Vyrobit baterii se 7× kapacitou prý není problém. Vědci z UIC ji teď naučili nabíjet

Baterie s architekturou Lithium–CO2 nejsou nic nového. Lákají až sedminásobnou hustotou uložené energie ve srovnání s konvenčními Li-Ion články, problémem však byla omezená schopnost článek opakovaně vybíjet a nabíjet.

Vědci z University of Illinois ve své práci tvrdí, že problém vyřešili a mají technologii, která zvládne 500 nabíjecích cyklů bez zásadního omezení na kapacitě nebo napětí. Na papíře to může vypadat jako ústupek oproti dnes běžným technologiím, ale vzhledem k násobně vyšší kapacitě životnost takového článku dalece přesahuje běžný životní cyklus mobilního telefonu či jiné drobné elektroniky.

Když Li-COM2 článek uvolňuje energii, vzniká v něm uhličitan lithný a uhlík. První látka se při nabíjení recykluje, ta druhá se však hromadí a postupně článek zahlcuje, až jej zcela zablokuje. Vědci z Chicaga však vyvinuli nový katalyzátor a hybridní elektrolyt, které umožní téměř dokonalou recyklaci obou látek.

Výsledky výzkumu vypadají nadějně a vědci se těší zájmu investorů. Jak to však v podobných případech bývá, cesta k produkci bude ještě dlouhá. Minimálně v řádu několika let…

Diskuze (10) Další článek: Nejvytíženější úsek metra C je pokrytý signálem. Další linky přijdou na řadu příští rok

Témata článku: , , , Článek, Vědec, Energie, UIC, Sedmina, Zásadní omezení, Cyklus, Pro +, Kapacita, Illinois, Elektrolyt, Látka, TED