Vyřeší rušičky mobilů naše problémy?

Míst, kde se nehodí používat mobilní telefon, je opravdu hodně. Kina, divadla, kostely nebo koncerty. Zde všude totiž mobilní telefony ruší ostatní zúčastněné, kteří se soustředí na jinou činnost, která vyžaduje ticho ze strany diváků. Řešením by mohly být rušičky mobilů.

Ačkoliv u nás jsou rušičky nezákonné (viz náš starší článek), není tomu tak všude. Prodeje rušiček rostou a rušičky jsou na mnoha místech zeměkoule velmi populární. Jsou totiž účinným způsobem, jak úplně eliminovat nepříjmené vzyvánění mobilů během již vyjmenovaných společenských akcí. Např. jordánský král Abdullah kontaktoval americkou firmu Image Sensing System, aby mu poskytla rušičky, které vyřadí z provozu mobilu během motliteb. Tato firma již po celém světě prodala na podobná místa okolo pěti tisíc prototypů těchto zařízení.

Bohužel, stejně jako u nás, je rušení mobilů ve většině zemí nezákonné. Zákonodárci v některých zemích (např. Kanada) však už pracují na úpravách zákona, které povolí rušičky mobilů na veřejných místech, jako nemocnice, divadla apod. V Americe rušičky také zatím nejsou povoleny, a to i přes snahy všech výrobců, kteří by na rušičkách vydělali docela velké peníze.

I kdyby ale byly rušičky povoleny, je tu ještě jeden problém. Pokud jsem v divadle, ve škole nebo v nemocnici, mám zapnuté tiché vyzvánění nebo vibrace, mobil nezvoní a přesto budu vědět, že někdo volá. Mohu pak odejít do ústraní (nebo i ven z budovy) a hovor vyřídit. Pokud bude v takové budově rušička, jsem namydlen. Nikdo se mi nedovolá. textovky sice dojdou, až budu na signálu, ale zase na ně nemohu ihned reagovat.

Je to začarovaný kruh a kdo ví, jak to jednou dopadne. Zatím tedy u nás budeme maximálně vídat škrtnuté mobily v červeném kolečku, ale rušičku nikoliv. A co vy? Myslíte, že rušičky pomohou? Nebo je to omezování svobody?

Diskuze (24) Další článek: Ericsson: držák na opasek je nebezpečný

Témata článku: , , Rušička, Začarovaný kruh, Tiché vyzvánění, MOBI, Mobil, , Pro +