Vyjádření Oskara k bezpečnostní chybě v IQ Testu

O kousek níž najdete velký článek o zjištěné bezpečnostní chybě v Oskarově hře IQ Test. Zatím v něm však chybělo oficiální vyjádření Českého Mobilu k tomuto problému. Nyní jsme jej získali. Oživeno 16.30: „Hacker cz“ získá od Oskara cenu fair-play: Nokii 8310!

Pro ty, kterým se nechce číst rozsáhlý článek a ještě rozsáhlejší diskusi je určeno následující shrnutí událostí: V sobotu se u článku s tipy pro hraní IQ Testu objevil příspěvek, jehož autor tvrdil, že je schopný do výsledkové listiny zapsat jakékoli skóre. Protože tuto věc skutečně předvedl, nezpochybnitelně tím prokázal, že v Oskarově hře je bezpečnostní chyba.

Protože pro Oskara hru připravuje americká společnost Symblaze a komunikace proto nemohla být tak operativní, nebylo možné od operátora v průběhu víkendu získat oficiální odpověď na otázku, co bude s IQ Testem dál. Před chvílí jsme toto vyjádření získali od tiskového mluvčího Oskara, Igora Přerovského:

"Oskar představil znalostní soutěž Oskarův IQ Test. Soutěž se setkala s mimořádným zájmem, což dokládá i fakt, že za pět herních dní si ji vyzkoušelo několik tisíc hráčů. Hra je koncipována jako zábavné osvěžení v době nadcházejícího léta, je součástí interaktivního marktingového programu a slouží především jako inovativní komunikační prostředek se zákazníky Oskara i jeho příznivci. Výhry v soutěži tvoří kredit na volání nebo sleva z faktury a mobilní telefony.

V průběhu minulého víkendu byli identifikováni soutěžící, kteří bohužel místo získání bodů poctivým způsobem zmanipulovali své výsledky ve znalostní soutěži IQ Test. Na základě této skutečnosti budou ze hry vyřazeni ti hráči, u nichž Oskar zjistil skutečnosti, které prokazují, že bylo manipulováno s herním systémem či s dosaženými výsledky. Hráči budou mít možnost se proti vyřazení odvolat a před realizačním týmem soutěže dokázat, že jsou schopni poctivým způsobem výsledek zopakovat. Případné odvolání je možné zaslat na emailovou adresu oskarneval@oskarmobil.cz.

Současně dojde k úpravě herního systému a zvýšení bezpečnosti celé aplikace."

Otázka do diskuse: je podle vás toto řešení problému dostatečné?


Oživeno, pondělí 16.10: Právě jsem se telefonicky bavil s tiskovým mluvčím Oskara, Igorem Přerovským. Z rozhovoru vyplynuly některé zajímavé postřehy:

  • Oskar ví, že naprostá většina účastníků IQ Testu hraje poctivě, a rozhodně nemá zájem těmto lidem upírat jejich ceny. Mají na ně nárok, zaslouží si je.
  • Oskar ani nechce svádět vinu na „hackery“ a snažit se je nějak trestat. Oceňuje férový přístup uživatele „cz“ a způsob, kterým na chybu upozornil.
  • A to nejdůležitější: řešení zmíněné v oficiálním vyjádření není konečné. Zatím však ještě není vhodně sdělovat další podrobnosti, nebo slibovat termíny.

Až budou známy další konkrétní kroky, na MobilManii se je opět dozvíte jako první.


Oživeno, pondělí 16.30: Oskar se rozhodl našemu čtenáři, který vystupuje v diskusích pod přezdívkou „cz“ a který poukázal na bezpečnostní chybu ve hře, udělit cenu fair-play: Nokii 8310.

Oskar oceňuje nezištný způsob, kterým „cz“ na chybu upozornil, i když své skóre mohl napsat do hlavního výherního žebříčku a tiše zde čekat na výhru. Oskar našeho čtenáře zároveň přizval mezi Technoidy do GPRS fóra, kde by mohl pomoci při testování bezpečnosti dalších podobných aplikací.

Diskuze (105) Další článek: MyPictures: Nakreslete si logo na svého Ericssona!

Témata článku: , , Bezpečnostní chyba, Oskar, Test,