WAP – vyfoukněte bubliny a otevřete oči

Na Mobilmanii se o smyslu WAPu popsalo už mnoho stránek, nicméně poslední příspěvek do diskuse, názor tvůrce vyhledávacího webu WLIST, snad ještě překousnete.
Stále častěji se setkávám s názory, že WAP má ve své současné podobě minimální využitelnost. Nejčastějšími argumenty jsou pak především zanedbatelné portfolio služeb, malé technické možnosti WAP telefonů a vysoké provozní náklady.

Každý z těchto argumentů bych mohl rozebírat a patrně bych pouze vyvolal další polemiku mezi odpůrci a příznivci WAPu. Taková diskuse se mi zdá zbytečná, pokud si neujasníme základní otázku: Pro koho tu WAP vůbec je?

Do terénu!

Nedávno jsem se v jednom tištěném deníku dočetl, že WAP vedle Internetu vypadá jako jízdní kolo vedle závodního automobilu. Právě v tom spočívá zásadní omyl odpůrců WAPu – věčné srovnávání s Internetem. Už jen tím, že čtete tento článek, je jasné, že máte k Internetu téměř neomezený přístup; pro vás tedy WAP není. Proč? Protože většina wapových služeb pouze kopíruje své internetové verze, a těch, které jsou využitelné především „v terénu“ příliš mnoho není.

Pokud se však dostanete do situace, kdy je Internet „na míle daleko“, vám přijde WAP, s trochou nadsázky, jako to nejlepší, co vás v životě potkalo: můžete si číst nejnovější zprávy, omezeně využívat elektronickou poštu, vyhledat si vlakové či jiné spojení, zjistit, co dávají v kině apod. Na paloučku v lese máte svůj malý, soukromý „Internet“. Dokonce i stránky, které vám mohou připadat na WAPu zbytečné, jako rejstříky firem nebo firemní prezentace, se v tu chvíli mohou stát užitečné.

Jsou i lidé bez stálého přístupu k Internetu

Internet a WAP, i přes svou podobnost, jednoduše srovnávat nelze, protože každý své uživatele hledá jinde. Narážím tím především na názory typu „Proč bych měl k internetovému zpravodajství přistupovat přes WAP, když je vše na Internetu a to v nesrovnatelně podrobnější a k prohlížení pohodlnější podobě?“ Svatá pravda, ovšem přístup k Internetu je nutnou podmínkou.

Ačkoli možnosti WAPu jsou omezené, může pro mnoho lidí znamenat jediný možný přístup k informacím, které se vám mohou zdát naprosto samozřejmé. A minimálně pro něj WAP smysl má. Takže až se někdy příště budete v diskusích dohadovat o smyslu WAPu a jeho využitelnosti, myslete především na ty, co nemají doma ani ten modem.

Diskuze (24) Další článek: Jak na Internet bez hardwarového modemu

Témata článku: , Možný přístup, WAP, Firemní prezentace, Závodní auto