Výhodnost předplacených karet končí?

Poslední kroky našich operátorů, zejména Paegasu, mají jednoznačný cíl – donutit uživatele více využívat paušálních služeb na úkor předplacených karet. Ty totiž představují malé a nepravidelné příjmy.
Poslední kroky našich operátorů, zejména Paegasu, mají jednoznačný cíl – donutit uživatele více využívat paušálních služeb na úkor předplacených karet. Ty totiž představují malé a nepravidelné příjmy.

Paegas zdražil Twisty…

To všechno lze vycítit z posledních novinek Paegasu – zdražení volání z Twistu na EuroTel z původních docela příjemných 5,80 Kč (z Go Original voláte do EuroTelu, tedy do vlastní sítě za 5,50 Kč, tedy jen o 30 halířů méně) na 6,80 Kč. Tím srovnal ceny za volání do ostatních mobilních sítí. Proč? Podle Roberta Chvátala byl Paegas k EuroTelu příliš vstřícný (rozuměj: volání bylo příliš levné). Podle mého názoru je však důvod jiný – Paegas chce zabránit případnému postihu za diskriminaci Oskara vyššími poplatky, než za jaké se volá do EuroTelu. V rámci šetření Úřadu pro hospodářskou soutěž by totiž mohla být EuroTelu a Paegasu (společnosti RadioMobil) za rozdílné poplatky udělena až desetimilionová pokuta.

…ale paušály zlevňuje

Proč ale Paegas nezlevnil ceny tak, jak to udělal u nových tarifů? U těch totiž ceny za volání do Oskara také vyrovnal, ovšem opačně – snížil je na roveň cen za volání do EuroTelu. Opět se tedy vyhnul nařčení z diskriminace, ovšem jinou cestu. Důvod? Chce svoje uživatele donutit přejít ze starých tarifů a předplacenky Twist na svoje nové, dnes nabízené programy. U starých tarifů (Ekonom, Nonstop apod.) totiž ceny za volání do Oskara zůstávají na stejné úrovni. Počet uživatelů Oskara roste, když tedy budete chtít volat, bude pro vás o něco výhodnější pořídit si nový program. Přechodu z Twistu na paušál také pomáhá zrušení aktivačního poplatku za pořízení paušál bez dotovaného mobilu a zrušení poplatku za přechod z Twistu na paušál.

Z tohoto jednání lze vycítit jeden významný trend – znevýhodňování majitelů Twistu na úkor tarifních programů. Vracíme se zpět do dřevních dob – volání z předplacenek bude drahé, zatímco majitelé tarifů budou volat levně. Stejný postup je také viditelný v Británii – zde One2One také zdražuje předplacenky a zvýhodňuje tarify. Tarifní program je pro operátora totiž jistota, a to minimálně ve výši paušálního poplatku. Majitelé předplacených karet také volají, ale jisté příjmy jsou minimální (pokud nevoláte, neplatíte). Aby si operátoři udrželi svoje zákazníky, tak blokují mobily (EuroTel a Paegas) a snaží se donutit zákazníka, aby se upsal na dobu určitou (dva roky), za což mu poskytnout drobné výhody (levný mobil, nižší paušál apod.). Nechtějí totiž, aby zákazníci přebíhali k jinému operátorovi.

Na druhou stranu levné volání z předplacených karet a nízké ceny sad bylo a stále je důvodem, proč u nás tak prudce roste počet uživatelů mobilů.

I EuroTel chce paušální zákazníky

Zatím však žádné viditelné kroky nejsou v tomto směru nejsou u EuroTelu a Oskara. EuroTel sice loni v září přidal do své nabídky dva nové tarifní programy, Relax Plus a Optimum, které jsou výhodnější než ty předchozí, ale stále to jaksi není ono. Go je u EuroTel o kus výhodnější než tarify, to je bez debat. EuroTel se tedy příliš tlačit uživatele tlačit na paušál nesnaží; na druhou stranu zrušil poplatek za přechod z Go na paušál, který byl až donedávna 995 Kč.

Tip: Pokud si chcete pořídit tarif u EuroTelu, sežeňte si Go a přejděte zdarma na paušál – ušetříte docela vysoký aktivační poplatek. Pokud si navíc koupíte sadu s mobilem, nemusíte se upisovat na dva roky a nezaplatíte aktivaci 3860 Kč za dotovaný mobil.

Oskar zatím vyčkává

Žádný krok také neudělal Oskar. Zde je to však docela pochopitelné – Oskar totiž potřebuje nahnat jakékoliv zákazníky a je mu pravděpodobně celkem jedno, zda to budou paušály či předplacené karty. Kromě toho je Oskarta podstatně výhodnější než tarif Volám Málo, a pokud voláte často do Oskara, nemá kromě Dohody prakticky žádnou konkurenci – o tom jste se mohli přesvědčit v našem srovnání. Časem se ale i Oskar dostane do situace, kdy bude chtít tlačit svoje uživatele z Oskarty na tarif; počty uživatelů mobilů v ČR nemohou totiž růst donekonečna a tak jediným způsobem, jak více vydělat, bude donucení lidí více utrácet za služby, ať už volání, data, WAP nebo něco zcela úplně jiného (takovou službou s přidanou hodnotou je např. Click nebo hra Chcete být milionářem?).

Stručně a jednoduše: Operátoři začnou zvýhodňovat tarifní programy, protože představují jistotu. Jakmile mobilní trh přestane růst (rozuměj: všichni budou mít mobil), začnou se operátoři přetahovat nikoliv o nové, ale stávající zákazníky. Ty totiž bude stále obtížnější udržet.

Diskuze (50) Další článek: Sendo A820: anglický gentleman brzy v Česku

Témata článku: , , , , , , Pře, Výhodnost,