč x 648 Kč x x 748 Kč

Kaktus

Kaktus je na žluto přebarvená předplacená karta od T-Mobilu. Neodečítá Facebook (ani Messenger) z FUP limitu a skrz Facebook oznamuje termíny, kdy připisuje dvojnásobný kredit za dobití. Tím si můžete snížit ceny služeb na polovinu.

Pokud vám volání už nic neříká a pohlídáte si termíny pro zisk dvojnásobného kreditu, můžete mít 1 GB za 150 Kč. Balíčky mají platnost 30 dní, pokud ho vyčerpáte dřív, máte možnost surfovat dál sníženou rychlostí. Třeba O2 má v tarifu stejný objem, ale kvůli tomu, že chtě nechtě zaplatíte i za volání, tarif vyjde na 399 Kč. Volání účtuje Kaktus po vteřinách. Ani u Kaktusu nemusíte o nevyčerpaná data přijít.

Klepněte pro větší obrázek
Studenti často nemají pravidelný příjem, proto se hodí předplacená karta (obr.: mujkaktus.cz

Vodafone ČD

Letitá nabídka, která mezi znalými vešla do legend. Nabídka platí pro držitele In-karet Českých drah. Vybírat můžete ze dvou tarifů – Nabito 119 a Nabito 350. Tato nabídka zůstává zachována přestože operátor tarify Nabito ruší. Díky In-Kartě lze získat slevu 75 %, tím měsíční paušál padne na 30 Kč, respektive na 89 Kč. Tarify jsou kreditní, například v tom za 89 Kč můžete provolat až 70 minut do všech sítí (účtování 60+1) a k tomu si přikoupit data. Aktuální ceník:

Tarif lze získat s platnou In-Kartou, není třeba ji mít nabitou. Více o In-Kartě najdete na webu národního dopravce.

Pokud chcete primárně datový tarif, pak je potřeba vědět, kolik GB spotřebujete. Voláte-li minimálně, pak se nabízí spojení Vodafone ČD Nabito 119 nebo 350 + 4 GB za 420 Kč, respektive 479 Kč. Dále není špatná nabídka Vodafonu s objednávkou na eShopu a bonusovým 1 GB, ale ne každý chce zároveň nový HW. Pokud si zároveň zavoláte a postačí vám 2 GB, pak se nabízí O2 [:kůl:]. A jestli chcete opravdu hodně dat, u O2 lze mít 8 GB za 946 Kč (2 GB základ + 3×149 Kč 2 GB dokup) nebo 10,7 GB u T-Mobilu za 1 048 Kč (700 MB základ + 649 Kč za 10 GB).

Samozřejmě ne každý si může dovolit ten luxus utrácet za mobilní data, ale 1 GB za 150 Kč u Kuktusu (dobití s bonusem) je schůdná cesta. S rychlým Facebookem a Messengerem zdarma se dá přežít i při zpomalené rychlosti. Šťastné hodiny pro dobití s dvojnásobným kreditem není problém chytit díky mobilmaniakům z diskuzního fóra.

U datových balíčků, které draze zaplatíte, si vždy hlídejte spotřebu. Pokud byste je (náhodou) nevyužili, mohou vám propadnout. A to by byla škoda!

Máte nějaký tip na výhodný tarif pro mladé?

Diskuze (51) Další článek: Evropská komise nepoučitelná a naivní. Chce zakázat šifrované messengery

Témata článku: , , , , , , , , August, Základní objem, Datový objem, Výhodný tarif, Čtyřka, Hlemýždí rychlost, Základní limit, ČD Bonus, Stejný objem, Dopravce, In-Karet, Náplast, Tarif, Špatná nabídka, Tajenka, Pro +, Účtování hovorů