Vyzkoušeli jsme chytré hodinky Lenovo za necelou tisícovku. Ne, bez kompromisů se to neobejde

Jmenují se Lenovo E1 a stojí 40 dolarů (Gearbest.com), což je asi 950 Kč, tedy méně než kde který fitness náramek. Přitom tohle jsou hodinky, což by mělo být něco víc. Ale svět nositelností není takhle černobílý, každé takové zařízení je unikátním mixem vlastností a o těchto hodinkách se dá říct, že je to jednoduchý fitness náramek, který vypadá jako hodinky.

Pusťte si video, tam nejlépe získáte představu o ovládání a funkcích. Hodinky se ovládají jediným senzorem, na který buď klepnete, nebo jej dlouze podržíte. Občas je to trochu zdlouhavé, ale reakce systému jsou rychlé, takže se to dá přežít.

Zklamání číslo 1: Ve specifikacích si přečtete, že tyhle hodinky nemají GPS, ale ony neumí použít ani GPS připojeného telefonu tak, jak dělá Fitbit, Withings a řada dalších.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
…takže záznam vašeho běhu pak vypadá takhle. Máte tady sice jakousi grafiku srdečního tepu, ale přesný je pouze čas, vzdálenost je hrubě odhadnutá na základě kroků. Konkrétně tohle bylo ve skutečnosti 6,5 kilometru. Mapa s trasou chybí.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace je jednoduchá a přehledná, některé položky se dají rozkliknout, takže se můžete podívat na podrobnosti.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ciferníky jsou pouze tři, jeden z nich si můžete upravit a ozdobit vlastní fotkou.

A pokračujeme ve výčtu kompromisů. Chybí senzor pro sledování intenzity okolního osvětlení, na základě kterého by se reguloval jas displeje. V noci vám tak tyhle hodinky (s trochou nadsázky) téměř propíchnou oči jasným světlem. Výrobce slibuje odolnost podle stupně IP67, ale v mém případě stačila blízkost mokrého ručníku a už mám mlhu pod displejem. Notifikace sice vyskakují zcela spolehlivě a bez prodlevy, ale neumožňují reagovat a občas se z nich mnoho nedozvíte. Výrobce slibuje 10 dní výdrž. Realita: 6 dní s jedním 40minutovým během, který kvůli zapnutému měření tepu mohl zkrátit výdrž. …ale rozhodně ne o čtyři dny.

Závěrečný verdikt je vlastně jednoduchý. Při nákupu chytrých hodinek dvakrát měřte, jednou řežte. Pojem chytré hodinky je velmi široký a někdy skrývá řadu kompromisů, které ze specifikací nevyčtete.

Diskuze (10) Další článek: Motorola One Zoom v prodeji. Mobil zaměřený na fotografování má sympatickou cenovku

Témata článku: Lenovo, , , , , , , , , , , , , Necelá tisícovka, Kompromis, Tep, Náramek, NEC, Neo +, Chytré,