Výrobci mobilů, třeste se, budete žalováni…

…Peterem Angelosem. Nevíte, kdo to je? Populární americký právník, který se chystá ztenčit konta předním výrobcům mobilních telefonů a třem americkým operátorům.
…Peterem Angelosem. Nevíte, kdo to je? Vězte, že je to americký právník, který svůj věhlas získal kauzami s výrobci tabákových výrobků a výrobci azbestu, na nichž vysoudil řádově miliardy amerických dolarů. Nyní se Angelos chystá ztenčit konta předním výrobcům mobilních telefonů a třem americkým operátorům. Důvod? Vědomé vyrábění a šíření produktů, které poškozují zdraví uživatelů.

Bojovník za zdraví

Peter Angelos má již zkušenosti s kauzami týkajícími se zdraví. Již před dvaceti lety vysoudil na výrobcích azbestu 250 miliónů dolarů, čímž se proslavil na celém světě. V roce 1996 obžaloval přední výrobce tabákových výrobků ze stejného důvodu – vědomé šíření zdraví škodlivých výrobků. Jeho obvinění soud uznal jako oprávněné a výrobci museli zaplatit řádově několik miliard (!) dolarů. Jen pro zajímavost – Angelos si za své služby účtoval 25 procent z celkové částky, čímž se dostal k pohádkovému jmění.

Baltimorský právník žaluje přední americké mobilní operátory: Sprint PCS, Verizon Communications Inc. a Nextel Communications Inc. a přední výrobce mobilních telefonů – Motorola, Nokia a Ericsson. Ti se brání argumentem, že neprodávají či nevyrábí výrobky, které by neodpovídali předpisům o maximální vyzařované radiaci. (Normu stanovila Evropská komise a Mezinárodní komise pro ochranu před neionizujícím zářením ICNIRP a všechny vyrobené mobilní telefony musí mít hodnotu vyzařování SAR pod touto hranicí.) Odvolávají se také na oficiální výzkumy, jež se zabývaly vlivem mobilních telefonů na organismus. Ty nezaznamenaly prokazatelné důkazy o škodlivém působení na organismus, potažmo i na vznik rakoviny. Angelos si stojí za svým tvrzením, že testy a výzkumy byly povrchní a navíc kompromitovány financemi od obžalovaných společností.

Kdo to bude příště?

Pokud se nad celou věcí zamyslíme, dospějeme k závěru, že by ostatní právníci jako Peter Angelos mohli žalovat mnohem větší počet výrobců z různých průmyslových odvětví. Namátkou výrobce automobilů. Vyráběné automobily, tedy spíše motory, musí splňovat a splňují normy výfukových plynů. I přes to bezesporu škodí našemu zdraví. (Kdo z vás si nepochutnal na „olověných“ třešních ze stromů stojících u okresní silnice?) Další na ráně mohou být výrobci a distributoři alkoholu apod.

Jak to celé dopadne si jistě chvilku počkáme…

Jak známo – soudní spory nejsou otázkou týdne, ale měsíců, spíše však let. Uvidíme tedy, zda-li Peter Angelos obhájí svá tvrzení a nashromáždí dostatek důkazů proti obžalovaným společnostem. Těžko říci, zda-li se soudní spor dotkne nějakým způsobem nás – uživatelů.
Diskuze (28) Další článek: SanDisk ImageMate: jak číst rychle paměťové karty

Témata článku: , Neionizující záření, MOBI, Mobil, Výfukový plyn, Žal, ICNIRP