Vylepšené prostředí Series 40 šesté edice v Nokiích Supernova

Nokia minulý týden představila stylovou, leč poměrně nenápadnou edici čtyř mobilů Supernova. Telefony nevybočují konstrukcí a designem, jako například někdejší kontroverzní kolekce L’amour, ani nevynikají po stránce vybavenosti. O to více překvapí v tichosti ukrytá vylepšená verze platformy Series 40, která již dospěla do své šesté edice. Nejnovější uživatelské prostředí bylo použito ve vyšších modelech Supernova 7510 a 7610.

Klepněte pro větší obrázek
Ikony jsou na první pohled jednodušší

Na pohled se nová šestá edice liší jednoduššími a vyhlazenějšími ikonami a plynulejšími přechody mezi jednotlivými úrovněmi menu. Více rozdílů se poté skrývá v jádru systému. Uživatelské prostředí přináší nově podporu Location API pro Javu, takže i hloupé telefony budou využitelné s externím Bluetooth GPS modulem a vhodnou mapovou Java aplikací.

Do prostředí integrována podpora nové verze Flash Lite 3. Vylepšen byl i HTML prohlížeč, který vychází z open source WebKit. Pro přístroje, které budou osazeny Wi-Fi, je optimalizována část systému pro bezdrátové sítě. V multimediální oblasti byly doplněny některé kodeky, umožňující přehrávání ve formátech WMV 9 (video) a WMA 10 (audio). V souvislosti s použitím aplikace pro posílání multimediálních zpráv OMA MMS verze 1.3 se maximální velikost zprávy zvyšuje na dvojnásobnou hodnotu 600 kB.

Inovovaným prostředím Series 40 šesté edice budou postupně vybavovány všechny nové telefony Nokia střední a vyšší třídy bez operačního systému. Pro vývojáře aplikací bude během roku uvolněn oficiální balík SDK s emulátorem.

Diskuze (7) Další článek: Na veletrhu Digitex bude GPS Show

Témata článku: Nokia, Vylepšené prostředí, Prostředí, Edice, Šup, Sup, Super, Super +, Series, Pro +, Supernova, EDI