Vyplatí se dovézt mobil z ciziny?

Zejména v příhraničních oblastech by kdekoho mohlo napadnout, že si doveze mobilní telefon ze zahraničí. Vyplatí se to?
Koupě mobilního telefonu v zahraničí se mnohdy vyplatí finančně – to je také většinou hlavní důvod, proč o dovozu mobilu někdo uvažuje. Jsou zde však úskalí, o kterých byste měli vědět.

U mobilního telefonu koupeného v cizině většinou nemůžete počítat s tím, že by vám u nás servis uznal záruční opravu. I když výjimky samozřejmě jsou: například Siemens uznává záruku na mobil zakoupený kdekoli v Evropě, pokud k němu máte platný záruční list.

Pro mnohé závažnějším problémem je ale absence českého menu. To v mobilech prodávaných v zahraničí obvykle nebývá, výjimkou jsou mobily například ze Slovenska či Polska. Zatímco autorizované servisy některých značek jsou ochotny české menu do telefonu za úhradu nahrát, jiní výrobci se neposkytnutím této služby brání šedým dovozům.

K dovezeným telefonům nedostanete český návod. Jste-li technicky zdatní, nemusí to ničemu vadit, manuály některé značky navíc nabízejí ke stáhnutí na Internetu. Když však bez návodu nepošlete ani textovku, raději si mobil pořiďte u nás. Zahraniční telefon může být také blokovaný a (odblokování znamená další výdaje navíc. Pokud budete mít vyloženě smůlu, konektor dobíječky nebude pasovat do českých zásuvek.

I když vám toto všechno je jasné, stále se možná dere na povrch myšlenka: co dělat, když v cizině (Německo, Rakousko, Polsko) jsou mobilní telefony mnohdy tak levné … Rozhodněte se sami. Jestliže ale chcete usínat s klidným pocitem, že mobil, který používáte, vyhovuje českým předpisům, máte k němu servisní podporu výrobce a s případnou reklamací či servisním zásahem nebudete mít problémy, raději sáhněte po mobilu prodávaném a dovezeném do České republiky jeho výrobcem.

Diskuze (8) Další článek: Předplacený roaming bez omezení

Témata článku: , Příhraniční oblast, Servisní podpora, Dovezený telefon, Evropa, Servisní zásah, Hlavní důvod, Česká republika, Návod, Mobil, Výrobce, Menu, Rakousko, Slovensko, Mobilní telefon, Cizina, Záruční oprava, Telefon, Dovoz, Zahraniční telefon, Autorizovaný servis, Německo, Polsko, Český návod, České menu