Vybíráme nejlepší tarif pro mladé (srovnání)

Který ze současných tarifů se vyplatí mladým lidem? Dosluhující O2 Pohoda Simple, novinka [:kůl:] nebo tarify konkurence?
Kapitoly článku

T-Mobile Bav se

T-Mobile nabízí pro všechny mladé ve věku 6 až 26 let tarif Bav se. Nezajímá ho přitom, jestli studujete nebo pracujete. Za osoby mladší 18 let musí smlouvu podepsat zákonný zástupce. Jedná se o tarif minutový, za svůj měsíční paušál (226,10 Kč) nedostanete žádný kredit na provolání.

K tarifu Bav se dostanete každý měsíc padesát volných minut a sto textovek do všech sítí. K tomu se můžete těšit na tři volné MMS tři motivy z t-zones a tři odpovědní SMS z T-Mobile Navigatoru. Sazby za volání jsou rozlišené podle toho, kdy a kam voláte. Do T-Mobilu a pevných sítí voláte levněji než do O2 a Vodafonu. U prvních jmenovaných je navíc rozlišeno, zda voláte ve špičce nebo mimo špičku.

OperátorT-Mobile
Název tarifuBav se
Druh tarifuminutový
Měsíční paušál226,1
Volné jednotky
kredit0
minuty50
SMS100
Volání a zprávy
T-Mobile a pevná ve špičce4,17
T-Mobile a pevná mimo špičku2,26
Ostatní sítě5,36
SMS1,19
MMS9,8
Účtování
První impulz60
Další impulzy1
Ve srovnání s tarify O2 vypadá Bav se výhodně. Za paušál srovnatelný s O2 Pohoda a o něco nižší než O2 [:kůl:] získáte podobný počet minut (50 u T-Mobilu namísto 60 u O2), zato do všech sítí. Textovek je sice 100, zato platí do všech sítí na rozdíl od O2 [:kůl:], kde si volné zprávy užijete jen do vlastní sítě. K tomu připočtěte pár ememesek, nějaká témata a podobně.

Ceny za volání nad rámec volných minut jsou poněkud složitější. Za volání do T-mobilu a na pevnou zaplatíte o něco méně, mimo špičku dokonce výrazně méně, než u O2. Naopak za volání do ostatních mobilních sítí si pár haléřů připlatíte. Textovky jsou o pár haléřů levnější než u [:kůl:], ve srovnání s O2 Pohoda Simple to vyjde nastejno. Účtování po první minutě po sekundách je podstatně výhodnější.

Podívejme se nyní na výše uvedený příklad, kdy člověk měsíčně provolal 60 minut a odeslal 270 textovek. U O2 zaplatil přibližně 493 Kč. Jak na tom bude jako zákazník T-Mobilu? K tarifu dostane zdarma 50 minut a 100 SMS, čili zaplatí jen 10 minut a 170 zpráv. I v tomto případě budeme počítat, že volá ze 40 % do T-Mobilu a z 60 % do ostatních sítí, zhruba půl na půl ve špičce a mimo špičku.

Za volání tedy zaplatí 45 Kč (2 minuty do T-Mobilu ve špičce, 2 minuty mimo špičku, 6 minut do ostatních sítí), za zprávy 202,30 Kč. Celkový účet včetně paušálu činí 473,40 Kč, tedy asi o 20 Kč méně než u konkurence. Připočtěte kladné body za lepší účtovací schéma a další volné jednotky (MMS, témata) a rázem vám vychází tarif T-Mobile Bav se o něco lépe než O2 [:kůl:].

Vodafone Student SMS Gratis

Trochu mimo popsané paušály stojí tarifní doplněk Vodafone Student SMS Gratis. Ten si může aktivovat kterýkoli člověk ve věku 15 až 26 let, který ústně prohlásí, že v daném roce studuje. Aktivace je zdarma, žádný měsíční paušál se neplatí. Doplněk funguje ke všem paušálům i předplaceným kartám.

Po aktivaci si musíte do telefonu nainstalovat javovou aplikaci, jejímž prostřednictvím pak odesíláte textové zprávy. Před odesláním každé zprávy musíte přetrpět zobrazení reklamy, za to ale bude zpráva odeslána zdarma, a to do všech českých sítí. Denně můžete tímto způsobem odeslat zdarma až tři stovky zpráv, další tři stovky pak odešlete z portálu Vodafone Live!.

Který je nejlepší?

Každý má samozřejmě zcela odlišné nároky na svůj tarif. Nebudu tedy jednoznačně rozhodovat, který z uvedených tarifů je nejlepší. Místo toho zkusím popsat tři nejčastěji využívané služby, podle kterých se můžete velmi přibližně zorientovat.

SMS

Pro psaní SMS je bezkonkurenčně nejlepší Vodafone Student SMS Gratis, umožňuje totiž odesílání takřka neomezeného počtu zpráv zdarma výměnou za krátké zobrazení reklamy. Máte-li hodně známých v síti O2, vyplatí se uvažovat i nad O2 [:kůl:].

Volání

Pokud jen voláte, stojí za to O2 Pohoda Simple. Má rozumné ceny za minutu a díky navýšení kreditu můžete provolat dokonce více, než měsíčně zaplatíte. Voláte-li hodně rodičům na pevné linky nebo kamarádům do sítě T-Mobile, uvažujte o T-Mobile Bav se, který má právě do těchto sítí výhodné sazby (zvláště mimo špičku).

MMS

Nejvýhodnější cenu MMS má jednoznačně O2 [:kůl:]. Pokud vystačíte měsíčně s malým počtem multimediálních zpráv, možná vás zaujme i T-Mobile Bav se. Ten vám dá 3 MMS zdarma, takže teprve když pošlete dalších pět placených (celkem tedy osm), dostanete se na přibližně stejnou částku jako u O2 (49 Kč T-Mobile, 47,20 Kč O2).

Témata článku: , , , , , , Pro +, Tarif,