Vyzkoušeli jsme Lenovo Z5 Pro GT: Rekordně tenké rámečky, rekordně velká paměť a rekord v Antutu

Lenovo si řeklo o pozornost. Na veletrh CES přivezlo model Lenovo Z5 Pro GT, který je výjimečný hned v několika ohledech. O to víc nás mrzí všudypřítomné nápisy „Dostupný pouze na čínském trhu“.

Závod v poměru plochy displeje k ploše čelní strany je natolik vyostřený, že jej Lenovo pro jistotu udává s přesností na setiny procenta: 95,06%. Selfie kamera a obvyklá sada senzorů musela ustoupit, přesunuly se do výsuvné spodní části. Takže opět vyvstává otázka, jestli jde o dobrý obchod. Aby výrobce mohl odstranit výřez, vymyslel komplikované mechanické vysouvání, které prakticky znemožňuje vodotěsnou úpravu, zvedá cenu a ubírá místo, které mohla obsadit větší baterie. Ale takový je trend, stejné dilema máte u Xiaomi Mi Mix 3 neb krásného Honoru Magic 2.

Čím však Lenovo konkurenty překonává, je osazený nový čipset Qualcomm Snapdragon 855. My jsme se s ním osobně potkali poprvé. Svižně běhající Android je v této kategorii telefonů povinnost, ale demo v rozšířené realitě, které má Lenovo na stánku připravené, je opravdu působivé. Stejně tak skóre v Antutu. Naměřili jsme přes 368 tisíc bodů, což zdaleka překonává současné nejvýkonnější Androidy (306 tisíc bodů, Huawei Mate 20), ale i dosud kralující iPhony s maximem na 355 tisících bodech.

I  díky čipsetu mohlo Lenovo instalovat 12 GB operační paměti. Reálná využitelnost je diskutabilní, ale aspoň si Lenovo mohlo připsat další světový primát – na takovou hodnotu ještě jiný mobil nedosáhnul. Čtečku otisků prstů integrovanou v displeji potkáváme stále častěji, na té v Lenovu Z5 Pro GT se nám líbila rychlost. Stále pomalejší než špičkové dedikované senzory, ale znatelně rychlejší než první generace integrovaných senzorů.

Lenovo Z5 Pro GT na veletrhu CES 2019:

Diskuze (34) Další článek: NÚKIB vysvětluje rizika spojená s Huawei. Firma může mít problémy ve výběrových řízeních

Témata článku: Lenovo, , , , , , , , , , , , , , Rámeček, Tenký rámeček, Pro +, ANT +, Obvyklá sada, Dobrý obchod, Světový primát, Senzor, Vodotěsná úprava, Velká baterie, Čínský trh,