VYZKOUŠENO: Huawei FreeBuds 3 – patří do extraligy zcela bezdrátových sluchátek

Huawei přichází už se třetí generací zcela bezdrátových sluchátek. Freebuds 3 jsou proti předchozím modelům obrovský skok dopředu, což se pozitivně projevuje nejen na kvalitě zpracování a designu, ale zejména na zvukovém podání. Zároveň s tím ale narůstá samozřejmě i cena, takže černá nebo bílá sluchátka Huawei Freebuds 3 s elegantním pouzdrem zakoupíte aktuálně za 4 790 Kč.

Známý design? No a co!

Design se skutečně povedl. Zaoblená dobíjecí krabička s kruhovým půdorysem dává už při držení v dlani pocit prémiovosti, zadní kovový čtverec v sousedství pantu neotřelý design jen zdůrazňuje. Samotná sluchátka jsou potom pecky připevněné na konci tyčinky. Je jasné, že s tímto designem přišly už více než třemi lety první AirPods od Applu a o originalitě u Huawei tedy nemůže být řeč, ale co naplat, když to dobře vypadá v uchu i mimo něj.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Elegantní zaoblené pouzdro ukrývá dvě samostatná sluchátka

Nejvíc nás samozřejmě zajímá kvalita zvuku a celková funkčnost sluchátek. Samotné pecky obsahují každá maličkou baterii (30 mAh), které spolehlivě vydrží na 3 hodiny přehrávání i na maximální hlasitost, většinou se však dostanete i na 3,5 hodiny. Poté stačí sluchátka umístit do krabičky a zhruba za hodinu jsou obě znovu plně nabitá. Samotná krabička se může dobíjet USB-C kabelem nebo i bezdrátově, o stavu informuje diskrétní dioda. Pouzdro obsahuje baterii s kapacitou 410 mAh a vystačí zhruba na patero dobití sluchátek.

Ačkoli pecky obecně nemusí držet v uších tak jistě a pevně jako špuntová sluchátka, inženýrům z Huawei se podařilo navrhnout takový tvar mušlí (říká mu Dolphin Bionic), že v naprosté většině uší, které měly možnost sluchátka vyzkoušet, padly dobře a ani při potřesení hlavou neměly tendenci vypadnout. Sluchátka jsou opravdu lehoučká, každé váží necelých 5 gramů. Důležité je dobré vyvážení celého sluchátka dosažené optimální délkou tyčinky (cca 40 mm) a hlavně fakt, že ani po tříhodinovém poslechu vás z nich nebolí uši. Problémem není ani lidský pot nebo použití v dešti, přímo do vody se ale sluchátka namočit nesmí.

Klepněte pro větší obrázek
Do většiny uší padnou dobře

Zvuková kvalita je vzhledem k velikosti pecek naprosto vynikající – sluchátka Freebuds 3 patří k nejlepším zcela bezdrátovým sluchátkům, která jsme měli možnost vyzkoušet. Oceňujeme hlavně vysokou maximální hlasitost 14mm měničů, krásně probarvené středové polohy, nezahuhňané výšky a překvapivě hutné basy, které bychom u zařízení tohoto typu opravdu neočekávali. Kdybyste delší dobu poslouchali taneční hudbu plnou beatů na nejvyšší hlasitost, asi vám upadne hlava.

Stabilní konektivita a lehké potlačení hluku

Sluchátka samozřejmě můžete používat i k vyřizování telefonických hovorů, díky mikrofonům s odstraněním ruchů umístěných na spodku tyčinek vás druhá strana bude slyšet dobře i ve větru nebo v pohybu. K dispozici je také funkce aktivního potlačení hluku (ANC) pro vás jako posluchače. Funkce obvykle bývá k dispozici u špuntových sluchátek, která už samotnou svojí konstrukcí lépe uzavírají zvukovod. Zde máte možnost nastavit intenzitu potlačení a při nejvyšším stupni lze poznat rozdíl, ale na trhu jsou jiné modely s účinnějším potlačením. Mimochodem pozor na rychlejší vybíjení baterie při zapnutém ANC!

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Černá nebo bílá barva? V obou mají sluchátka něco do sebe

Ocenit musíme stabilitu bezdrátového připojení, která je dobrá i na lidnatých, různými signály zarušených náměstích nebo v přeplněné nádražní hale. Konektivitu má spolu s dalšími úkoly na starosti procesor Kirin A1 vyvinutý samotným Huawei.

Sluchátka se ovládají pomocí senzorů umístěných na vnější straně tyčinek. Na každém si můžete nastavit funkci po dvojím poklepání (např. play/pauza, posunutí o píseň vpřed nebo aktivace potlačení hluku). O stavu nabití informuje aplikace AI Life (pouze pro Android), přes kterou se zařízení páruje s telefonem. Používat sluchátka lze i s iPhony, ale již bez obslužné aplikace a tedy například možnosti regulovat intenzitu potlačení hluku. Připojení zajišťuje technologie Bluetooth 5.1, podporovány jsou zvukové kodeky SBC a AAC.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Sluchátka měří na délku zhruba 4 cm a jsou opravdu lehoučká

Předchozí zcela bezdrátová sluchátka Huawei (Freebuds a Freebuds Lite) můžeme považovat spíše za zkušební modely. Až nejnovější generace Freebuds 3 má vše, co od moderních, dobře hrajících bezdrátů očekáváme – kvalitní hudební podání včetně basové složky, dobrý zvuk pro protistranu při telefonickém hovoru, spolehlivou konektivitu i v zarušených prostředích, rozumnou výdrž alespoň celé 3 hodiny na jeden nabíjecí cyklus a k tomu velmi elegantní, byť ne úplně originální design. ANC je jako příjemný bonus a cena lehce pod 5 tisíc korun není nízká, ale ani přehnaná.

Diskuze (24) Další článek: Lovot je roztomilý robot na kolečkách, který zabaví hlavně děti

Témata článku: Huawei, , , , , , , , , Náměstí, Huawei Freebuds, Tyčinka, AirPods od Applu, Africký národní kongres, Potlačení, F +, Kvalita zvuku, Ucho, Proba, Free +, AI Life, Sluchátko,