Vzrušující xková série od Samsungu

V červenci vypustí Samsung dva mobily s netradičním vzhledem. Jedná se o triální telefony nesoucí označení X400 a X410. Jeden je určen pro hráče mobilních her, druhý je spíše pro manažery a podporuje Bluetooth!

Pochopili jste správně, žádné ladné křivky vás nečekají, ba přesně naopak. Celý design telefonů je proveden ve znamení těch nejostřejších hran. Bude se jednat o 2 téměř identické stylové telefony lišící se jen v drobnostech.

Jeden hot a druhý čehý

X400 je primárně určen notorickým hráčům mobilních her, což lze také vypozorovat ze zabarvení klávesnice. Mimo to je také vybaven FM rádiem. X410 vypadá poněkud decentněji, také je vybaven technologií bluetooth, což z něj činí první telefon Samsung s tímto standardem. Pokračujme společnými vlastnostmi. Oba telefony budou vybaveny dvěma displeji. Zatímco vnitřní bude barevný TFT s 65 536 barvami a rozlišením 128 x 160 bodů, vnější bude monochromatický s rozlišením 64 x 46 bodů.

Co se klávesnice týče, ta se bude skládat z plochých tlačítek, kromě číslic, * a # budou k dispozici tlačítka pro přijmutí hovoru a zavěšení, tlačítko C, dále 2 tlačítka pro orientaci a 4 tlačítka napodobující joystick. Telefony nebudou nikterak těžké, každý bude vážit 90 g a rozměry budou také příjemné, 86 x 46 x 20,2 mm. Nutno však vzít v úvahu přítomnost antény, která není integrovaná.

 

MMS jen napůl

Telefony umí přijímat MMS, nikoli však odesílat. Umožňují také práci se zprávami EMS, podporují Nokia Smart Messaging a hromadné posílání SMS, T9 snad ani netřeba zmiňovat, stejně jako vibrační či polyfonní (40hlasé) vyzvánění. Standardně telefony obsahují 41 melodií, k čemuž si můžete přičíst 2 složené a 3 stažené.

K přenosu paketových dat telefony využívají GPRS (3+1). Co se WAPu týče, telefony podporují zatím jen verzi 1.2.1, což by časem mohlo vadit. Synchronizace s PC probíhá buď přes datový kabel nebo infraport, v případě x410 také Bluetooth. Další kapitolou je paměť. Ta je pro běžného uživatele dostačující, seznam kontaktů pojme 500 položek (ke každému jménu lze přiřadit až 5 telefonních čísel a jeden email). Kromě toho lze seznam rozdělit do 6 skupin.

Paměti není nikdy dost 

S pamětí na SMS to již tak slavné není. Na X400 se jich vejde 50, což je ještě dostačující počet, na X410 se jich však vejde jen 20. Příchozích, odchozích i zmeškaných hovorů lze zobrazit vždy posledních deset. V neposlední řadě je nutné zmínit také výdrž. Se standardní baterií Li-Ion 900 mAh by mělo být možné udržet telefon v provozu mezi 100 a 120 hodinami a nepřetržité volání by mělo trvat 3-6 hodin do vybití telefonu.

Poslední věcí je software, kterým je telefon vybaven. Standardně na telefonu nalezneme hodiny, budík, organizér, kalkulačku, stopky, odpočítávalo, konvertor měn a také 2 hry, Honey Ball a CityRacer. Nutno však ještě přičíst přítomnost Javy, která umožňuje instalaci dalších her či jiných, více či méně užitečných programů.

Diskuze (2) Další článek: Motorola C350: … a barva stříká na všechny strany (test)

Témata článku: Samsung, Samsun, Sam