Výzva od operátorů zafungovala. Aplikace eRouška překonala milion aktivací

Operátoři v těchto dnech na základě výzvy Ministerstva zdravotnictví a hlavní hygieničky rozesílají svým zákazníkům SMS zprávy s prosbou o stažení a instalaci aplikace eRouška, která zcela anonymně pomáhá systému Chytré karantény s trasováním rizikových kontaktů. Po dvou dnech rozesílek narostl počet aktivací aplikace o několik stovek tisíc.

Ke čtvrtku 15. října 2020 evidovala eRouška přesně 1,032 milionu aktivací. Předchozí den díky eRoušce dostalo varování o možném kontaktu s nakaženým 7 200 uživatelů. Kód do aplikace vložilo v ten stejný den (středa) celkem 374 pozitivně testovaných na koronavirus. Toto číslo je ale nižší, protože bylo ovlivněno výpadkem vkládání kvůli objevené chybě. Tu nyní tým okolo eRoušky opravuje a v průběhu dnešního dne (čtvrtek) bude rozesílat nové kódy.

Stahujte aplikaci eRouška zdarma:

Názorné představení aplikace eRouška 2.0:

Jak funguje eRouška: Složité věci jednoduše

I když aplikaci vydalo Ministerstvo zdravotnictví, základem eRoušky je služba Googlu a Applu pro uživatele telefonů s Androidem a iOS. Státní orgány o vás z eRoušky nezískají žádné soukromé informace.

Telefon s eRouškou nesleduje vaši polohu. Prostřednictvím bezdrátové technologie Bluetooth jen vysílá náhodný kód. V této skupině znaků není vaše jméno, název telefonu ani cokoli jiného, co vás může identifikovat. Kód se kvůli bezpečnosti navíc několikrát za hodinu mění.

Telefon současně přes Bluetooth poslouchá a zaznamenává kódy jiných telefonů s eRouškou z blízkého okolí. Na dva týdny si je uloží ve své paměti.

Pokud někomu – budu mu říkat Jakub – vyjde pozitivní test na COVID, dostane SMS obsahující heslo pro eRoušku. Chytrá karanténa zde slouží jako garant potvrzující nákazu. Kód platí čtyři hodiny.

Když Jakub heslo vyplní do aplikace, na server provozovaný Ministerstvem zdravotnictví se z eRoušky odešlou Bluetooth kódy, které jeho telefon v posledních čtrnácti dnech používal. Odešlou se jen kódy Jakuba, ne ostatních lidí, které potkal.

Klepněte pro větší obrázek 
Jakub přes eRoušku odešle anonymně informaci, že je nakažený. Využije heslo, které dostal od hygienické stanice

Jakub nemusí nákazu přes eRoušku přiznat. Nikdo nezjistí, že to neudělal. Ale protože se na server odesílají jen anonymní, náhodné kódy, které ho osobně neidentifikují, nehrozí žádné zneužití. Jakube, určitě proto kódy pošli.

Telefon Evy se pravidelně připojuje k serverům ministerstva a stahuje z nich kódy uživatelů s prokázaným COVIDem. Jsou to jen náhodné řetězce, ze kterých nelze zpětně poznat, že třeba tento patří Jakubovi. Telefon porovná, jestli mezi jeho uloženými kódy lidí, se kterými se Eva na delší dobu potkala, není některý z těchto pozitivních.

Klepněte pro větší obrázek 
Na úvodní straně aplikace je vidět, kdy si naposled stáhla kódy nakažených. Bylo to dnes v noci ve 4:40

Když telefon najde shodu, oznámí Evě, že byla v blízkém kontaktu s někým, kdo je nemocný. Dozví se to jen Eva, nikdo jiný. Ani Apple a Google, ani hygiena nebo jiná složka státu. Eva se sama může rozhodnout, jak s touto informací naloží. Jestli má třeba současně respirační potíže, může si sama uložit karanténu, odložit návštěvu rodičů v rizikové skupině apod.

Aplikace eRouška je služba pro komunitní vzájemné informování uživatelů. Používejte ji prosím.

Diskuze (41) Další článek: Samsung v Evropě startuje betaverzi One UI 3 pro řadu Galaxy S20 s Exynosem

Témata článku: , , , , , , , Bluetooth kód, Aplikace, Uživatel telefonů, Aktiva, Jakub, Eva, Aktivace, Telefon, Karanténa, Operátor, Uživatelé,