WAP: bublina nebo budoucnost?

Vyplatí se pořídit si mobilní telefon s prohlížečem WAPu? A vyplatí se z tohoto důvodu zahodit ten starý? Má vůbec WAP budoucnost?
Už od prvního představení WAPu se začaly objevovat kritické názory – je to skutečně technologie budoucnosti, která zachvátí většinu mobilních uživatelů, nebo jde jen o nafouknutou bublinu, která dopadne např. jako kanály v Internetu? Jen pro vysvětlení – technologie push channels, tedy automatické doručování webových stránek až na plochu uživatele, byla ve své době považována za spasitelskou a oba přední výrobci prohlížečů, stejně jako výrobce jednoho z mála kanálových programů do ní investovali milióny dolarů. A který web neměl svůj kanál, ten jako by nebyl (alespoň to tvrdili tvůrci webů mezi sebou). Postupně však zájem vyšuměl, kanály dnes nikdo nepoužívá a společnost Pointcast, která s nimi první přišla, nedávno ukončila svoji činnost na tomto poli. A přitom šlo o technologii, která usnadňovala přístup k webovým stránkám.

Výrobci mobilních telefonů, operátoři i producenti obsahu se upřímně snaží udělat vše pro to, aby se tento osud neopakoval – možná právě proto, že tu některé paralely existují. A možná se jim to povede, protože nikdo nezastírá, že WAP je jen mezistupněm k sítím třetí generace, které budou podporovat podobně pofidérní přenosy živého videa, ale především datové přenosy na rychlostech, o kterých se nám dnes ani nezdá. Jenže, v tom je možná kámen úrazu, už dnes výrobci představují mobilní telefony integrované do kapesních počítačů. Ty dokážou totéž, co dnešní mobilní telefony, přenos videa, spoustu dalších multimediálních vymožeností, ale hlavně umí zobrazovat současné webové stránky. Samozřejmě, že zřejmě zvládnou i WAP… Mluvíme tady o horizontu několika málo let, i když nám na druhou stranu vůbec nic nebrání v pořízení telefonu s portem IrDA a kapesního počítače (Palm, s Windows CE). Tato kombinace zvládne totéž, i když pořízení je dražší. Jenže mobilní telefon je možné kdykoliv vyměnit za lepší, je možné ho používat samostatně a kapesní počítač zvládne mnohem více než prohlížeč. Nehledě na snadnost upgrade prohlížecího software. Jistě, podle výrobců půjde u wapových mobilů totéž, jenže příklad Siemensu a jeho S25 je pro mě dostatečně výmluvný – jeho internetový prohlížeč tam už zůstane jen na okrasu.

Mobilní operátoři rádi argumentují tím, že v budoucnu budou převažovat v jejich sítích datové přenosy nad hlasovými. Zdá se, že mají plné ruce práce, aby tento trend potvrdili. Uživatelé totiž stále chtějí jen volat a posílat textovky – v tomto mnoho WAP nezmění. Za textovku zaplatíte jen jednou, za odeslání e-mailu z WAPu budete platit po celou dobu vytváření. A dvoustranné komunikace dosáhnete jen hovorem. Trend brutálního nárůstu datové komunikace se samozřejmě potvrdí, ale zřejmě ne v prezentované podobě, ne v nejbližších letech a už vůbec ne v České republice.

Nechci, aby to celé vyznělo pesimisticky, ale podle mého názory přítomnost wapového prohlížeče v mobilním telefonu není důvod pro upgrade. Samozřejmě že si nový mobil koupím s WAPem, ale to jen proto, že je novější než ten bez WAPu. Pokud však budu potřebovat mobilní Internet, raději zainvestuji do kapesního počítače než do mobilu. A zatím si vystačím s textovými zprávami či s Internetem – nebo se mýlím, když předpokládám u většiny potenciálních wapistů Internet v práci neustále, doma modem a potřebu zjišťovat akutní informace jen v přítomnosti mobilu sedmkrát měsíčně, jako je tomu v mém případě?

Chcete-li se dozvědět o WAPu více, přečtěte si Mobility 3/2000, které vychází 21. března.

Váš názor Další článek: Microsoft Reader

Témata článku: , , WAP, Budoucnost, Bublina