Vyfoť tvář. Aplikace FindFace ti řekne, komu patří

Představte si aplikaci, ve které si na ulici vyfotíte náhodné kolemjdoucí a za chvíli zjistíte, kdo jsou a na kterých sociálních sítích mají účet.
Pokud vás zatím netrápila trocha toho zdravého stihomamu doby digitální, představte si, že přesně totéž dělá člověk, který si vás na téže ulici právě vyfotil. Používá totiž aplikaci FindFace z dílny ruských programátorů, která údajně vykazuje velmi slušnou 70% úspěšnost identifikace.
 

FindFace vyvinuli ruští mladíci Arťom Kucharenko a Alexander Kabakov. Jejich rozpoznávací algoritmy jsou během jediné vteřiny schopny projít miliardy fotografií a jak tvůrci tvrdí, již několik měsíců celá app, která v Rusku zažívá „velký boom“, stále běží na pouhých čtyřech klasických serverech.

„Představte si, že na ulici potkáte někoho, kdo se vám líbí. Vyfotíte ho a doma v klidu uploadujete na server. Aplikace vám pak ukáže jeho profil na sociální síti,“ popsal Kabakov. Má to prý usnadnit navazování známostí a „randění“ pro ty, kteří jsou příliš ostýchaví, aby danou osobu oslovili přímo na ulici. Další z variant použití je, že nahrajete fotografii celebrity, která se vám líbí, a aplikace najde lidi, kteří jí jsou nejvíce podobní.

Vyzkoušejte to

Program zatím funguje jen na sociální síti VK, ruské obdobě Facebooku. Od února, kdy byl zpřístupněn veřejnosti, zaznamenal přes půl milionu stažení. Mobilní aplikace se dá stáhnout i u nás (Apple iOS/Android), uživatele neznalého ruštiny může registrace na VK a následné používání aplikace odradit, ale ač neznám ani azbuku, prošel jsem procesem (část je v angličtině) docela intuitivně a bez problémů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ne, já nejsem Sergey...

Aplikace funguje. Problém je, že má zmapovaný patrně jen svět ruské sociální sítě VK, takže na české obličeje vrací ruské osoby (nutno dodat, že opravdu podobné). Výše uvedená úspěšnost identifikace je tedy diskutabilní, ale kdyby se FindFace ve stejném stylu pustila i do Facebooku, úspěšnost rozpoznání by i v našich končinách vzrostla.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Jedinou přesnou odpověď jsem dostal na screenshot z facebooku Hugo Barry. V tomto případě jde patrně o falešné profily (nebo rozhodně falešné profilové obrázky).  

Lepší než Google

Celý projekt zastřešuje NTech Lab, která se proslavila svojí účastí v soutěži MegaFace. Tehdy na půdě University of Washington soutěžilo přes sto vývojářů v tom, kdo „napíše“ lepší software pro rozpoznávání obličeje. Algoritmus NTech Lab tehdy dosáhl 73,3% přesnosti na milionu tváří a ve své kategorii tehdy porazil i program FaceNet od Googlu.

Po výhře v soutěži MegaFace o algoritmus vyjádřily zájem hlavně bezpečnostní složky. Ruská policie technologii momentálně testuje na moskevském kamerovém systému. Kabakov k tomuto „angažmá“ svého programu dodal: „Je to šílené, případy, které policie řešila i roky, se nyní díky tomu rozhýbaly.“

Pro i proti

Proti programu se samozřejmě vyrojily řady kritiků, podle kterých jde jen o usnadnění práce stalkerům a nejrůznějším sociálním zvrhlíkům. Překvapivě se objevily i silné argumenty pro používání programu veřejností . Mezi zastánci co nejrychlejšího rozšíření je například doktor Alec Couros, který se sám jednou stal obětí takzvaného catfishingu (kdy s vámi komunikuje na sociální síti někdo, kdo se vydává za někoho úplně jiného).

„Představte si, že by podobný nástroj zpřístupnil třeba Facebook, okamžitě by mu začal klesat počet uživatelů,“ tvrdí Couros s tím, že jen díky FindFace již odhalil přes 20 falešných profilů, které se jej pokoušely kontaktovat. 

Diskuze (16) Další článek: Může fotomobil porazit zrcadlovku? Může, ale...

Témata článku: , , , Usnadnění, Falešný profil, Rande, Alexander, Celý projekt, Aplikace, Alexa, Tvář, Fin, Trinity, Doktor, Washington, F +, TV +, University of Washington, Trocha