Vyzkoušeli jsme Vuzix M100, předskokana Google Glass

Na veletrhu CES jsme vyzkoušeli „předoční displej" ala Google Glass. Jmenuje se Vuzix M100 a už brzy si jej budete moct koupit. Budete ale chtít?

Na veletrhu CES v Las Vegas jsme si mohli vyzkoušet, jaké to bude chodit s miniaturním displejem před okem. Vizi, kterou nastínil Google s Project Glass, předvedla v reálu firma Vuzix. Její první model „předočního“ displeje M100 však působí spíše jako neohrabané handsfree než praktická vychytávka budoucnosti.

Vuzix Official.jpg VuzixM100.jpg
Takhle Vuzix M100 sluší podle původních představ tvůrců... • ...takhle reálně (Tomáš Holčík v akci)

Ačkoli první prezentace Vuzixu vypadaly, že jejich pojetí Google Glass bude lehké a elegantní, realita se od počítačových renderů zásadně liší. Před okem máte plastový kvádr a u ucha další nezanedbatelný kus hmoty, který by z ucha padal, a proto se stal nezbytnou součástí i náhlavní oblouk.

Zobrazování zajišťuje displej s rozlišením 428 × 240 bodů, který je díky optické soustavě ostře viditelný i z blízké vzdálenosti od oka. Přístroj má dále kameru schopnou natáčet v rozlišení 720p, 8GB paměť, GPS, akcelerometr a kompas. Software zajišťuje Android 4.0, nicméně v praxi se více než samostatný přístroj uplatní zřejmě více jako doplněk k chytrému telefonu. S ním může komunikovat skrze Blouetooth 4.0 nebo Wi-Fi.

Vyzkoušet jsme si ale zatím mohli pouze to, jak se Vuzix M100 nosí, funkční vzorek zatím nebyl k dispozici. Na trhu by se měla novinka objevit v létě a cena by se měla dostat těsně pod 500 dolarů.

Diskuze (3) Další článek: Hitparáda mobilů: Vánoce vrátily Nokii naději

Témata článku: Google, , , , , Google Glass, Miniaturní displej, Pře, Vuzix, Google +, Glass, Praktická vychytávka,