Vyzkoušeli jsme nejnovější smartphony Nokia!

Nejnovější manažerské smartphony Nokia E60 a E61 jsme si mohli vyzkoušet na vlastní kůži a podělíme se s vámi o naše první dojmy. Zároveň se dozvíte o plánech Nokie do budoucna a prohlédnete si hromadu živých fotografií. Jak si Nokia představuje telefonování z mobilu přes internet?
Kapitoly článku

Nokia E60

Na páteční tiskové konferenci byly k prohlédnutí prototypy modelů E60 a E61. Jak už jsme vás informovali, model E70 se na náš trh dodávat nebude, proto na prezentaci chyběl. Předložené vzorky bohužel nebyly zdaleka finální a software v nich nebyl funkční. Přinášíme vám alespoň první dojmy z konstrukce telefonů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Nokia E60 mě na oficiální fotografii upoutala svým jednoduchým, ale luxusním designem. Z reálného telefonu jsem byl ale zklamán. Obzvlášť zezadu byste zaměření a hlavně cenu telefonu vůbec nehádali. Zcela rovná plocha je tvořena zcela obyčejným stříbrným plastem. Doufejme, že alespoň nebude vrzat. Upevnění se jevilo silné, ale nefinální vzorek při stisku nějaký ten zvuk vydal. Snímatelná je pouze malá část odpovídající velikosti baterie, což by mohlo pevnosti konstrukce také pomoci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Přední stranu zdobí chromovaný pásek kolem obvodu displeje a klávesnice. Ozdoba je to nenápadná a zdá se mi, že trochu laciná. U předloženého vzorku zde byly patrné škrábance a lesklý povrch je samozřejmě náchylný k zachytávání otisků prstů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Jinak je telefony hranatý, strohý a designově nezajímavý. Rozměry i hmotnost jsou ale optimální a s telefonem se výborně pracuje. Zásluhu má na tom klávesnice, které bylo věnováno dostatek prostoru a není odstrčena příliš nízko, jako například u Nokie 3230. Přístroj se nepřevažuje a palec pohodlně dosáhne na všechna tlačítka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Jako velká slabina se mi jeví joystick. Zdá se mi příliš zapuštěný a hlavně kluzký. V okolí navíc není příliš prostoru k tomu, aby se mohl palec zapřít o hranu. Vzpomenu-li na výbornou navigační klávesu modelu 6230i nebo třeba 6681, rozhodnutí Nokie nepochopím.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klávesnice je ale precizní. Všechna tlačítka jsou poměrně velká a díky vyboulení dobře rozeznatelná hmatem. K hmatové orientaci přispívají i vertikální příčky, které se ve tmě modře rozzáří. Modře jsou podsvíceny také popisky jednotlivých kláves.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Vypínač na horní hraně je sice velmi malý, ale stisknout se dá celkem pohodlně. To na boční tlačítka pro regulaci hlasitosti bylo potřeba více síly. Na spodní straně je konektor Pop-port, který má kupodivu ještě starší typ zdířky pro nabíječku. Nové modely přitom mají konektor inovovaný, menší, který se má stát standardem pro všechny nové modely značky. Proč bude E60 výjimkou je trochu záhada, podle českého zástupce výrobce je to následek delšího vývoje tohoto telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Software v telefonu nebyl funkční, takže je to bohužel vše, co vám k Nokii E60 mohu říci. Pocity ve mě zanechala smíšené. Má sice kompaktní rozměry, výbornou ergonomii a příhodný design, použité materiály však mohly více reprezentovat cenu telefonu a joystick se zatím zdá být slabinou. U finálního telefonu se ale můžeme dočkat změn.

Podrobné parametry Nokie E60 najdete v katalogu mobilů


V poslední kapitole si můžete přečíst o prvních dojmech z Nokie E61

Témata článku: Nokia, Nokia E60, Nokia E61, Nokia E61i, Číselná řada, SMA, Rovná plocha, Velká slabina