WAP – bublina nebo užitečná služba?

Diskuze čtenářů k článku

Petr Zdrazil  |  17. 07. 2001 18:59

Pane ktery jste psal clanek nad touto diskuzi. Je mi velice lito vasi novinarske praxe, protoze bude kratka. Jesltize chcete hodnotit (treba recenzi) nejakou sluzbu, platformu, film ci hru to je jedno musite k tomu mit par predpokladu. Prvni je informovanost a obecna erudovanost toho o cem pisete. Jeslize ctu vas clanek tak si mylsim, ze ve Vasem pripade tomu tak neni. Nedokazu si totiz jinak vysvetlit PROC pisete, ze za dobrou sluzbu by slo povazovat napriklad dobijeni predplacenych karet prostrednictvim WAPu jako tomu je napriklad u Eurotelu na internetu. chci Vam rict, ze tohle samozrejme jde a to pro zakazniky Oskara ktery umoznuje pres WAp dobijet jak chcete. Dalsi vec: Nevim jaky mate telefon, ale jsou jiz na trhu takove na kterych si niviny prectes naprosto plnohodnotne. Problem tedy bude v tve penezence. Shrnuti: S WAPem to je tak jako to bylo s internetem, i osobnimy pocitaci. Vse je teprve v prvopocatku a sluzba je velice draha (pro bezneho uzivatele). Draha tak jako kdysi 286,386 a modem...Draha tak jako pripojeni na BBS pred 6 leti. WAP je zatim jen pro Erudovane a fandy avsak operatori i odborna verejnost vedi, ze cas mezi prvopocatkem a plnohodnotnym uzivanim se musi vyplnit penezi. Cim jinym a od toho tu je WAP ktery brzy skonci a nahradi ho GPRS.A potom...potom UMTS s nim video telefony bezan interaktivita vseho se vsim atd atd. Tak to je pane autore at se vam to libi ci ne...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Broža  |  17. 07. 2001 18:59

S klidem přehlédnu nadpis vašeho příspěvku, mě je totiž líto vás, s největší pravděpodobností totiž nevíte, co je slušné a co ne.

Hned na začátku článku je napsáno: "WAP pro široké masy v současné podobě není příliš užitečný." Sám píšete, že WAP je pro nadšence a fandy, což se s mým tvrzení nevylučuje.

Běžně čtu na WAP na Nokii 7110 nebo Siemensi S35i, ale to jsou telefony, které má hrstka lidí! Ostatní mají levné Siemense, Ericssony, Alcately a Nokie, u kterých se v žádném případě (pokud samozřejmě dané modely WAP mají) nedá mluvit o pohodlném a příjemném čtení wapových stránek.

K dobíjení karet - píšu o dobíjení bez kuponu, tedy přímo ve WAPu zaplatím za kredit (např. přes Expandii) a ten mi dojde (a tedy dobije) na předplacenou kartu. Oskarta umí nabíjet pouze s kuponem, a to je již lepší zavolat a dobít zadarmo, než dobíjet přes drahý WAP.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jan  |  17. 07. 2001 18:59

Osobně vlastním asi půl roku telefon Nokia7110. Jednou jsem si wap vyzkoušel - zjistil jsem, že funguje. Druhá věc, kterou jsem zjistil je, že je prakticky zcela nevyužitelný. Prohlížet si internet na čtyřech řádcích displeje je naprostá blbost. A navíc je zatím nehorázně drahá.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Michael Mánek  |  17. 07. 2001 18:59

Určitě nesouhlasím s tím, že WAP je nevyužitelný. Já sám jsem právník a nikdo mě tedy asi nemůže jen tak obvinit z technického hračičkaření. Je mi taky už přes padesát a netoužím tedy být příliš sexy. Ale musím konstatovat, že porovnávání WAPu s internetem (tedy spíš asi s world wide webem) je přece jen trochu ujeté. Jsou to dvě stránky jedné mince, jedna je pohlednější, rychlejší, pohodlnější a mnohostrannější. Tu druhou si ovšem mohu vzít s sebou kamkoli!
Dal bych Vám příklad: V létě jsem po návratu z ciziny sháněl zaměstnání. Ležel jsem u vody, prohlížel (na mobilu) jobc.cz a jobpilot.cz, někdy jsem si koupil noviny. Na virtuální disk u vVault.com jsem umístil různé verze životopisu (myslím tím v různých jazycích) a motivačních dopisů. Pak už jsem jen mobilem posílal tyto soubory na e-mailové adresy uvedené v inzerátech. Odpovědi, na které mi přišlo (na mobil) upozornění, jsem si (na mobilu) pohodlně přes POP3 přečetl.
Takových situací, kdy jsem byl za WAPový mobil vděčný, jsem už zažil moc a moc a mé Nokie 7110 bych se nevzdal, dokud nebude něco lepšího. Ono bude - a asi v dohledné době.
Mimochodem v USA (kde se na GSM dívají jako na podivnou evropskou úchylku a kde nevědí co je to WAP - říkají tomu "internet enabled phone" a všelijak jinak) má každé větší město svého průvodce pro turisty na WAPových stránkách. Podobné je to ve Skandinávii a ve Švýcarsku. Když si vezmete nějaký trochu schopný WAPový vyhledávač (třeba wap.fast.no nebo wap.raging.com), najdete zpravidla to, co hledáte, jen je třeba umět alespoň anglicky. Co víc si přát?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Zdrazil  |  17. 07. 2001 18:59

Naprosto s vami souhlasim a jsem rad, ze jsem vas spoluobcan....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jan Kotek  |  17. 07. 2001 18:59

Nechci byt pesimista, ale pro normalniho cloveka je WAP skutecne nepouzitelny, at uz cenove nebo pro nedostatek stranek. Ale bude lip, ceny pujdou dolu, prejde video, displeje se zvetsi...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
i.m.  |  17. 07. 2001 18:59

Mě vůbec nezajímají cizí wapové stránky, ten displej je na Internet nepoužitelný. Až se mi amortizuje 3210, vezmu mobil s wapem a udělám si svoje stránky se zavíracími dobami hospod. Jiné použití pro to nevidím.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Michael Mánek  |  17. 07. 2001 18:59

Nepoužitelnost displeje:
Nevím, na Nokii 7110 js displej poměrně slušný a čitelný, vzhledem k objemu zobrazovaných dat a požadavku, aby se to vešlo do kapsy, dostačující.
Cizí WAPové stránky:
Myslíte-li osobní stránky různých exhibicionistů, ty mě také nezajímají. Ale to přece není WAP!
Databáze hospod:
Krajně chvályhodný úmysl i koníček! Ušetřete si práci a zkuste www.czrb.cz/wap/.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Entony  |  17. 07. 2001 18:59

WAP je vstupenkou na síť a těžko se budu smiřovat s displayem 0 x nic oproti mé 17" krásce. Dosažitelnost počítače s pevným připojením je velká a proto nemám WAP, nebudu koukat na internet kličovou dírkou, když si mohu otevřít dveře .
Pro určitou část lidí to je "levné" připojení na internet, ale myslím si, že budou často přecházet na počítače. Uživatelé počítačů se dívají trošku pohrdlivě na WAP a lze to pochopit, z Mercedesu na Trabanta se těžko přechází. Kdo začíná s Trabantem, je spokojený, že to jede.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
HonzaP  |  17. 07. 2001 18:59

tato rubrika vznikla jako reakce na Nokii 3310 a potrebu ci nepotrebu WAPu.Ja jsem tam napsal o sve nestastne zkusenosti s mobilem v "detskych rukach".
Jinak si myslim,ze svuj mobil vyuzivam umerne tomu,k cemu jej chci vyuzivat.Hotel si rezervuji u nas telefonem,Praha s nejvetsi koncentraci hotelu u nas to s WAPem neprehani,a to co chci si domluvim osobne.Vcetne toho pozdniho prijezdu.Hodne cestuji,na dalnici v Nemecku by teoreticky WAPovat slo.Omlouvam se,umim nemecky,zamluvim si nejblizsi hotel opet telefonem(operator promptne nacte).
O letenkach mi tu prosim Vas nemluvte,nebo budu verit,ze jste jeste nikam neleteli a vycvakat pres VISA kartu pres 40.000 Kc za neuskutecneny let.To prece neplanuju nekde na lavicce v parku.Doma i v praci mam PC a Internetem jsme zvykli.Tramvaji nejezdim,na taxika mam cislo i k nemu domu.Mailu mam hodne pres 200 za den,to si ani neumim predstavit do louskat.Ja nevim,k necemu to zrejme bude(dcera mi to predvedla .
Ja to tak rozepisuji schvalne,protoze mira spolehlivosti informacnich sluzeb je stale zavisla na chuti nebo nechuti nekoho neco dobre delat.Tam se neodvolate,ze jste to objednal vcas a at vam to zacvakaji oni.
A jsme zase u WAPu. Nesmirne si vazim lidi,kteri v podstate prukopnicky proslapavaji cestu.Po ni se pak jde lepe.
Ale nikdy to nebylo jinak,lide jsou dogmaticti a veri overenym vecem.Vzdyt i Internet je stale u starsich neco poloilegalniho,kde se krade,kopiruje a pousteji se viry.
Diky mladsi generaci se to meni,ale neni to rozhodne skok od obmeny pristiho modelu mobilniho telefonu k dalsi verzi.
Tohle si musime rozhodnout sami a sami najit,zda tato verze WAP je tim,co jsme chteli.Nebo treba odjede na vedlejsi koleji jako ISDN v USA (u nas a v Nemecku je to takovy "pokrok").

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vaclav Neuwirth  |  17. 07. 2001 18:59

Bavime se tu o tom, jestli je lepsi si zarezervovat hotel pres WAP nebo po telefonu atp. Otazkou vsak je, jesli lide vubec o nejake takove sluzby stoji. Kdyz se totiz podivate do Top 10 nejnavstevovanejsich stranek nejvetsiho ceskeho WAP vyhledavace wList tak uvidite, ze suverene nejnavstevovanejsimi WAP strankami jsou stranky eroticke. Az hluboko za nimi jsou emailove, zpravodajske a informacni sluzby. WAP je proste pro vetsinu lidi spise hracka a teoreticke filosofovani nad vyuzitelnosti nekterych sluzeb se mi z tohoto pohledu zda zbytecne. Jiste mozna leckdo z vas rekne, ze pokud je WAP pro lidi hracka tak je to zbytecna pitomost, penize vyhozene do kanalu. Ale proc lidem tuto hracku brat, proc nekomu kazit radost? Komu se libi si precist si eroticky pribeh v autobuse cestou do prace at tak cini a kdo o to nestoji at tak necini. Proste se smirte s tim, ze ten komu se WAP libi nepresvedci toho komu se nelibi a naopak. Me se libi a WAP telefon si brzy koupim.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
BoBy  |  17. 07. 2001 18:59

Ja bych jen dodal jako dalsi PRO argument probihajici olympiadu a prazske demonstrace. V praci mam internet a sledoval jsem deni v Sydney i v Praze, pomocí WAPu jsem mohl totéz i potom. Po ceste z hospody jsem se tak nepripletl na vaclavak.
Vse je dostupne i pres sms (Infotext), ale wap je pohodlnejsi ... Je tu i simtoolkit, ale wap zase neni omezen. Kdo poskytne zajimavy obsah ve wml, to je k dispozici.Bezne se tak koukam na vysledky Ligy mistru, jizdni rady, kurzy men, radary, odesilam maily - to jsou zkratka moje bookmarky. Je i tyden kdy na wapu nejsem, proste podle potreby. Pravda -priznam se, ze muj ucet plati firma.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zdenek  |  17. 07. 2001 18:59

Myslím si ze WAP v dnesni podobe a pri rychlosti datoveho spojeni je pouhou medialni bublinou a zbitecne odradi cilovou skupinu uzivatelu od pouzivani. WAP muze behem nekolika let narust stejne jako narostl internet, ale to az s nevou technologii prenosu dat. Nicmene si myslim, ze pro uzivatele internetu nemuze WAP nikdy nahradit klasicke pripojeni. Snad pouze jako nouzova alternativa pri pouzivani e-mailu. Ale i tak by se nasi operatori meli zamyslet nad cenou. Akceptoval bych cenu 0,20 Kc za minutu spojeni. V tuhle chvilku je pro mne stale vyhodnejsi si precist novinky ze sveta az v kancelari na velkem monitoru, nez se dlouze hrabat v mobilnim telefonu za nesmyslnou cenu. O kvalite a rychlosti spojeni bych radeji ani nehovoril. Internet zustane internetem a WAP necht se v klidu rozroste, mozna za par mesicu o jeho castejsim pouzivani zacnu premyslet. Zdenek

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Marek Lutonský  |  17. 07. 2001 18:59

Současná rychlost WAPu mi příliš nevadí. Při datových objemech je rychlost stáhnutí wapové stránky srovnatelná s Internetem přes modem.

Tedy ... když WAP funguje. Včera jsem se během celého dne pokoušel v Praze dostat k WAPu přes Paegas a ve většině případů neúspěšně.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ivot  |  17. 07. 2001 18:59

WAP zní hezky, atraktivně, moderně, ale je v podstatě k ničemu. Neumím si představit segment lidí, kteří potřebují WAP služby a zároveň nejsou na Inetu. Kdo? Obchodníci, podnikatelé, studenti... ti všichni přece mají přístup ať v práci či skole(nebo přes notebook)!Fakt mě nenapadá nikdo, kdo by WAP skutečně potřeboval a neměl jinou (vesměs efektivnější, rychlejší a levnější) možnost jak něco zjistit, objednat, rezervovat. V tuto chvíli se jedná zejména o módní výstřelek a vpodstatě o slepou cestu. Domnívám se, že až s UMTS bude surfování skrze mobil skutečně uživatelsky snesitelné a přínosné.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Otto Zdrazil  |  17. 07. 2001 18:59

Nemuzu s Vami souhlasit skoro s nicim ( moznam jen s tou vysokou cenou za pripojeni). Wap jestli jste si toho panove nevsimli nam umoznuje delat veci na telefonu o kterych se nam pred jeho prichodem ani nezdalo (nebo jste si snad mohli rezervovat pokoj v hotelu, letenku, listek na koncert jinak nezli osobne ci pres internet. Hrali jste on-line hry v tramvaji? koukali jste se na svuj Email pres POP3, Vedeli jste recepty treba na B-52 koktejl ci na kung pao bez kucharky? Meli jste snad vzdy po ruce slovnik? Prehled o aktualnich informaci na silnici? prehled hranych filmu v kine, divadle a koncertu? Pristup na CHat? kompletni seznam SPT telecom?). Problem je panove naprosto jinde. Zatimco jedni z vas tady pisou ze WAP je na nic, ale pri tom pouziva 6150 a nikdy Wap telefon nemel, tak druhy mi prijdou jako zavistivi chlapci kteri na provoz WAPu proste nemaji penize..A to je ten problem. priznejte si sami, ze by jste radi na nem surfovali a meli prehled o jiz vsech zminovanych vecech. zavrete oci a reknete si: Nema on vlastne pravdu? A kdyz ne tak co..Prijde GPRS (vetsi prenosova rychlost), barevne a vetsi displeje a s tim i nove sluzby. A pritom vsem nezapomente ze internet taky prisel z obycejnych BBSek a ne rovnou v Netscapu. Jenze az to pride vy budete tak trochu mimo, protoze jste zustali pozadu. Nic vic nic min vam nikdo na tech Billboardech rict nechce.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Marek Lutonský  |  17. 07. 2001 18:59

Jak často si rezervujete lístek v hotelu, jak často si kupujete letenku? Obě tyto věci lze zařídit tak, že někam zavolám, nepotřebuji k tomu wapový telefon - stejný případ je u rezervace vstupenek, kde stejně nakonec dostanete jen telefonní číslo, na které musíte zavolat.

On-line hry v tramvaji jsem nehral, to me nenapadlo, ale e-mail jsem se pres WAP snazil cist a opravdu to bylo velice neefektivni. Recepty většinou nejsou potřeba tak urgentně, aby se musely hledat přes WAP ...

Shrňme to - pochopitelně, že existují služby, které mají ve WAPu smysl. O to se ale nikdo nepře. Jde o to, že WAP je prezentován jako služba, která je převratem v mobilní komunikaci a ten, kdo se nechá nalákat, může být současným stavem zklamán.

Myšlenka WAPu je skvělá, realizace však zatím ještě pokulhává. A tím, že budete WAP používat už teď před těmi, kdo si wapový mobil pořídí třeba až za rok, kdy už služby budou k něčemu, nebudete mít žádný náskok.

WAP jinak používám od jeho začátku v Česku a z pracovních důvodů wapuji takřka denně, takže do vaší první skupiny nepatřím. Do druhé ale možná ano, protože opravdu nechci platit třeba za neefektivní stahování e-mailů přes WAP.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
David Petrla  |  17. 07. 2001 18:59

Představme si modelouvou situaci:

Sedím na zastávce tramvaje, venku leje jako z konve a já si potřebuji objednat taxi, zjistit, ve kterém hotelu mají volno a zamluvit si tam pokoj.

Úžasné je, že mám mobil a shodou okolností dokonce mobil s WAPem. Taky se píše rok 2002 a WAP služby jsou běžné. A zastávka tramvaje je osvětlena, mám plnou baterku v mobilu.

Takže otevřu WAP portál, najdu si hotely v daném městě. Vyberu si nejlepší. Použiji jeho rezervační systém. Pak projdu taxislužby. Objednám si taxi...

Houby!

Všechno to vyřídím telefonem. A budu mít JISTOTU, že mne taxislužba a recepční v REÁLNÉM ČASE slyší a registrují.

Obávám se, že mobilní Internet vyžaduje neinternetovou spolehlivost. Bohužel.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Marek Lutonský  |  17. 07. 2001 18:59

Přesně tak. V takové situaci bych jen vytočil Asistenta 333 a nechal se spojit.

Ze stejného důvodu si stále dnes v době internetových obchodů objednávám pizzu telefonicky.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Paleta  |  17. 07. 2001 18:59

No, pokud si chcete e-mail na Wapovem telefonu stahovat opravdu efektivne, zaregistrujte se na www.wmarks.cz

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel Maroň  |  17. 07. 2001 18:59

Souhlasím s Vámi v jediném bodě. ANO - tak jako všechno, tak i WAP je o penězích.

Jak už jsem psal , VYZKOUŠEL jsem si WAP na vlastní kůži a i když se mi faktura za týden WAPování zvýšila o 1100,- Kč , tak toho nelituju. Vím , že pro WAP v mém případě nedozrál čas.


ZATÍM HO NA NIC NEPOTŘEBUJU !!!

Netvrdím, že se k němu nevrátím, ale až v době, kdy mi něco přinese. Zatím si letenky rezervuji na WEBu, hotely taktéž a koncert je pro mně KULTURNÍ UDÁLOST. Takže si lístky většinou rezervuji osobně. Nebo na ECHO LINE.

WAP v současné podobě je vynikající nástroj pro vnitropodnikové informační systémy. Obchodník na cestách si může ONLINE zjistit stav zásob, ceny , ... ( i když bude mít spíše notebook a připojí se přez internet do firemní sítě). Ale běžný uživatel ? Ten si vše zjistí na WEBu ( pokud má přístup ). A pokud přístup k WEBu nemá a zkušenosti s INTERNETem také ne,tak po WAPu nebude toužit.

Zmiňujete se o GPRS. Ta ale pro WAPu není tak důležitá v rychlosti ( malý objem dat ) ale spíš pro ZPŮSOB připojení. Zatímco v současnosti se platí za ČAS strávený browsením na WAPu , tak u GPRS to bude za OBJEM dat. Ale kdo nám uživatelům zaručí , že povozovatelé GSM nám nenapálí takovou cenu, že se WAP via GPRS nevyplatí ?

RE: barevné displeje - porovnejte cenu PALMu Vx a IIIc , nebo COMPAQu s mono displejem a COMPAQu s barevným displejem. A pak si porovnejte výdrž baterií. Chcete ještě barevný displej na Váš telefon ?

Ano, vše je o penězích. Nebo snad NE ? :oD

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr  |  17. 07. 2001 18:59

Ale, ale, sice jsem napsal, že používám Nokia 6150, nicméně to neznamená, že jsem neměl možnost vyzkoušet WAP. Ve firmě mám několik mobilních telefonů a mimo jiné 7110, takže samozřejmě, že jsem vyzkoušel, ale dojem?? Dojem bohužel a rozhodně mě to nepřesvědčilo abych si pořizoval jinej telefon k osobnímů používání kvůli WAP !! A objednávat to co uvádíte?? Plně souhlasím s příspěvkem níže uvedeným !! Kolikrát to v životě potřebujete??A proč tam prostě jednoduše nezavolat??Nebude to sand rychlejší??Např.Tel.seznam-to je sice hezká věc, ale není rychlejší zavolat na infolinku??A obědnávat hotel??Kolik hotelů tuto službu nabízí??A nabízí jí právě ten který potřebujete??A stahovat email??Tak to už je opravdu nouze...víte, když potřebuju něco v této komunikaci, tak buď zavolám a zároveň mám ihned potvrzenou obědnávku, popřípadě se dohodneme trochu jinak než jsem původně požadoval, nebo připojím telefon k notebooku, připojím se na internet a poštu si stáhnu takto.Ale opět, to je stav nouze, jinak opravdu raději toto provádím z PC va kanceláři či až doma. Prostě WAP byl vymyšlen pro lidi co nemají PC a rádi by na internet a navíc to bylo řešení rychlé datové komunikace přes mobil, ovšem dnes jsou již mnohem elegantnější řešení a hlavně použitelnější!! Tolik můj názor !!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiri Kudelka  |  17. 07. 2001 18:59

Pro pripad, ze treba hledam autobusove spojeni z nejake horni-dolni(a treba neni v dosahu nekdo, kdo by mi rekl, kdy to jede a jizdni rad tu take neni), mi WAP prijde pouzitelny

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
M.B.  |  17. 07. 2001 18:59

no ale kde je dano ze take v horni-dolni
bude dostatek signalu pro WAP

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel Sobotka  |  17. 07. 2001 18:59

Nebude-li signal v Horni-dolni tak najdu nejvyssi bod v te Horni-dolni (nejspise v casti horni z Horni-dolni). Razem tak stoupne nadeje ze se dovim, kdy se dostanu pryc z onoho konce sveta (Spise nez signal bude mozna horsi frekvence spoju v tomto zapadakove))

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Michal Politzer  |  17. 07. 2001 18:59

Hledáte-li autobusové spojení, je mnohem jednodušší použít SimToolkit nebo prostě jenom SMSky. Nač bych se trápil s Wapem, když můžu poslat smsku na číslo 4616: "BUS 1500 101000 #brno ##praha" Na Twistu mě to bude stát necelý tři koruny...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr  |  17. 07. 2001 18:59

Tak nevím, osobně WAP nemám, používám Nokii 6150 s kterou jsem mimochodem velice spokojen, ale osobně si myslím, že WAP nemmá moc velkou budoucnost.Pokud si uvědomím, jak omezené "surfování" po internetu nabízí, tak mi připadá, že je to v podstatě nepoužitelné.Podle mého názoru spousta lidí kteří si pořídí mobil s WAP, vyzkouší a následně jim ještě přijde účet, tak je asi chuť přejde...prostě, kdyby operátoři věnovali tolik úsilí např.ve věci přenosu dat a místo nákladných reklam snížili poplatky za přenášená data přes mobil, tak jsme asi všichni spokojeni. Mimochodem, víte kolik stojí reklama v hlavním vysílacím čase v televizi?? Podle mého se tyto investice nemohou vrátit ve WAP....to je můj názor.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Marek Lutonský  |  17. 07. 2001 18:59

Nezapomínejme ale také na to, že my všichni, co tady diskutujeme, se na WAP díváme z pohledu uživatelů Internetu.

Běžný člověk, který se k Inetu dostane jen prostřednictvím mobilu možná celou věc hodnotí jinak.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Broža  |  17. 07. 2001 18:59

Dobře, dejme tomu. To ale neznamená, že když takévý člověk nemá Internet, že si může dovolit utrácet za WAP. Ideální je, když se na Internetu dozví o nějaké wapové službě, která se mu může hodit a pak jde najisto. Hledání ve wapu je zatím věc úmorná a drahá.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
David Petrla  |  17. 07. 2001 18:59

Já jsem asi v této debatě trochu extrémista, protože nemám ani mobil. Ale zdá se mi, že WAP bych občas využil.

Skoro tak často, jak se mi zdá, že bych využil mobil.

Ale musím uznat, že velmi často využívám mobily těch druhých. Nemusím nezbytně být k zastižení. Ale je naprosto famózní, že jsou stále k zastižení kolegové a známí. To se fakt hodí.

A tohle je pro WAP průšvih: vůbec neplní funkci mezilidské komunikace. Maily přes WAP nemají vůbec žádnou šanci proti SMS.

Zbývají jenom ty informace a interaktivní služby. Ty nejčastěji požadované informace ale snadno získáte po telefonu i v hlasové podobě nebo můžete využít alternativních info služeb operátorů.

Takže se hledají OPRAVDU UŽITEČNÉ služby.

Hodně štěstí!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel Maroň  |  17. 07. 2001 18:59

Souhlasím s většinou názorů autora článku. WAP opravdu není taková bomba, jak se nám reklamní společnost EuroTelu snaží namluvit.
Já osobně jsem si před pár měsíci pořizoval nový telefon a měl jsem to štěstí, že mi kamarád půjčil Nokii 7110. Od první euforie, kdy jsem první den na WAPu strávil 3 hodiny ( opravdu jsem prowapoval skoro 400 korun první den !!! ) jsem ke konci týdne ani na WAP neměl chuť a došel jsem k závěru, že vlastně WAP na nic nepotřebuji ( BTW nakonec jsem si koupil telefon bez WAPu ). Přístup k INETu mám, INFO služby mi poskytuje operátor i bez WAPu a vtipy si přečtu v časopisech. Do té doby, než se bude platit za přenos dat a ne za čas připojení pro mně nemá WAP cenu. WAPu chybí aplikace, která by byla smysluplná a která by opravdu přenesla INTERNET na displej telefonu. Ale ruku na srdce , někoho kdo je rozmlsán 19" monitorem , čtení zpráv na displeji o 90x60 px nevzrušuje.Ale asi jsem míň SEXY.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Broža  |  17. 07. 2001 18:59

Přesně tak. WAP si vyzkoušíte, ale pak vlastně zjistíte, že tam užitečných služeb zatím není a vrátíte se k počítači a Internetu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel Janda  |  17. 07. 2001 18:59

Mohu jen odkazat na diskusi o Nokii 3310 a WAPu, tento clanek se k tematu stavi uplne stejne. Snad jen jedna vec: Reklama operatoru nema s WAPem nic spolecneho a neni zadnym kriteriem pro jeho hodnoceni. Pripominky jako: "Když vidím reklamu v televizi, jak může být Tomáš Dvořák díky WAPu na více místech najednou, už se smíchy těžko mohu udržet" jsou uplne zbytecne, ac Vam tyto reklamy mohou pripadat vice ci mene stupidni tak o samotne vyuzitelnosti WAPu nijak nevypovidaji a o tom mel, pokud se nemylim, clanek puvodne byt.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Marek Lutonský  |  17. 07. 2001 18:59

S tím nesouhlasím: reklama má na využitelnost WAPu obrovský vliv, protože dokáže ovlivnit spoustu lidí, zvlášť mladých, o kterých diskutujeme u článku o 3310.

Když jsme v Mobilitách dělali anketu mezi studenty středních škol na téma mobilů, bylo z ní až děsivě jasné, jaký má na ně reklama vliv. Málokdo z nich věděl, co to WAP je a k čemu mu může pomoci, všichni však chtěli mobilní telefon s podporou WAPu. Proč? Protože Juice je sexy a pouze s Twistem jsou jedničky.

Se všemi názory Petra Broži úplně nesouhlasím. Shodnu se s ním však v tom, že reklama WAP prezentuje v takové podobě, jakou ve skutečnosti není. Operátoři to dokazují i svými wapovými portály - vždyť co je v nich určeno pro mladé lidi, jejichž vzory ukazují na billboardech? Rezervace hotelů, on-line operace s akciemi, zprávy ...

Z pohledu obyčejných lidí, kteří WAP znají jen z reklam, jde opravdu o bublinu. Takový člověk si pořídí wapový mobil a potom bude zklamaný, protože čekal daleko víc.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel Janda  |  17. 07. 2001 18:59

Pane Lutonsky, co rikate je prece nesmysl. Reklama nema vliv na VYUZITELNOST, ale maximalne na VYUZIVANOST. Vyuzitelnym cini WAP sluzby, vyuzivanym treba i reklama.

O tom, ze reklama na lidi pusobi je zrejme, to je jejim ucelem. Reklama vzdy tvrdi o produktu neco vic nez jaka je skutecnost. Vsichni vime, ze tricko ktere rozjezdim na autokrosovem zavodisti asi persil nevypere, tak proc zde rozmazavat, ze Tomas Dvorak diky juice na vice mistech na jednou taky nebude. Cili zrovna tak jako muzete byt zklamany z persilu tak muzete byt zklamany i z WAPu, na tom nevidim nic zvlastniho. Zde vidim jedinou souvislost s nazvem clanku, operatori mohou svou reklamni kampani udelat z WAPu nafouklou bublinu, ovsem nemyslim si, ze by nyni tak cinili. Ze s juicem nebudete vice sexy asi kazdy vi, to je klise a u WAPu Paegasu jsem zatim zadnou vyraznejsi relkamni kampan nezaznamenal.

Vratil bych se k diskusi o vyuzitelnosti WAPu a kvalite WAP sluzeb u nas, reklama operatoru je neco co neovlivnim, kvalitu WAPu u nas ovlivnit mohu, proto bych se take rad zeptal ostatnich. Je tu vubec nejaka sluzba ktera Vam na ceskem WAPu chybi? Myslim si totiz, ze lide o mnohych uzitecnych sluzbach ani nevi protoze WAPu u nas zatim chybi dostatecna publicita.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Marek Lutonský  |  17. 07. 2001 18:59

U článku o newapové Nokii 3310 se rozvířila diskuse, jestli WAP má pro mladé uživatele smysl nebo nebo ne.

Navážu na tuto diskusi a zeptám se těch, kdo wapový mobil vlastní: Wapujete? Jak často, jaké stránky navštěvujete? Přišli byste o hodně, kdybyste nemohli používat WAP?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor