Vyrobte si digitální (!) sluneční hodiny [návod]

Sluneční hodiny byly od počátku věků analogové. Jak je předělat na digitální? Stačí vám 3D tiskárna…

Sluneční hodiny odnepaměti fungují na stejném principu – kam na ciferníku ukáže stín, tolik je hodin. Díky 3D tiskárně však můžete tento zaběhnutý stereotyp změnit a čas se bude v digitální formě ukazovat rovnou ve stínu. Princip je jednoduchý – slunce putuje po obloze a na jeden objekt svítí pod stále se měnícím úhlem. Do objektu tedy stačí udělat „světelné tunely“ poskládané do tvaru digitálních číslic, které odpovídají aktuálnímu času.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Digitální sluneční hodiny. Takto vypadají, takto velké jsou.

To se 1) snadno řekne, 2) hůře vymyslí a 3) ještě obtížněji vyrobí. S bodem 3) pomůže právě 3D tiskárna a trápit už se nemusíte ani s bodem 2), protože už to chlapík z Mojoptix.com udělal za vás. Stačí stáhnout příslušné soubory s instrukcemi pro tiskárnu.

Teorii za konstrukcí digitálních slunečních hodin podrobně vysvětluje video a je to zajímavá podívaná, ale obejdete se i bez ní. Jestli si tenhle ultra-cool kousek přece jen hodláte vytisknout, video si přece jen pusťte, je v něm pár praktických rad k nastavení tiskárny, použitému materiálu apod. Podrobný blogpost s informacemi najdete zde. Chcete hodiny, ale nechcete se zabývat s výrobou? Kupte si je (49 dolarů, momentálně vyprodáno).

Via Engadget

Diskuze (4) Další článek: Samsung na CES: chytrý pásek, ovladač pro Gear VR a prst v uchu

Témata článku: , , , , , Návod, Digit, Zajímavá podívaná, Podívaná, Digital, Hod,