Vyzkoušeli jsme javovou Operu Mini

Norská společnost Opera ve středu představila nový internetový prohlížeč – Operu Mini. Je určena pro obyčejné mobilní telefony s podporou Javy. Program jsme vyzkoušeli a zjistili, že je třikrát rychlejší a dokonce dvanáctkrát úspornější než standardní prohlížeč Nokia. Navíc se za něj nemusí platit.

Internetový prohlížeč Opera Mini je sice k dispozici zdarma, výrobce jej ale na svém webu nenabízí ke stáhnutí. Operu Mini budou distribuovat pouze partneři, tj. mobilní operátoři nebo poskytovatelé obsahu. V pilotním provozu to je norská televizní společnost TV2, kde si lze prohlížeč objednat textovkou, ale bohužel pouze z norské mobilní sítě. Netrvalo však dlouho a na internetu se objevily i přímé odkazy.

Řešili jsme samozřejmě otázku legality. Opera na svém webu píše, že program je „free to download and use and does not require any registration fee“, ale na druhou stranu je zřejmě jejím záměrem, aby se šířil jen vybranými kanály. Operu Mini jsme proto nainstalovali jen kvůli přípravě tohoto článku a neporadíme, kde ji stáhnout. Přímý odkaz prosím nepište ani do diskuze.

Co dokáže Opera

Opera Mini je javový program, instalační soubory verze „high memory“, kterou jsme vyzkoušeli, mají velikost 102 kB. Testovali jsme na smartphonu Series 60 kvůli snadnému snímání obrázků, podle informací z diskuzí ale program bez problémů běží třeba na Nokii 6230 a podpora telefonů je velmi široká.

Nahrávání prohlížeče do paměti trvalo asi deset sekund. Program standardně komunikoval norsky, v nastavení se ale dal přepnout do angličtiny.

 Startovací stránka

Po spuštění se objeví úvodní stránka. Je uložená v telefonu, proto zatím není nutné připojení k internetu. Jde o personalizovanou stránku s odkazy na služby TV2. Tlačítko s hvězdičkou přepíná mezi třemi styly zobrazení: postupně odstraňuje stavové lišty, až zůstane celoobrazovkový mód. Všechny tři stavy jsou vidět na následujících obrázcích:

  
Tři možná zobrazení stránky

Nabídku programu tvoří jen několik položek. Pro ovládání internetového prohlížeče ale stačí, nejdůležitější je stejně obsah prohlížené stránky.

 
Nabídka

   
Přímé zadávání adresy • přidávání adresy do záložek • přehled záložek • historie

  
Nastavení programu • nápověda klávesových zkratek • o programu

Po prvním zadání adresy se telefon zeptá, jestli se program může připojit k internetu; u smartphonu jsem ještě vybral požadovaný datový profil. Ve spodním stavovém pruhu se objeví nápis, že prohlížeč požadavek zaregistroval a začal něco dělat.

Poměrně dlouhou dobu je zde jen oznámení Processing. Znamená to, že server Opery, který je v cestě mezi telefonem a zadanou stránkou, zpracovává informace pro zobrazení na malém displeji. Do mobilu potom pošle už optimalizovanou stránku. Ušetří se tím, telefon nestahuje tolik dat. Stránka se navíc zobrazí lépe a rychleji, než by ji dokázal zpracovat samotný mobil.

 
Načítání stránky

V nastavení Opery Mini lze vypnout obrázky, ale také zvolit, že máte zájem o jejich vyšší kvalitu. Zpracovávající server totiž do mobilu kvůli nižším datovým přenosům standardně posílá optimalizovanou grafiku. Program také může zkusit rozeznat, kde na stránce končí menu a kde začíná opravdový obsah. Při zaškrtnutí políčka skočí rovnou na něj.

Poslední volnou je Smooth font – menší písmo. S ním se na displej telefonu vejde více informací, práce s programem je ale potom znatelně pomalejší. A co víc, tomuto písmu chybí české znaky, takže doporučuji používat standardní font.

 
Bleskovka na MobilManii se standardním a malým písmem

Prohlédněte si další ukázky stránek prohlížených Operou Mini. Pro pohyb slouží běžné kurzorové klávesy mobilu: nahoru a dolů se posunuje o řádky, horizontální tlačítka slouží pro stránkování.

   

Stejné stránky jsem otevřel prostřednictvím Opery Mini a ve standardním internetovém prohlížeči, který Nokia přidává do svých smartphonů Series 60. Zobrazení je celkem podobné, rozdíl je ale v přenesených datech. V obou prohlížečích jsem postupně otevřel čtyři stejné stránky, měřil čas a kilobajty:

  • Opera Mini: 119 s, 87 kB
  • Prohlížeč Nokia: 377 s, 1110 kB

Rozdíl snad ani není nutné komentovat. Dodám jen, že množství dat přenesených prohlížečem Nokia bylo už při první zobrazené stránce třikrát vyšší než součet čtyř stran prohlížených Operou Mini. Celkový poměr po skončení testu vidíte sami.

  Opera Mini
 Prohlížeč Nokia (jsou vypnuty obrázky)

Skvělá Opera Mini

Opera Mini je výborný prohlížeč. Plně konkuruje současnému javovému králi WebViever společnosti Reqwireless. Tento program ale není zdarma a pokud Opera svoje nejnovější dílko nezpoplatní, bude mít obrovskou výhodu. Opera Mini je rychlá, úsporná, dobře zobrazuje stránky a je kompatibilní s mnoha telefony.

Další otázkou ale je, jestli se k nám Opera Mini vůbec dostane. Pochybuji, že ji nabídnou čeští mobilní operátoři. Ti se raději orientují na předražený wap a v internetovém připojení k internetu z mobilu zřejmě nevidí potenciál. Zvlášť s tak úsporným prohlížečem, jako je Opera Mini.

Diskuze (196) Další článek: Sagem myZ-55: nebojte se, nekouše (test)

Témata článku: , Mini +, Mini, Min