Vyplatí se Oskarovy nové balíčky?

Oskar včera představil tři nové balíčky služeb. Za měsíční paušální poplatek můžete získat dlouhé hovory „zdarma“, levné MMS a možnost psát textovky o víkendu bez omezení. Vyplatí se nové balíčky?

O tom, že Oskar chystá nové balíčky, jsme připravili článek už před týdnem. Byl však velmi stručný, protože informací jsme neměli mnoho, a v jednom detailu nepřesný - předpokládali jsme úpravu balíčku Moje MMS a Oskar přitom vytvořil nový samostatný balíček. Z těchto důvodů jsme se rozhodli o nové nabídce napsat ještě jeden, kompletní článek.

Balíček je, když…

Mobilní operátoři se v poslední době zamilovali do balíčků. Za to, že si ke svému tarifu měsíčně připlatíte určitou částku, získáte výhodnější služby. Může to být omezený počet log nebo zpráv zdarma (tedy v ceně balíčku), výhodnější volání o víkendu, mimo špičku, na pevnou linku a tak dále.

Oskar některé balíčky nabízel i dříve:

  • Moje volné minuty : za měsíční paušál získáte dvacet dalších volných minut do všech sítí
  • Moje SMS: balíček se stovkou textových zpráv
  • Moje MMS: balíček s deseti multimediálními zprávami
  • Můj WAP: za paušál dostanete čtyřicet minut výhodnějšího připojení k wapu
  • Moje SMS Zábava: 25 zpráv, které lze využít v Herně a službě SMS Láska
  • Moje SMS Info: 30 zpráv pro získání informací prostřednictvím SMS Infa
  • Moje Loga, melodie a obrázky: pět položek za výhodnější cenu

Včera Oskar rozšířil baterii svých balíčků o další tři služby, které podrobně rozebereme. Všechny balíčky lze zdarma aktivovat v Hlasové nebo Internetové samoobsluze, případně i na infolince *077.

Moje dlouhé hovory

Co: pět dlouhých, až hodinových hovorů do vlastní sítě
Za kolik: 110 Kč měsíčně
Pro koho: tarify Řekni mi, Povídej, Nezavěšuj nebo Junior
Lze kombinovat: se všemi balíčky s výjimkou Moje volné minuty
Další informace: webové stránky Oskara

Za sto deset korun měsíčně s tímto balíčkem získáte pět dlouhých hovorů - každý z nich vyjde na dvaadvacet korun. Tato nabídka velmi připomíná akci Štědré hodiny, v jejímž rámci měli noví zákazníci, kteří složili potřebnou zálohu, takové hovory po určitou dobu zdarma. Balíček dává vzpomenout také na první limitované, tzv. desetikorunové Oskarty, kde však byla cena za stejnou službu poloviční. Dvaadvacet korun ale není nijak mnoho a balíček se začne vyplácet už po několika minutách hovoru:

Řekni mi: 4 min 29 s
Povídej: 5 min 7 s
Nezavěšuj: 5 min 57 s

Oskar naštěstí u hovorů kratších než jedna minuta dlouhý hovor nezapočítává, takže když se trefíte do situace, kdy se protějšek nemůže vybavovat, o dlouhý hovor nepřijdete. U balíčků je ale horší jiná vlastnost: jste jimi svázáni a pokud chcete vloženou hodnotu co nejvíc využít, musíte v době měsíční platnosti uskutečnit pět dlouhých hovorů - ani méně, ani více. Na druhou stranu se ale balíček vyplatí i v případě, když byste s ním měli třeba jenom jeden dlouhý hovor.

Jak Oskarovi říct, že zrovna teď máte náladu na dlouhý telefonát? Nestačí si to myslet, před volané číslo musíte zadat kód *5. Příklad: *5777123456. Vězte také, že nevyčerpané hovory se nepřevádějí do dalšího měsíce, a pochopitelné je, že nemají žádný vliv na běžné volné minuty - čerpají se mimo ně.

Vyplatí se balíček? Jestliže si rádi povídáte a nějakým nedopatřením nemáte hodinovou nebo novější pětiminutovou Oskartu, kde se platí jen za prvních pět minut hovoru, může se vám balíček Moje dlouhé hovory vyplatit. Pokud byste s ním ale poté dlouze volali jen proto, abyste využili tuto službu, nebylo by to úplně v pořádku.

Moje Oskar MMS

Co: deset multimediálních zpráv zaslaných do vlastní sítě nebo na e-mail
Za kolik: 55 Kč měsíčně
Pro koho: pro všechny tarifní programy Oskara
Lze kombinovat: se všemi balíčky s výjimkou Moje MMS
Další informace: webové stránky Oskara

U tohoto balíčku jsme chybně předpokládali, že nahradí starší nabídku Moje MMS. Ale kdepak, je to nová samostatná služba. Měsíčně s ní můžete poslat do vlastní sítě nebo na e-mailovou adresu deset ememesek, přičemž každá vyjde na 5,50 Kč. To se určitě vyplatí, protože standardně byste za multimediální zprávu museli zaplatit dvakrát tolik - 11,60 Kč.

Oskar vám bohužel neřekne, kolik zpráv jste už z balíčku vyčerpali a jestli následující MMS ještě spadne do výhodné ceny, nebo jestli už bude za plnou sazbu. Zprávy musíte počítat sami.

Vyplatí se balíček? Ale ano, vyplatí, jen nevím, proč Oskar svým zákazníkům komplikuje život balíčky a nedá MMS ve vlastní síti za podobnou cenu rovnou. Když jsme se při uvedení služby MMS ptali, proč jsou zprávy v rámci sítě stejně drahé jako ke konkurenci, kde se do hry započítávají i vysoké propojovací poplatky, bylo nám řečeno, že Oskar chce mít jednoduché tarify. Proč je ale tedy nyní znepřehledňuje deseti přídavnými balíčky?

Moje víkendové SMS

Co: posílání SMS o víkendu ve vlastní síti bez omezení
Za kolik: 110 Kč měsíčně
Pro koho: tarify Řekni mi, Povídej, Nezavěšuj nebo Junior
Lze kombinovat: se všemi balíčky s výjimkou Moje SMS
Další informace: webové stránky Oskara

Poslední z balíčků je nejzajímavější, protože nabízí službu úplně zdarma - tedy pouze za měsíční paušál. V sobotu a v neděli, případně o státních svátcích, od půlnoci do půlnoci můžete ve vlastní síti psát, než vám upadne palec.

Vyplatí se balíček? Jestliže o víkendech dokážete měsíčně poslat více než 91 textových zpráv, bez tohoto balíčku nemůžete žít. Po 255 odeslaných zprávách je dokonce výhodnější než nepřekonatelný tarif Odepiš, kde stojí textovka čtyřicet haléřů.

Mají balíčky smysl?

Osobně se na balíčkovou politiku mobilních operátorů dívám velmi zle. Nejraději bych viděl tarify s nulovým paušálem, s žádnými volnými minutami a jasně definovanými sazbami za jednotlivé položky. Klidně bych snesl i měsíční paušál, jen ať ho ale už nic dalšího nedeformuje a neznepřehledňuje. Mobilní operátoři ale navíc ke svým proklatým volným minutám nabízejí ještě přídavné balíčky, které dokonale komplikují možnost kvalifikovaně se rozhodnout, co je výhodné a co není.

S tím ale nic nenadělám, balíčky zde jsou a zřejmě ještě dlouho budou. I přes různé reklamní kampaně se k nim ale snažte přistupovat stylem „balíčky zde jsou pro mě“ a nikoli „já jsem tady pro balíčky a operátora“. Musíte si být zkrátka jisti, že nabídka služeb v balíčku je pro vás výhodná.

(Oskarova nová nabídka ale není špatná)

Diskuze (46) Další článek: Alcatel - přehled současných modelů

Témata článku: , , , Oskar, Nov, Bali, Samostatný balíček,